In 1965 ontstond FC Twente uit het samengaan van de Enschedese Boys en Sportclub Enschede. Tot aan die fusie is er bij beide clubs veel gebeurd. Hieronder een verhaal over de historie van één van de twee ouders van de FC Twente: Sportclub Enschede.

Veertien titels – waar onder het algemeen landskampioenschap – elf seizoenen betaald voetbal en legendarische wedstrijden tegen Barcelona en het Braziliaanse Santos van Pelé. De geschiedenis van Sportclub Enschede kent vele hoogtepunten die voor het grootste deel werden beleefd op het Van Heekpark, van 1918 tot 1956 de thuishaven voor Sportclub.

Hoogtepunt

In 1912 is de eerste titel in de tweede klasse B een feit. In 1915 wordt Sportclub wederom kampioen en promoveert het naar de eerste klasse Oost. In 1926 bereikt Sportclub het absolute hoogtepunt in de clubhistorie, het wordt algeheel landskampioen. In de kampioenscompetitie wordt onder meer Feyenoord twee keer verslagen. De beslissing valt in Maastricht, waar MVV met 1-3 klopt krijgt.

In het oorlogsjaar 1943 wordt voor de achtste keer de titel in de eerste klasse oost behaald. In de kampioenscompetitie met de winnaars van de andere districten – Feyenoord, ADO, Willem II en Heerenveen- eindigt Sportclub als voorlaatste. Wel wordt er in de Nijmeegse Goffert met 0-1 van Feyenoord gewonnen. In het seizoen 1948-1949 mist Sportclub op één punt de titel. AGOVV uit Apeldoorn gaat met de eer strijken. Clubtopscorer aller tijd is Wim ten Duis. Hij scoorde 134 treffers voor Sportclub.

Abe Lenstra

Wat Fiorentina eerder met een blanco cheque niet is gelukt, daarin slaagt Sportclub in 1955: Abe Lenstra naar Enschede halen. Lenstra is al 34 jaar als hij van Heerenveen naar Sportclub komt, maar dan nog steeds onbetwist de beste voetballer van Nederland. Hij zal in vijf seizoenen 135 wedstrijden spelen voor Sportclub en daarin 89 keer scoren.

Sportclub Enschede speelt eind jaren ’50 een aantal oefenwedstrijden tegen spectaculaire tegenstanders. In juni 1958 wordt in Camp Nou met 8-3 verloren van Barcelona. Een jaar later is het Braziliaanse Santos met Pelé in de gelederen te gast in Stadion Diekman. Sportclub gaat met 0-5 ten onder.

Na de fusie

Na elf seizoenen betaald voetbal, keert Sportclub Enschede in juni 1965 terug naar de amateurs. De proftak van de vereniging is met aartsrivaal Enschedese Boys gefuseerd in de Stichting FC Twente ’65.  In november 1965 spelen Sportclub en Enschedese Boys in de derde klasse van de KNVB weer voor het eerst tegen elkaar. Sportclub wint met 0-3.

Sportclub Enschede wordt in het seizoen 1968/1969 kampioen van de eerste klasse oost en moet in de kampioenscompetitie aantreden tegen AFC Amsterdam en Drachten. In de finale blijkt de winnaar van poule B, Middelburg, te sterk. In Zeeland wordt met 3-0 verloren. Een dag later wordt het op Het Diekman voor 6.000 toeschouwers 0-0.

Na promotie naar de hoofdklasse in 1982 speelt Sportclub Enschede veertien seizoenen achtereen in de hoofdklasse. Na twee degradaties in de jaren 1997 en 1998, valt er in april 1999 weer wat te vieren. Sportclub wordt bij De Tukkers kampioen van de tweede klasse en promoveert weer naar de eerste klasse. In juni 2005 werd promotie naar de hoofdklasse op een haar na gemist.

In april 2006 weet SC Enschede zich wederom in de Hoofdklasse te spelen, maar na een verblijf van twee seizoen moet de club in 2008 weer een stapje terug doen.