Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Een voorspoedig en vooral gezond 2021 toegewenst

Beste FC Twente-supporter,

Allereerst wens ik alle supporters, sponsoren en alle anderen die FC Twente een warm hart toedragen een voorspoedig en vooral gezond 2021. Ik wil iedereen danken voor de geweldige steun die FC Twente het afgelopen jaar heeft ontvangen. De manier waarop de regio, op welke manier dan ook, haar betrokkenheid heeft getoond ervaar ik als zeer bijzonder.

Pagina%203%20headerfoto

We hebben met z’n allen een heel vreemd maar ook voor velen een verdrietig jaar achter de rug. Bijna iedereen heeft wel iemand in zijn of haar omgeving die getroffen is door corona. Niemand had ook maar kunnen denken dat de uitbraak van een virus de hele wereld zou ontwrichten. Het heeft nog steeds grote impact op ons maatschappelijk leven. De druk op de gezondheidszorg is groot. De maatregelen die het virus moeten bestrijden en die die druk moeten doen afnemen, hebben grote economische gevolgen. Er is bijna geen branche die niet getroffen is.

Ook voor de sport hebben de maatregelen grote gevolgen. Zowel recreatieve beoefenaars als topsporters worden zeer beperkt in dat wat ze zo graag doen: lekker gezond bezig zijn en eventueel komen tot mooie prestaties. Dit geldt ook voor de honderdduizenden amateurvoetballers en - voetbalsters in ons land.

Gelukkig gaat het betaald voetbal in Nederland wel door, zij het zonder publiek. Wij en de andere betaald voetbalclubs zijn erg blij met de uitzonderingspositie. De spelers kunnen hun beroep blijven uitoefenen en de wedstrijden bezorgen miljoenen televisiekijkers vertier. Dat neemt niet weg dat spelen zonder publiek niet leuk is en ons en de andere betaald voetbalclubs voor een gigantische uitdaging stelt en dan met name voor het seizoen 2021-2022.

Betere tijden

Het is daarom te hopen dat de huidige strenge coronamaatregelen in combinatie met het verstrekken van de eerste vaccinaties succesvol zullen zijn. Dit moet verlichting betekenen en dan kunnen we weer vooruitkijken naar betere tijden. Tijden waarin de horeca en winkels weer open kunnen, theaters en bioscopen weer gaan draaien, vele andere sectoren weer kunnen opstarten en - voor ons niet onbelangrijk - waarin publiek weer naar de stadions mag. We zijn er wel aan toe.

In dat kader is het hoopgevend dat de clubs en de KNVB werken aan een zogenaamd ’hybride overgangsmodel’. Uitgangspunt daarbij is dat het normale leven weer kan worden opgepakt, naarmate er meer mensen gevaccineerd zullen zijn of supporters een negatieve test kunnen overleggen, waardoor het risico op besmetting in de samenleving langzaam zal verminderen. Dat kan voetbalwedstrijden weer volledig toegankelijk maken. Het ligt niet voor de hand dat er dit seizoen nog in volle stadions gespeeld wordt, maar voor het volgend seizoen lijkt het realiseerbaar om weer in volle stadions te kunnen spelen.

Proefproject voor extra steun

FC Twente heeft zich bij de KNVB gemeld voor deelname aan een proefproject voor extra steun van de overheid, steun in de vorm van bijvoorbeeld een lening. Binnenkort hebben we met een gezamenlijke delegatie van FC Twente en de KNVB een meeting met de betreffende ministeries om te horen wat er mogelijk is.

Dit seizoen worden we gecompenseerd door de TVL- (Tegemoetkoming Vaste Lasten) en de NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid). Dat helpt ons enorm het ontbreken van inkomsten tijdens wedstrijden te compenseren. De inkomsten van losse tickets, catering en sponsorpakketten op wedstrijddagen ontbreken immers volledig. Gelukkig hebben heel veel supporters aan het begin van dit seizoen ondanks de vele onzekerheden wel hun seizoenkaart verlengd en FC Twente op deze wijze belangrijke inkomsten bezorgd. Wel werd door zo’n 40% hierbij als voorwaarde gesteld dat zij in het seizoen 2021-2022 voor het aantal gemiste wedstrijden van het huidige seizoen gecompenseerd willen worden. Zoals het er nu naar uitziet, zullen de meeste wedstrijden dit seizoen zonder publiek worden gespeeld en moeten wij daarom volgend seizoen een substantieel bedrag compenseren.

