Historie van het FC Twente Vrouwenvoetbal

In 2007 was het zover. In dit jaar werd bij FC Twente officieel de afdeling Vrouwenvoetbal opgericht. Dit was voor de organisatie het teken alles op het gebied van Vrouwenvoetbal een gezicht te geven en in te richten. Nadat ook een vijftal andere Betaald Voetbal Organisaties besloten hadden het vrouwenvoetbal te omarmen is in het seizoen 2007-2008 de Eredivisie Vrouwen officieel van start gegaan. Sinds de start wist FC Twennte Vrouwen vijf keer landskampioen te worden, twee keer de KNVB Beker te winnen  en twee keer als eerste in de BeNe League te eindigen. In de UEFA Women’s Champions League werd in 2015 na een sensationele uitschakeling van FC Bayern München voor het eerst de Round of 16 bereikt.

Meidenafdeling FC Twente Voetbalacademie
In 2007 is gelijktijdig met de start van het eerste team een meidenafdeling binnen de FC Twente Voetbalacademie opgestart. Begonnen werd met een onder 15 en onder 17, waarna een seizoen later deze afdeling uitgebreid werd met een onder 13 team. De onder 15 en onder 17  zijn vervolgens uitgegroeid tot FC Twente C3 en Jong FC Twente Vrouwen. Het onder 13 team heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot onder 14. Sinds het seizoen 2012-2013 kent de meidenafdeling ook een trainingsgroep onder 12. Vanaf het seizoen 2015-2016 wordt de onder 12 voortgezet in een samenwerking met de KNVB. De onder 14 blijft een trainingsgroep en het competitieteam C3 gaat verder als trainingsgroep onder 16. Jong FC Twente Vrouwen blijft volledig in de dagopleiding en komt uit in de Hoofdklasse. 

De speelsters van de drie trainingsgroepen komen voornamelijk uit de regio Twente. Op woensdagavond (O12 en O16) en vrijdagavond (O14 en O16) wordt met deze talentvolle groepen getraind. Waar mogelijk spelen de teams ook oefenwedstrijden. De speelsters zijn nog lid van hun amateurvereniging. Bij de eigen vereniging wordt getraind en competitie gespeeld.

Vanaf het seizoen 2016-2017 houdt de meidenafdeling op te bestaan. Vanwege financiële en sportieve redenen ziet de stichting zich genoodzaakt te stoppen met de jeugdopleiding. Lees hier meer.

Stichting FC Twente Vrouwen
Met ingang van het seizoen 2015-2016 gaat het vrouwenvoetbal zelfstandig verder in Stichting FC Twente Vrouwen. Lees hier meer. 

2007-2010

Seizoen 2007-2008: Oprichting en Beker succes

De openingswedstrijd van FC Twente Vrouwen werd op 29 augustus 2007 gespeeld in het toenmalige Arke Stadion tegen sc Heerenveen. Ruim 5.000 toeschouwers waren aanwezig bij dit treffen, waar Marieke van Ottele al na 75 seconden het doel vond voor de thuisclub. Dat goede begin mocht niet baten; de wedstrijd werd uiteindelijk verloren met  2-3 . Na een goed begin van de competitie kwamen de prestaties in een neerwaartse spiraal terecht.  De FC Twente Vrouwen eindigden deze eerste competitie op een teleurstellende vijfde plaats.

In de strijd om de KNVB Beker was FC Twente Vrouwen echter wel zeer succesvol. Na een grote overwinning op Oranje Nassau (9-0), werd Wartburgia met moeite verslagen na een strafschoppenserie. De kwartfinale tegen sc Heerenveen werd in de laatste vijf minuten van de wedstrijd een achterstand omgebogen tot een 1-3 winst. Met een 2-0 winst werd in de halve finale  Willem II verslagen. De finale in Almere tegen FC Utrecht was geen gemakkelijke: door een tweede gele kaart voor Jolijn Heuvels speelde FC Twente Vrouwen een helft lang met slechts tien speelsters. Dit weerhield het team er echter niet van om meer te scoren. De eindstand werd uiteindelijk 1-3. Daarmee is FC Twente de eerste BVO die de KNVB Beker voor het vrouwenvoetbal mee naar huis mocht nemen.

