Friedrich Donenfeld (1965-1966)

In het jaar van de oprichting was de Oostenrijkse trainer Friedrich Donenfeld de eerste hoofdtrainer van FC Twente. De hoge verwachtingen die men van hem en van het team hadden, werden niet waargemaakt. FC Twente eindigde op een teleurstellende elfde plaats (in dat seizoen deden er vijftien ploegen mee aan de competitie). Spraakmakende resultaten werden niet behaald. De wedstrijden tegen de topclubs van dat seizoen (Ajax en Feyenoord) gingen verloren, en Friedrich Donenfeld mocht na één seizoen alweer vertrekken.

Kees Rijvers (1966-1972)

Na één seizoen Donenfeld kwam Kees Rijvers bij FC Twente aan het roer. De kleine trainer wist een hecht team te smeden en mooie overwinningen te behalen, met als hoogtepunt natuurlijk de 5-1 overwinning op Ajax in het seizoen 1968-69. In dat seizoen was FC Twente ook dicht bij de landstitel, maar na een misser van Achterberg (hij schiet bij een 0-0 stand naast voor een leeg doel) verliest FC Twente uiteindelijk met 2-0, en kan het haar landskampioenschap vergeten. Na dat seizoen zakt het spel van FC Twente terug, maar weet het nog altijd bij de eerste vijf te eindigen. In 1972 gaar Rijvers naar PSV en wordt Spitz Kohn zijn opvolger.

Spitz Kohn (1972-1979)

Spitz Kohn is de derde trainer in de historie van FC Twente. Na eerder zes jaar assistent-trainer te zijn geweest van Rijvers, mag hij het nu als hoofdtrainer proberen. En niet zonder succes. Hij zet de lijn van Rijvers goed door, met als hoogtepunt het seizoen 1973/74, waarin FC Twente de tweede plaats weet te behalen, achter Feyenoord, wat in de beslissende wedstrijd met 3-2 te sterk was.

Daarnaast was de UEFA Cup finale in 1975 een hoogtepunt onder het bewind van Kohn. In de finale over twee duels tegen Borussia Mönchengladbach bleken de Duitsers te sterk. Nooit meer zou Twente zo dicht bij een Europese hoofdprijs komen. Onder het bewind van Kohn wordt voor het eerst in de historie van FC Twente een prijs gepakt. PEC Zwolle wordt in de verlenging in de bekerfinale met 3-0 verslagen. Verdere successen bleven uit, waardoor hij in 1980 besloot te vertrekken naar Go Ahead Eagles.

Hennie Hollink (begin 1980-1981)

Nadat Kohn tussentijds is opgestapt, wordt Hennie Hollink zijn opvolger. De slechte seizoensstart onder Kohn weet Hollink op de valreep goed te maken met het behalen van Europees voetbal. Het daarop volgende seizoen doet Twente het redelijk, maar eindigt als zesde. Dat is niet genoeg voor weer een seizoen Europacup voetbal. Bovendien waren de spelers niet tevreden over de disciplinetrainer Hollink. Hij trok daaruit zijn conclusies en vertrok na anderhalf seizoen bij FC Twente.

Rob Groener (1981-eind 1982)

De opvolger van Hollink was de onervaren trainer Rob Groener. Hij raakt direct een aantal gerenommeerde spelers kwijt waardoor de resultaten erg tegenvallen. FC Twente raakt in verval en Groener, die weinig ervaring had met transfers en het trainerschap, kan er weinig aan veranderen. Waar de meesten dachten dat Twente zich aansloot bij de top, eindigt het op een erg tegenvallende twaalfde plek. Als de resultaten in het seizoen 1982/83 weer tegenvallen, wordt Groener ontslagen.

Spitz Kohn (eind 1982-1983)

Het verval van FC Twente in die jaren is zelfs door de opvolger van Groener, Luxemburger Spitz Kohn, niet meer te houden. FC Twente eindigt als zestiende en degradeert op de laatste speeldag naar de eerste divisie. Het dieptepunt van de historie van FC Twente is dus onder de trainer die ook de successen bracht. Maar zelfs Kohn kon het tij niet keren. Zijn tweede termijn bij de club bleef beperkt bij een half seizoen.

