Verstehst du kein Niederländisch? Besuchen Sie unsere Deutsche website Don't understand Dutch? Visit our English website

10 jaar project 'Praten over Voetbal' met senioren

Het project ‘Praten over Voetbal’ bestaat deze week 10 jaar. Reden genoeg om langs te gaan met een cadeau van 1000 pagina’s over de historie van FC Twente. In de praatgroep voor senioren zijn de afgelopen 10 jaar de nodige anekdotes vertelt door (oud) spelers en speelsters van FC Twente. “We hadden ook wel zo’n dik boek kunnen schrijven met alle bijzondere verhalen” aldus Loyd Rooks, gespreksleider en oud speler van FC Twente.

Img 20210216 112312%20 %202

Praten over Voetbal is een initiatief van Scoren in de wijk. Onder het genot van een kopje koffie is er twee uur lang maar één onderwerp van gesprek: voetbal. Het levert prachtige verhalen en anekdotes op maar ook veel vriendschappen.

10 jaar geleden ontstond het idee om FC Twente als verbindende schakel te gebruiken om eenzame ouderen en ouderen met een gering sociaal netwerk te bereiken. In het ‘Huis van verhalen’ bedachten opbouwwerker Gerard Kirchjunger en projectleider Scoren in de wijk, Dennis Wiggers dit project. ‘Er is geen ander onderwerp dat mensen, met name mannen, zo verbindt als voetbal. We hadden in een paar weken tijd ongeveer 15 mannen bij elkaar die elkaar nauwelijks kenden. Een paar weken later hielpen ze elkaar al bij een verhuizing’, aldus Wiggers. De gesprekken stonden onder leiding van oud-FC Twente speler Theo Pahlplatz die af en toe een collega voetballer meebracht die anekdotes uit de vroegere jaren kon vertellen. Sommige oud spelers zoals Eddy Achterberg zijn meerdere malen geweest omdat hij zoveel te vertellen had dat na 2 uur niemand anders aan het woord was geweest.

Ook andere oud-spelers kwamen langs in de speeltuin in de wijk Mekkelholt. Jan Jeuring, Kick van der Vall, Willem de Vries, Rik Platvoet zijn spelers die langs zijn geweest. Ook trainers en scheidsrechters zoals Theo Vonk, Jan Manuel en Eric Braamhaar maakten hun opwachting. Verhalen over Europese toernooien en stapavonden in Enschede, alles passeert de revue. Natuurlijk wordt ook altijd begonnen met de ontwikkelingen rondom het huidige elftal en ook de FC Twente Vrouwen kunnen op een analyse rekenen. Oud-voorzitter wijlen Henk Senkeldam zorgde er altijd voor dat iedereen aan het woord kwam en dat er naast verhalen ook andere activiteiten werden georganiseerd door de groep.

De huidige voorzitter Gerrit Beumers vertelt: Het is belangrijk om ook af en toe een andere activiteit te doen. Zo zijn we naar een tuinfeest bij Benno Huve geweest en hebben we fietstochten georganiseerd. Als er iemand ziek is hebben we een 'lief en leed potje' en af en toe mogen we ook naar een wedstrijd van FC Twente. De groep is heel hecht maar wordt ook steeds ouder. We staan open voor nieuwe mensen die 2 keer in de maand op maandagmorgen mee willen praten. Als de corona periode erop zit gaan we weer beginnen. Mensen die mee willen praten kunnen contact opnemen via telefoonnummer 06-15125543.

Op de foto van links naar rechts voorzitter Gerrit Beumers, Dennis Wiggers en gespreksleider Loyd Rooks.