Kampioen 1

Seizoen 2008-2009: Blessures en wisselende prestaties

Het tweede seizoen dat FC Twente Vrouwen in de competitie doorbrengt laat wisselvallige prestaties zien. Doordat veel speelsters voorafgaand aan en gedurende het seizoen blessures opliepen en er enkele speelsters vertrokken (waaronder topscoorder Sylvia Smit) was dit een bewogen jaar. In de eerste helft van de competitie waren de resultaten tegenvallend. Gelukkig werd na de winterstop een reeks wedstrijden goed gespeeld en gewonnen. Daardoor eindigden de vrouwen wederom op een vijfde plaats in de competitie. FC Twente Vrouwen kreeg niet de kans om de titel voor de KNVB Beker te verdedigen. Na de tweede ronde maakte de KNVB bekend dat zij alle Eredivisieclubs uit het bekertoernooi haalde. Dit vanwege nationale verplichtingen van speelsters in verband met het EK 2009.

Een noviteit dit seizoen was de overgang van de onder 17 tot B3. Onder 17 was tot dat moment een trainingsroep. De speelsters speelden nog voor hun eigen amateurclub competitie en volgden extra trainingen en speelden oefenwedstrijden met FC Twente.

Seizoen 2009-2010: Voorzichtige verbetering en kampioenschap voor Beloften

Het eerste elftal werd dit seizoen versterkt met drie talenten uit de eigen jeugdteams en drie speelsters van externe clubs. In de competitie werd er wederom wisselend gepresteerd: van de in totaal twintig gespeelde wedstrijden werden er tien gelijkgespeeld, een record in het nog jonge bestaan van de Eredivisie Vrouwen. Vijf verloren en vijf gewonnen wedstrijden daarbij opgeteld was uiteindelijk goed voor een vierde plaats. Hoewel het team had gehoopt op meer, is het de beste prestatie voor FC Twente Vrouwen in de competitie tot dan toe.

De eerste twee rondes van de KNVB Beker werden dit seizoen niet al te moeilijk gewonnen van amateurverenigingen. In de kwartfinale was AZ Vrouwen de tegenstander waar uiteindelijk van werd gewonnen door het nemen van strafschoppen. In de halve finale treft FC Twente amateurvereniging Ter Leede. FC Twente kwam driemaal op voorsprong maar liet Ter Leede even zo vaak terugkomen waardoor de wedstrijd eindigde in een gelijkspel. Ook ditmaal werden er strafschoppen genomen, maar FC Twente Vrouwen moest nu haar meerdere erkennen in de satellietclub van ADO Den Haag.

Dit seizoen is FC Twente op het gebied van vrouwenvoetbal voor het eerst een samenwerking aangegaan met amateurclub ATC ’65 uit Hengelo. Het beloftenteam kwam uit in de eerste Klasse B onder de naam ATC ’65 Da1 / Beloften FC Twente Vrouwen. Deze stap is een zeer succesvolle gebleken: het beloftenteam werd dit seizoen meteen kampioen, zonder een wedstrijd te verliezen. Alle drie de promotiewedstrijden tegen R.K.H.V.V., Ste.Do.Co en Buitenveldert werden met winst afgesloten, waardoor het team in het volgende seizoen in de Hoofdklasse uitkomt.

Kampioen ATC'65

2010-2014

Seizoen 2010-2011: Eerste kampioenschap FC Twente Vrouwen

Aan het begin van dit seizoen werden twee Amerikaanse speelsters toegevoegd aan de selectie: Ashley Nick en Caitlin Farrell. Daarnaast werd het team versterkt met Sari van Veenendaal en de topscoorder van de Beloften, Joyce Mijnheer. Het begin van de competitie verliep moeizaam, maar al snel werd de weg omhoog gevonden. FC Twente ging als koploper de winterstop in met nog zeven competitiewedstrijden op het programma. De voorsprong op de concurrenten kon FC Twente behouden. Op donderdag 12 mei 2011, de laatste speelronde in de Eredivisie Vrouwen, werd FC Twente voor het eerst in de historie kampioen van Nederland! Het versloeg Willem II met 4-1 onder het toeziend oog van ruim 7.000 toeschouwers in De Grolsch Veste.