Fritz Korbach (1983-1986)

FC Twente moest zo snel mogelijk weer naar de eredivisie, en daarom heeft de directie Fritz Korbach aangesteld als trainer. De humor en het enthousiasme deed de selectie van FC Twente duidelijk goed, want binnen een jaar waren de Enschedeërs terug op het hoogste niveau. Dat seizoen doet de club het redelijk. Het komt niet in degradatiegevaar en onder Korbach lijkt FC Twente de weg naar boven weer hebben te gevonden. Helaas blijkt het ‘Korbach‘ effect uitgewerkt. Het derde seizoen eindigt FC Twente kleurloos op de veertiende plek, en Korbach stapt tussentijds op na een 8-1 nederlaag tegen Ajax.

Theo Vonk (1986-1992)

Kees Rijvers komt in 1986 weer terug in Enschede, als technisch manager. Een van de eerste beslissingen die hij neemt is het aantrekken van Theo Vonk. Hij weet meteen in zijn eerste seizoen na negen jaar weer Europees voetbal te behalen met FC Twente. Ook in de seizoen daarna doet Vonk het goed. Hij eindigt drie keer als derde, en behaald ook tegen de topclubs goede resultaten. Daarna wordt het echter iets minder. Het defensieve voetbal van Vonk valt niet in de smaak bij de supporters, waardoor de toeschouwersaantallen afnemen. Vonk stapt op in 1992 en zoekt zijn geluk in Spanje bij Burgos.

Rob Baan (1992-1994)

Opvolger van Vonk wordt Rob Baan. FC Twente eindigt onder zijn leiding twee keer als vijfde en onder Baan debuteert onder andere de dan pas 16-jarige Arnold Bruggink. In het Europacup toernooi speelt FC Twente tegen Bayern Munchen, maar wordt dan uitgeschakeld. Het laatste seizoen liep niet geheel vlekkeloos voor Rob Baan. Hij haalde nog wel Europees voetbal, maar er kwam een nieuwe trainer.

Issy ten Donkelaar (1994- eind 1995)

Die nieuwe trainer werd een man uit de regio, Issy ten Donkelaar. Hij zou de talenten van FC Twente moeten laten doorstromen naar het eerste elftal. Omdat hij in zijn vorige baan hoofd opleidingen was, leek hij de ideale man. Resultaten bleven echter uit, veel dragende spelers verlieten de club, waardoor het een moeilijke tijd was. Na veertien wedstrijden en slechte resultaten in het tweede seizoen wordt ten Donkelaar weer hoofd opleidingen en wordt Fred Rutten de nieuwe interim trainer.

Hans Meyer (1996-1999)

Nadat Fred Rutten de selectie een paar wedstrijden onder zijn bewind had, trok FC Twente de relatief onbekende Duitser Hans Meyer aan. Hij smeedt rustig aan een hecht elftal, wat in 1997 als derde eindigt achter respectievelijk PSV en Feyenoord. Ook in de Europacup gaat het redelijk. FC Twente weet de derde ronde te bereiken, waarin Auxerre uiteindelijk te sterk bleek. Sportief gaat het dus goed. Als Meyer eind 1999 door het bestuur van Borussia Mönchengladbach wordt gevraagd om daar trainer te worden, is zijn keuze snel gemaakt. De onder de supporters populaire trainer (Hij sprak onder andere de woorden: ‘‘Ich bin ein Tukker‘‘) vertrok.

Fred Rutten (1999-2001)

Na al een keertje interim-trainer en assistent-trainer van Meyer te zijn geweest, mag Fred Rutten het nu ‘echt‘ proberen. Hij doet het goed. In zijn eerste seizoen loopt FC Twente op een haar na Europees voetbal mis. Het jaar daarop verloopt minder vlekkeloos (elfde plek) maar het wint wel voor de tweede keer in de historie de beker. Na een zinderende penalty reeks wordt PSV verslagen. Na de finale vertrekt Rutten, hij wordt assistent-trainer bij PSV.

