Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

2020 – “Alles komt samen waar FC Twente voor staat”

2020, een jaar waarin voor iedereen veel gebeurde. In de laatste week van 2020 blikken we met spelers en supporters terug op speciale momenten. Vandaag Sjoerd Nijhuis, voorzitter van supportersvereniging De Gouden Korenaren. Dit najaar was Sjoerd een van de vele enthousiaste supporters die een belangrijke bijdrage leverde aan het succes van de #IKMISOE Matchdaypakketten.  

Ik%20mis%20oe%2016 9%20formaat%20

Het bezoek aan De Grolsch Veste moeten we al sinds begin oktober missen en daarbij ook de gezelligheid van het stadion. Maar als de supporter niet naar het stadion kan, komt het stadion naar de supporter. Nadat rondom de seizoenkaartverlenging in mei het bezorgen van het broodje Twenteham een spontaan succes werd, op de eerste dag verkocht FC Twente 8.000 seizoenkaarten, werd voor de wedstrijd tegen Willem II (17 oktober) in samenwerking met de supportersverenigingen en sponsoren het #IkMisOe Matchdaypakket geboren, inclusief het broodje Twenteham. Dat smaakte naar meer. 

Op de wedstrijddagen van de duels met Willem II, PEC Zwolle, PSV, Ajax en VVV-Venlo reed Sjoerd Nijhuis het hele land door om de pakketten naar de afhaallocaties te brengen. Het begon met 25 locaties en al snel meldden supporters door het hele land zich aan en kwamen er zo’n 15 locaties buiten de regio bij. Voornamelijk leden van de Gouden Korenaren, die door heel Nederland wonen. Sinds 2014 is Sjoerd Nijhuis voorzitter van deze vereniging. 

“Ik heb 43 jaar in de Randstad gewoond. Nu ben ik met pensioen en het diepe verlangen van mijn vrouw en mij was om terug te keren naar Twente. Onze kinderen zijn inmiddels groot en redden zich nu wel. We wonen weer in Hengelo, maar bij de Gouden Korenaren vroegen ze wel of ik voorzitter van de supportersvereniging wilde blijven”, vertelt Sjoerd Nijhuis. “Een paar dagen voordat het eerste Matchdaypakket besteld kon worden, heb ik in de appgroep van onze vereniging gevraagd wie thuis een afhaal locatie wilde zijn. Spontaan kwamen er vier naar voren, bij supporters uit Amsterdam, Utrecht, Arnhem en Rotterdam konden thuis de pakketten worden afgehaald. Dat was zo’n groot succes en al snel kregen we de vraag, ‘kan dat ook niet bij ons thuis?’. We hebben nu elke week 25 vrijwilligers van de vereniging die ermee bezig zijn, op 15 locaties door het hele land. Prachtig om te zien hoe ook de medewerkers van de club in touw zijn en samen met de supporters een dag eerder alles inpakken, elke keer meer dan 5.000 broodjes.”

"Overal waar je komt zie je blije gezichten."

“Wanneer alle dozen klaar zijn op het stadion haal ik de pakketten op en rij ik naar Amsterdam, Delft en Gouda. Een andere vrijwilliger haalt de pakketten op voor de regio Zwolle/Groningen en twee personen die helpen inpakken op het stadion nemen ze mee voor de regio Utrecht. Op afgesproken plekken worden vervolgens de dozen opgehaald door de supporters die thuis de rol van afhaal locatie vervullen. Zij krijgen dan de volgende morgen op de wedstrijddag de FC Twente-supporters aan huis die hun pakket ophalen. Het is soms een hele logistieke operatie. Alles moet kloppen qua afhaaltijden, maar het is zo ontzettend leuk om te doen. Ik rij samen met mijn vrouw zo’n 550 kilometer door het land, maar als je 's avonds thuiskomt heb je zo veel voldoening van die dag. Overal waar je komt zie je blije gezichten en ben je met zijn allen bezig voor ons cluppie. Bij deze actie komt eigenlijk alles samen waar FC Twente voor staat. Ik heb een hele lijst met adressen en inmiddels ook een schaduwlijst. Als iemand niet kan dat weekend, dan heb ik zo een nieuwe afhaal locatie. Vorige week kreeg ik een telefoontje. ‘Sjoerd, dit weekend kan ik niet. Ik ga mijn vriendin ten huwelijk vragen’. Dat gaat dan voor, maar we hadden snel een ander adres in die stad.”  

"Nu kom je bij andere Tukkers thuis over de vloer."

“Deze actie met de Matchdaypakketten is heel belangrijk voor onze leden. We moeten allemaal het voetbal in het stadion missen en als je ver buiten de regio Twente woont heb je niet altijd iemand in de buurt wonen waarmee je het gevoel voor FC Twente kunt delen. Dan is het stadionbezoek normaal gesproken het enige moment dat je dat gevoel kunt beleven. Nu kom je bij andere Tukkers thuis over de vloer en iedereen heeft wel een bijzonder verhaal, dat schept direct een band. Onder de rook van de ArenA in Amsterdam was er ook een afhaal locatie. Op een van de wedstrijddagen troffen twee supporters elkaar daar en kwamen ze er achter dat ze vlak bij elkaar in de buurt woonden. Ze zijn de hele middag blijven hangen, uren praten over de club. FC Twente verbindt ons. Ik merk ook binnen onze vereniging dat deze actie voor meer betrokkenheid zorgt en dat steeds meer supporters zich in willen zetten voor de club. Dat vind ik mooi.”  

Terugkijken op 2020

Op woensdag 30 december kijken we in een online tv-uitzending terug op 2020. Tijdens het programma, dat om 19.00 uur begint zijn Paul van der Kraan, Jan Streuer en Wout Brama te gast en is er een zoom-verbinding met supporters. De live-uitzending is te zien op het YouTube-kanaal van FC Twente.