 In de KNVB Beker werd FC Twente al vrij vroeg uitgeschakeld. In de kwartfinale was RCL te sterk in de strafschoppenserie. De Beloften deden het uitermate goed tijdens hun debuutseizoen in de Hoofdklasse. Dit resulteerde in een vierde plaats welke recht gaf op promotie naar de Topklasse door de aanpassing in de competitiestructuur in het vrouwenvoetbal door de KNVB.

 

Seizoen 2011-2012: Deelname UEFA Women’s Champions League

Mary Kok-Willemsen bekleedt sinds dit seizoen een andere functie binnen het vrouwenvoetbal van FC Twente. Sinds 2007 was zij trainer van FC Twente Vrouwen, maar sinds dit seizoen is zij als Hoofd Vrouwenvoetbal actief binnen de club. John van Miert werd aangesteld als hoofdtrainer van FC Twente Vrouwen. FC Twente begon het seizoen uitstekend. Pas in de vijfde competitiewedstrijd werden punten verloren door een nederlaag in Den Haag. De eerste seizoenshelft werd afgesloten met een tweede plaats, op één punt verwijderd van koploper ADO Den Haag.

Op woensdag 28 september 2011 speelde FC Twente haar allereerste duel in de UEFA Women’s Champions League. De Russische club, FC Rossiyanka, was de tegenstander. In een goede wedstrijd, die werd gespeeld in De Adelaarshorst te Deventer, werd het uiteindelijk 0-2 in het voordeel van de Russen. De week daarop reisde de selectie af naar Moskou voor de returnwedstrijd. FC Twente speelde wederom een sterke wedstrijd, maar verloor ook deze wedstrijd uiteindelijk (1-0) en werd hierdoor uitgeschakeld in de Champions League.

De Beloften presteren goed in de Topklasse en eindigen de eerste seizoenshelft op een vierde plaats. In de KNVB Beker werden de Beloften uitgeschakeld in de poule fase. FC Twente Vrouwen komt in de maand februari voor het eerst uit in de KNVB Beker.

De tweede seizoenshelft gaat van start met enkele trainerswissels. John van Miert is per 1 januari 2012 Hoofd opleidingen organisatorische zaken waarna Arjan Veurink hoofdtrainer van FC Twente Vrouwen is geworden. Hierdoor kwam er een vacature vrij voor een plek als hoofdtrainer van ATC ’65 Da1 / Beloften FC Twente Vrouwen. Deze vacature is ingevuld door Joost Du Gardijn.

Seizoen 2012-2013: FC Twente Nederlands Kampioen en eerste BeNe League Kampioen

Aan het einde van seizoen 2011-2012 verlieten Ashley Nick, Blakely Mattern, Joyce Mijnheer en Lorca van de Putte FC Twente. In de winterstop vertrok ook Courtney Goodson. Sherida Spitse en Jill Roord, die in de winterstop vanuit de Beloften overkwam, versterken. Met de start van de eerste editie van de BeNe League, speelde de ploeg van Arjan Veurink in een heel andere competitiesetting dan voorheen. In de eerste seizoenshelft kwamen de vrouwen van FC Twente uit in de BeNe League Orange, waarin alleen de Nederlandse ploegen de strijd met elkaar aangingen. FC Twente Vrouwen verloor niet één wedstrijd in de BeNe League Orange, waardoor ze als eerste eindigden. In de tweede seizoenshelft kwamen ze uit in de BeNe League A, waarin de beste vier clubs uit Nederland en de beste vier clubs België streden om het kampioenschap. Na minimaal puntverlies in de BeNe League A, werd FC Twente Vrouwen op 10 mei Kampioen van Nederland. Met dit kampioenschap werd deelname aan de Women’s Champions League voor het seizoen 2013-2014 behaald. Op 25 mei kon FC Twente Vrouwen in de eigen De Grolsch Veste ook de eerste kampioen worden van de BeNe League. In een rechtstreeks kampioensduel tegen het Belgische Standard de Liège zagen 9000 supporters FC Twente na een 0-1 achterstand de wedstrijd met 3-1 winnen. FC Twente kroonde zich hiermee tot de eerste kampioen van de BeNe League.
Naast de twee behaalde titels presteerde FC Twente ook erg goed in de race om de KNVB Beker. Echter werd de finalewedstrijd tegen ADO Den Haag na een penaltyreeks verloren, waardoor de KNVB Beker niet aan het mooie rijtje van prijzen kon worden toegevoegd.