John van ’t Schip (2001-2002)

De opvolger van Rutten is de onervaren trainer John van ’t Schip. FC Twente is zijn eerste club als hoofdtrainer, maar dat gaat helaas niet volgens wens. FC Twente eindigt als twaalfde, en van ’t Schip krijgt geen grip op de groep, waardoor hij aan het begin van zijn tweede seizoen besluit op te stappen. “Ik ben niet geschikt voor het vak als hoofdtrainer” waren zijn woorden.

René Vandereycken (2002-2004)

De Belg en ervaren trainer René Vandereycken wordt zijn opvolger. Populair is hij niet bij de supporters. Het behoudende voetbal leidt tot diverse commentaren. Ook in binnen het veld gaat het niet volgens wens. De seizoenen verlopen kleurloos. Toch bereikt FC Twente de bekerfinale. FC Utrecht bleek echter te sterk (1-0). René Vandereycken had echter al bekend gemaakt te vertrekken, waardoor er na twee jaar een eind kwam aan zijn carrière bij FC Twente.

Rini Coolen (2004-2006)

De opvolger van René Vandereycken is diens assistent Rini Coolen. Het eerste seizoen onder Coolen verloopt wisselvallig. Na een tegenvallende start grijpt FC Twente aan het eind van het seizoen alsnog net naast Europees voetbal. In het tweede seizoen valt vlak na de winterstop het doek voor Coolen. Na een nederlaag tegen Sparta, begin februari, lijkt plaatsing voor de nieuwe play-offs schier onmogelijk. Coolen besluit hierop zijn ontslag in te dienen.

Jan van Staa (2006)

Een opvolger voor Rini Coolen is snel gevonden. Assistent Jan van Staa neemt tot het eind van het seizoen het trainersstokje over en niet zonder succes. De eerste wedstrijd onder Van Staa eindigt in een klinkende 3-0 overwinning op Utrecht. Het ´Jan van Staa-effect´ houdt lang stand, pas na acht duels raakt FC Twente zijn ongeslagen status kwijt. Op de laatste speeldag weet FC Twente zich, mede door het resultaat van de concurrenten, te plaatsen voor de play offs. Hierin wordt uiteindelijk een ticket voor de Intertoto veilig gesteld.

Fred Rutten (2006-2008)

Na enkele jaren assistent-trainer van PSV te zijn geweest, keert Fred Rutten in het seizoen 2006-2007 terug als Trainer/Coach en Technisch Manager bij FC Twente. Zijn eerste missie is het verzilveren van het Intertoto-ticket, dat lukte echer niet. Op weg naar UEFA-Cup voetbal strandt FC Twente echter in Estland. Maar al snel blijkt de oefenmeester zeer succesvol met zijn team. FC Twente eindigt het seizoen dan ook op de vierde plaats in de competitie, waardoor het zeker is van UEFA-Cup voetbal. In de Play-offs voor Champions League voetbal strandden de Tukkers echter in Alkmaar tegen AZ. In het seizoen 2007/2008 wordt een vierde plaats behaald, waardoor de Tukkers zich mogen opmaken voor de play-offs voor een ticket in de voorronde van de Champions League. Na eerste NAC Breda te hebben verslagen, treft FC Twente Ajax. Het eerste duel wordt met 2-1 gewonnen, waardoor na een 0-0 gelijkspel in de return FC Twente zich plaatst voor de voorronde van de Champions League. Fred Rutten ontvangt op zaterdag 24 mei de Rinus Michels Award voor beste trainer van het seizoen. Hij zette vanaf het seizoen 2008/2009 zijn loopbaan voort bij Schalke 04.

