Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

Academie wil niet langer alleen ‘halen’, maar ook ‘brengen’

Beste FC Twente-supporter,

Voor het eerst sinds eind september gaan in Nederland twee voetbalstadions weer open voor supporters. N.E.C. en Almere City doen deze maand mee aan de zogenaamde Fieldlabs. Dat zijn experimenten van de sport- en evenementenbranche waarin diverse onderdelen van de coronabestrijding worden onderzocht.

In Nijmegen wordt zondag in het thuisduel tegen De Graafschap het maximale aantal van 1500 supporters verdeeld over zes 'bubbels'. In Almere komen een week later, thuis tegen SC Cambuur, drie bubbels van 700, 600 en 200 fans. Ze gaan op verschillende tijden het stadion in en voor iedere bubbel gelden eigen regels: verschillende aankomsttijden, wel of geen mondkapje, een vaste zitplaats of vrije keuze binnen 1,5 meter. Bij één bubbel in Nijmegen ondergaan de bezoekers bij de poort een sneltest. Via een chip worden de supporters gevolgd binnen het stadion. Daarin worden extra camera's opgehangen, om te zien hoe de bezoekers zich gedragen. De experimenten bij N.E.C. en Almere City moeten leiden tot relevante data en op basis daarvan verwacht het betaald voetbal aan te tonen dat ze op een veilige manier weer publiek kan ontvangen.

De%20grolsch%20veste 01

Eerste selectie

Afgelopen zondag haalde de ploeg van Ron Jans een uitstekend resultaat bij Vitesse. Een heel gedreven en energiek FC Twente won verdiend met 2-0. Na een wat mindere periode was dit een heel mooie opsteker. Zondag komt Feyenoord op bezoek. In Rotterdam werd het aan het begin van het seizoen een gelijkspel (1-1). De spelers gaan er ongetwijfeld alles aan doen om weer een goed resultaat te halen. Tegen Vitesse eindigden we de wedstijd met Joël Drommel, Godfried Roemeratoe, Ramiz Zerrouki, Jesse Bosch, Mees Hilgers en Thijs van Leeuwen, terwijl Jayden Oosterwolde aan de aftrap stond. Mooi al die jonge spelers uit de eigen opleiding. Woensdagmiddag hebben de twee andere jongelingen Daan Rots (19) en Max Bruns (18) hun contract getekend. Beiden maakten ook al hun Eredivisiedebuut. Rots en Bruns tekenden een contract tot medio 2023 met de optie voor nog een jaar. Daarnaast heeft Jeffrey de Lange zijn handtekening gezet onder een nieuw contract. De Lange is tot medio 2024 vastgelegd.

FC Twente/Heracles Academie

Matthijs Blijham is aangesteld als Coördinator Regioplan. Hij gaat namens de FC Twente/Heracles Academie de verbinding zoeken met de amateurverenigingen in de regio. De Academie wil niet langer alleen ‘halen’, maar ook ‘brengen’. Door bijvoorbeeld trainingen en andere activiteiten aan te bieden aan jeugdtrainers en bestuurders, maar ook aan ouders en verzorgers, hoopt de Academie van toegevoegde waarde te kunnen zijn voor het (jeugd)voetbal in de regio.

Als Coördinator Regioplan zal Blijham, in samenwerking met amateurverenigingen in de regio, ook de instroom-activiteiten voor jeugdspelers gaan uitbreiden. Binnen de FC Twente/Heracles Academie zijn er teams vanaf Onder 12. De meeste voetballertjes beginnen echter al in de Onder 8 bij een amateurvereniging. De Academie wil talenten jonger dan twaalf jaar extra trainingen gaan aanbieden bij de FC Twente/Heracles Academie. Zo kunnen ze bij hun amateurclub blijven spelen, maar daarnaast het spel binnen de Academie ervaren. Vanuit dit traject wordt dan de Onder 12 gevormd.

FC Twente Vrouwen

De hervatting van de Pure Energie Eredivisie Vrouwen is vrijdag 5 maart. FC Twente Vrouwen speelt dan een uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Deze ploeg is half april ook de tegenstander van FC Twente Vrouwen in de halve finale van de KNVB Beker. Het vorige week afgelaste thuisduel tegen Excelsior wordt dinsdag 9 maart ingehaald.

Sisca Folkertsma, Renate Jansen, Lynn Wilms en Kika van Es zijn deze week op pad met de nationale ploeg. Renate Jansen scoorde gisteren eenmaal in de met 6-1 gewonnen wedstrijd tegen België. Dinsdag treft Oranje Duitsland.

Lancering TOTO The Stage

Sinds dit seizoen is TOTO partner van FC Twente. Afgelopen maanden heeft er al een mooie samenwerking plaatsgevonden en daar komt vandaag een nieuw sympathiek initiatief bij. Supporters brengen sfeer en emotie in het stadion, zeker in De Grolsch Veste. In samenwerking met TOTO willen we het supportersgeluid weer een beetje terugbrengen en daarom is The Stage gelanceerd. Op dit platform kunnen supporters van FC Twente een muzikale video insturen waarin ze hun eigen twist aan een bestaand clublied geven of zelf een geheel nieuw supporterslied bedenken. Meer informatie over deze leuke actie is te vinden op thestage.toto.nl/fctwente.

Scoren in de wijk – FC Twente Cup 

Ook dit jaar vindt er een nieuwe editie van de FC Twente Cup plaats. Normaal is elk jaar in De Grolsch Veste de aftrap met ruim 200 jongeren, maar deze week hebben de medewerkers van Scoren in de wijk het startsein op een andere wijze moeten geven. Zij gingen met een wethouder van de gemeenten Enschede, Hengelo en Oldenzaal langs bij een kleine groep jongeren om hen een voorspoedige voorbereiding te wensen.  De jongeren in de leeftijd van 11 tot 17 jaar komen uit Enschede, Glanerbrug, Hengelo, Oldenzaal en Rijssen en gaan zich de komende maanden in 26 teams op allerlei gebieden inzetten voor hun eigen wijk. Daarmee krijgen ze punten en kunnen ze zich kwalificeren voor het voetbaltoernooi dat eind mei in De Grolsch Veste wordt gehouden. Dit jaar zijn Danilo en Kika van Es ambassadeurs van de FC Twente Cup.

#IkMisOe Matchdaypakketten tijdens Heracles Almelo – FC Twente

Vanwege de weersomstandigheden konden we tijdens Vitesse – FC Twente geen #IkMisOe Matchdaypakketten uitleveren. De actie is inmiddels hervat. Bij Heracles Almelo – FC Twente, op zaterdag 27 februari, zijn de pakketten gelukkig weer leverbaar.  Volg onze kanalen voor nadere informatie.

Vak-P 30 jaar

Tenslotte wil ik namens iedereen bij FC Twente Vak-P van harte feliciteren met haar 30-jarig bestaan. Een mooie mijlpaal voor de supportersvereniging waarop de club altijd kan rekenen.

Beste mensen, blijf gezond!

Paul van der Kraan
Algemeen Directeur