Kampioenschap FC Twente C5

Naast het succesvolle seizoen van FC Twente Vrouwen was er nog een kampioensteam. De meiden van C5, onder leiding van trainer Carin Bakhuis, beleefden op 22 april hun sportieve hoogtepunt toen zij het duel tegen cvv Achilles met 1-6 wonnen.  De ongeslagen ploeg was niet meer in te halen waarmee het kampioenschap een feit was. C5 promoveerde met deze goede prestatie naar de eerste klasse. Het beloftenteam van FC Twente Vrouwen speelde haar tweede seizoen in de Topklasse. Met een nieuw samengesteld en vooral jong belofteteam, eindigde de ploeg van Joost du Gardijn met 32 behaalde punten uit 22 gespeelde wedstrijden op een achtste plek.

2013-05-25 FC Twente Vrouwen - Standard Luik - Kampioenswedstrijd - Grolsch Veste Enschede - hoa (343)

Seizoen 2013-2014: FC Twente opnieuw landskampioen en BeNe League Kampioen

Nieuwe speelsters dit seizoen zijn Suzanne Marees en Veerle Willekens, vanuit de academie maakte Vera Berends de stap naar de eerste selectie. Aan het einde van seizoen 2012-2013 verlieten Danielle de Seriere, Marloes Hulshof  en Tessa Klein Braskamp FC Twente. In de winterstop van het nieuwe seizoen vertrok ook Sherida Spitse als eerste speelster waar in Nederland een transfersom voor betaald is. In maart vertrok Suzanne Marees naar Ajax. In februari kwam Emilie Fillion FC Twente versterken. Het tweede seizoen van de BeNe League werd begonnen met acht Nederlands en zeven Belgische clubs. Midden in het seizoen werd StichtingVrouwenvoetbal Utrecht failliet verklaard waardoor FC Utrecht uit de competitie werd genomen. Dit seizoen is niet meer gespeeld in een Orange en Red League, maar vanaf de start in één gezamenlijk competitie. Op vrijdag 16 mei werd opnieuw de landstitel behaald na de 2-1 overwinning op sc Heerenveen in De Grolsch Veste. Hiermee werd deelname aan de UEFA Women’s Champions League veilig gesteld. Ook de de tweede BeNe League titel werd door de ploeg bijgeschreven. Na een misstap van Standard de Liège dat lange tijd aan kop ging had FC Twente het op de laatste speeldag volledig in eigen hand. Met grote overtuiging werd de de uitwedstrijd op 6 juni tegen Club Brugge met liefst 0-7 gewonnen.

In de KNVB Beker was Ajax in de halve finale met 0-2 te sterk.

Landskampioen 2013-2014


2014-2015

Seizoen 2014-2015: Nederlands Kampioen & Bekerwinnaar

20150513-Bekerfinale Vrouwen-FCT-AJAX-_KTO3035-1-900

2015-2016

Seizoen 2015-2016: FC Bayern München en FC Barcelona in de UEFA Women’s Champions League & Kampioen van Nederland

20151007-Vrouwen FCT-FC Bayern Munchen-_KTO5559-1-620-16-9

20151111-Vrouwen FCT-FC Barcelona-_KTO8472-1

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????