Steve McClaren (2008-2010)

Bij FC Twente is McClaren de opvolger van Fred Rutten. In juni 2008 werd de Engelsman aangesteld als Trainer/Coach – Manager Technische Zaken van FC Twente. In het eerste seizoen eindigde FC Twente op een tweede plaats in de Eredivisie, behaalde de club de voorronde van de UEFA Champions League en bereikten de Tukkers de KNVB bekerfinale. Een jaar later beleefde FC Twente met Steve McClaren haar succesvolste seizoen uit de clubhistorie. In strijd om het kampioenschap van Nederland bleef FC Twente Ajax en PSV voor en bezorgde McClaren FC Twente op 2 mei 2010 haar eerste landstitel in de geschiedenis van de club. Steve McClaren werd de eerste Engelse trainer die in het buitenland een hoofdprijs won sinds de Portugese landstitel van Sir Bobby Robson in 1996.

Michel Preud’homme (2010-2011)

Michel Preud’homme was in zijn actieve tijd als profvoetballer een absolute topkeeper. Hij won zowel nationale als Europese titels met Standard Luik, KV Mechelen en Benfica, en werd in 1994 gekroond tot Wereldkeeper van het Jaar. Bij Benfica was hij korte tijd Technisch Directeur, een functie die hij vanaf 2000 ook bekleedde bij zijn jeugdliefde Standard Luik. Met deze club bereikte hij als trainer meerdere successen. Hij leidde de Waalse ploeg voor het eerst in 25 jaar weer naar een titel en pakte ook de Belgische Beker. Tussen 2008 en 2010 was Preud’homme trainer bij AA Gent. Hij liet deze subtopper zijn beste jaren in de historie meemaken. Ook in Gent was de nationale beker een prooi voor de oud-keeper, en de tweede plek in de eindrangschikking was het hoogste wat de Vlamingen hadden bereikt. Sinds medio 2010 is Michel Preud’homme Trainer/Coach van FC Twente. Onder zijn hoede behaalde FC Twente in augustus 2010 de Johan Cruijff Schaal dankzij een 1-0 zege op Ajax in Amsterdam. In zijn eerste seizoen bij FC Twente speelde Preud’homme met de club mee om de bovenste plaatsen in de Eredivisie. FC Twente ging als koploper de laatste speeldag in en kon in een directe confrontatie de landstitel veroveren, maar bij concurrent Ajax ging het treffen met 3-1 verloren. Voor FC Twente restte de voorronde van de UEFA Champions League. Onder Preud’homme behaalde FC Twente naast de Joahn Cruijff Schaal nog een mooie prijs. Een week voor de beslissing om het kampioenschap veroverde FC Twente ten koste van Ajax de KNVB-beker. Op Europees niveau maakte FC Twente ook een ijzersterk seizoen door. De ploeg reikte tot de kwartfinale.

Co Adriaanse (2011-2012)

In juni 2011 werd Co Adriaanse aangesteld als Trainer van FC Twente. Na zes jaar actief te zijn geweest in het buitenland keerde Adriaanse in het seizoen 2011/2012 terug in de Eredivisie. In zijn eerste maanden bij FC Twente boekte Adriaanse een mooi succes met de club. Hij won ten koste van Ajax de Johan Cruijff Schaal (2-1). In de voorronde Champions League won FC Twente in de eerste ronde van FC Vaslui en werd in de laatste kwalificatieronde uitgeschakeld door Benfica. In de Nederlandse competitie deed FC Twente onder zijn leiding mee om de bovenste plaatsen en halverwege het seizoen stond FC Twente genoteerd op een derde plaats. Begin januari 2012 vertrok Adriaanse bij FC Twente.

Steve McClaren (2012 – 2013)

Steve McClaren keerde begin januari 2012 terug bij FC Twente. Steve McClaren was al eerder actief als trainer van FC Twente. In zijn eerste periode was hij zeer succesvol en leidde hij FC Twente naar de landstitel. Deze successen kregen in zijn tweede periode geen vervolg. McClaren besloot in 2013 eind februari te vertrekken bij de club. Alfred Schreuder, al meerdere jaren als assistent-trainer actief, nam vanaf dat moment de taken van de hoofdtrainer waar.