In 1965 ontstond FC Twente uit het samengaan van de Enschedese Boys en Sportclub Enschede. Tot aan die fusie is er bij beide clubs veel gebeurd. Hieronder een verhaal over de historie van één van de twee ouders van de FC Twente: Enschedese Boys.

Een tiental jongens in de leeftijd van 15 á 16 jaar besloot op de avond van 20 april 1906 een voetbalclub op te richten. Dit gebeurde in de bakkerswinkel van Zuiden (in de Esch) aan de Lipperkerkstraat. Deze plek is nu de kruising Lipperkerkstraat / Oliemolensingel. De club die ontstond heette toen “Lotisico”. Hoewel er veel tegenstand was in die dagen (voetbal was niet populair) sloten er steeds meer mensen bij de club aan. Het eerste jaar werd er stevig geoefend en zo nu en dan gespeeld tegen andere clubjes, zoals Swift van de 1e spoorbrug en Quick van de Beltstraat en de spoorlijn Enschede/Gronau.

In 1907 werd besloten aansluiting te zoeken bij de Twentsche Voetbalbond, dit was niet gemakkelijk. Zo moest aangetoond worden dat de vereniging over voldoende geld beschikte. Op de avond van de presentatie noemde de penningmeester een bedrag dat ongeveer veertig keer de werkelijke kasinhoud was, waarbij hij groot gevaar liep ontmaskerd te worden. Na veel overleg kreeg de club toestemming om in de bond te spelen, wel onder een andere naam. Op 02-10-1907 werd gekozen voor “Excelsior”, gespeeld werd er in zwart shirt met een brede gele baan over de borst en rug. Drie jaar later werd er van hogere hand beslist dat de naam opnieuw werd gewijzigd, de nieuwe naam werd: “Enschedese Boys”. Een jaar naar de naamswijziging werden de officiële clubkleuren groen en wit.

Vanaf ongeveer 1912 werden De Boys vaste bewoner van het volkspark, naast het op dat moment veel hoger spelende PW. Tussen 1916 en 1931 groeit de vereniging van 84 naar 404 leden en gaat van 3 naar 14 teams. Dit kon natuurlijk niet op het ene veld dat De Boys bespeelden op het volkspark en er werd gezocht. Men kwam uiteindelijk terecht bij de familie “Deppenbroek”. Deze familie bezat veel weidegrond en er werd er een omgetoverd tot speelveld. In 1923 is er weer een primeur, De Boys brengt een clubboekje uit. Het nog steeds wel bekende “De Boysstem”.

Op 1 maart 1924 werd er nog een tweede weide omgetoverd tot speelveld. Een hoogtepunt beleefde De Boys in 1950, toen het kampioenschap van Oost-Nederland werd behaald en gespeeld mocht worden om het kampioenschap van Nederland. Oudere leden van de vereniging kunnen zich de wedstrijden tegen Ajax, die door meer dan 25.000 toeschouwers werd bezocht nog wel herinneren. In de jaren vijftig en zestig werd er door de Boys betaald voetbal gespeeld. In die jaren speelde zelfs Abe Lenstra, weliswaar in zijn na dagen van zijn imposante carrière, nog enige tijd bij De Boys.

In 1956 werd door de gemeente, die op Deppenbroek woningen ging bouwen, besloten dat De Boys moest verhuizen naar Het Diekman.In deze periode was De Boys de grootste vereniging van Twente. Door een opmerkelijke vergadering binnen de gemeente ging dit niet door en De Boys verhuisden naar het G.J van Heekpark. In de nacht van 13 op 14 april in het jaar 1965 (in Boyskringen bekend als “de nacht van Vrieler” namen de leden het besluit het betaalde voetbal vaarwel te zeggen en terug te keren naar de amateurs.Met 227 stemmen voor en 146 tegen. Op 1 juli 1965 zag FC Twente’65 het levenslicht. Gevormd uit spelers van de Enschedese Boys en van concurrent Sportclub Enschede. Nog steeds is er binding met de FC Twente en staan er bij elke thuiswedstrijd ballenjongens van De Boys en Sportclub Enschede om het veld.

In 1967 begon De Boys om niet in de vergetelheid te raken met het Twentsche Ros, een amateur-toernooi voor eerste elftallen. Het bleek een groot succes want het toernooi is uitgegroeid tot het grootste amateur-toernooi van Nederland.

In 1972 verhuisde De Boys uiteindelijk toch naar het Diekmanterrein en werd er gespeeld op de bijvelden.Dit duurde niet zo lang, want in 1974 – 1975 verhuisde De Boys naar sportcomplex Wesselerbrink-Zuid waar het tot op heden speelt. Met de verhuizing De Boys promoveerde men net naar de hoofdklasse, en begon het op het nieuwe park gelijk goed. De club maakte daarna een mindere periode mee speelde het lang in de derde klasse, waarna in de jaren negentig nog drie jaar tweede klasse gevoetbald werd. Het ging daarna snel omlaag met tot gevolg dat de vereniging uitkomt in een lagere klasse dan men graag zou willen.