Online nieuwjaarsavond en tweede trekking ‘Trots op onze Veste loterij’

De traditionele nieuwjaarsreceptie vanuit De Grolsch Veste gaat in verband met de coronamaatregelen niet door. Als alternatief kijken we woensdag 13 januari om 19.00 uur in een online tv-uitzending vooruit naar 2021. Dit doen we met de directie, hoofdtrainer Ron Jans en enkele sponsoren. Dit programma is een samenwerking met Say Yeah Producties en wordt live uitgezonden op het YouTube-kanaal van FC Twente.  Tevens worden in deze uitzending de winnende lotnummers van de tweede trekking van de ‘Trots op onze Veste loterij’ bekend gemaakt. In deze trekking gaan er 200 prijzen uit. Afgelopen week zijn hier enkele mooie prijzen aan toegevoegd, waaronder een geheel verzorgde vierdaagse reis voor twee personen naar Stranraer in Schotland en een speciale ‘Duitse dag’. Deze twee prijzen zijn beschikbaar gesteld door onze twee buitenlandse supportersverenigingen: Stranraer Tukker Clan en FC Twente Supporters Alstätte. Het kopen van loten blijft mogelijk via www.trotsoponzevesteloterij.nl. Inmiddels zijn er ruim 15.000 loten verkocht. Zoals bekend gaat de opbrengst naar de stichting ‘Onze Veste’, die zich inzet voor onderhoud van het stadion.

Eerste selectie

Afgelopen zaterdag kwam de selectie van Ron Jans weer bijeen voor de eerste training. Na een korte winterstop wacht de spelers een drukke maand januari. In een tijdsbestek van 23 dagen staan er zes wedstrijden op het programma, te beginnen morgen in Emmen tegen de plaatselijke FC. De huurlingen Lazaros Lamprou, Alexander Jeremejeff en Halil Dervisoglu hadden weinig vooruitzicht op speelminuten en hebben daarom FC Twente verlaten. Zij vonden het moeilijk zich te schikken in hun rol als wisselspeler. Jan Streuer en Ron Jans hebben daarom ook geen problemen met hun vertrek. Ondertussen heeft aanvaller Issah Abass de aanval versterkt. Hij is voor de rest van dit seizoen gehuurd van FSV Mainz 05. Zodra zijn werkvergunning er is, sluit hij aan bij de groep. Morgen wil de selectie de eerste helft van de competitie een goed vervolg geven. De wedstrijd tegen FC Emmen is echter geen gemakkelijke opgave. De ploeg staat zeer onverwacht onderaan in de Eredivisie en zal vol voor de winst gaan. Wij willen ook winnen, dat wordt dus interessant. Een goed resultaat van onze kant is zeer welkom en zou een mooie opsteker zijn voor het thuisduel tegen Ajax, aanstaande donderdag. Eerst zaterdag!

FC Twente Vrouwen

Bij de eerste training van FC Twente Vrouwen kon hoofdtrainer Tommy Stroot twee nieuwe speelsters begroeten. Suzanne Giesen wilde zich afgelopen zomer richten op een maatschappelijke carrière, maar is toch weer aangesloten. Rieke Dieckmann komt over van het Duitse Turbine Potsdam. Zij is tot aan het einde van het seizoen gehuurd.
Daarnaast keert Maud Roetgering terug bij de club. De voormalig speelster en aanvoerder gaat aan de slag in een commerciële functie voor FC Twente Vrouwen. We wensen Maud heel veel succes.

FC Twente/Heracles Academie

FC Twente is uitermate tevreden over het eerste half jaar van samenwerking met Heracles Almelo over de ‘nieuwe’ FC Twente/Heracles Academie. Bij FC Twente hebben vier(!) jeugdspelers inmiddels hun debuut in het eerste elftal gemaakt. FC Twente gelooft in deze manier van samenwerking, waarin de speler uiteindelijk bepaalt waar hij terecht komt. De meeste jeugdtrainers zijn voor komend seizoen alweer vastgelegd. Dat zorgt voor continuïteit.

Mooi succesje eSporters

De eSporters Brent Weerink en Enis Tokdemir bereikten voor het eerst de play-offs in de eDivisie. Helaas ging deze wedstrijd verloren, maar de jongens zijn op een keurige 12e plek geëindigd. Daarnaast won Brent een prijs voor het mooiste doelpunt van het seizoen. In maart start de tweede seizoenshelft.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur