Na de laatste schuldensanering in 1968 heeft de club weer nieuwe mogelijkheden om de selectie te versterken. Spelers als Schrijvers, Houwaart en Stapper komen naar Enschede. Onder aanvoering van Rijvers, die wordt geassisteerd door Spitz Kohn, heeft FC Twente aan een uitgebalanceerd elftal gebouwd. Met discipline hoog in het vaandel smeedt Rijvers een eenheid in de selectie. En niet zonder succes, want in het seizoen ’68-’69 groeit FC Twente uit tot de sensatie van de eredivisie. De Enschedese formatie strijdt zelf lange tijd mee om het kampioenschap. Het absolute hoogtepunt is de winst tegen Ajax: in Enschede zien ruim 26.000 toeschouwers een magistraal FC Twente de Amsterdammers wegspelen met 5-1. In deze jaargang weet het leergierige jonge elftal van Kees Rijvers een derde plaats te bemachtigen in de eindklassering. FC Twente sluit een jaar later het lustrum af met een vierde plaats achter Ajax, Feyenoord en PSV.

De toekomst ziet er goed uit voor FC Twente en Kees Rijvers is dan ook erg ambitieus. Toch zal de architect van het toenmalige FC Twente de grootste successen niet meemaken. In februari ’72 bevestigt de coach de geruchtenstroom door in de zomer naar Eindhoven te gaan als nieuwe oefenmeester van PSV. FC Twente legt uit waardering en respect voor Rijvers hem geen strobreed in de weg, onder de voorwaarde dat hij geen spelers meeneemt. Assistent Spitz Kohn wordt naar voren geschoven als nieuwe trainer in Enschede. Hij kent de ploeg als geen ander en vormt al jarenlang met Rijvers een ideaal tandem. In de jaren die erop volgen wordt de filosofie van Rijvers met succes beantwoord door Kohn.

In het seizoen ’73/’74 speelt FC Twente zelfs tot op de slotdag mee om het kampioenschap. De grootste concurrent is Feyenoord en voor de een na laatste competitiewedstrijd staan beide teams op 54 punten. Het laatste duel is uitgerekend tegen Feyenoord in Rotterdam en zal de beslissing moet brengen om de titel. De hele regio is al weken in de ban van de wedstrijd en op de wedstrijddag reizen maar liefst 10.000 supporters het team achterna voor de ondersteuning. De vraag naar kaarten overstijgt het aanbod ruimschoots; in sporthal Deppenbroek volgen ook nog eens 2000 supporters de wedstrijd via een groot scherm. De wedstrijd is een ware titanenstrijd, waarin FC Twente aan het kortste eind trekt. Na een zinderend duel staat uiteindelijk een 3-2 uitslag op het scorebord en grijpt FC Twente net naast de landstitel. Tot aan de dag van vandaag is die vijfde mei in 1974 nog altijd de grootste kans van FC Twente geweest om landskampioen te worden.

Ook in Europees verband spreekt FC Twente een behoorlijk woordje mee. Na een onbeduidende start in het seizoen ’69/’70, volgen er memorabele wedstrijden in de daaropvolgende jaren. In het seizoen ’70/’71 weet FC Twente al door te dringen tot de kwartfinales, waarin Juventus pas na verlenging de Enschedese ploeg opzij kan zetten. Twee seizoenen later haalt FC Twente zelf de halve finale van het Europacup 3 toernooi, waarin Borussia Mönchengladbach te sterk blijkt. Het voetbaljaar na het net gemiste kampioenschap beleeft FC Twente het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis. In het Europa Cup 3 toernooi dringt de Enschedese formatie door tot de finale. In de halve finale treft FC Twente Juventus, de ‘oude bekende’. Zowel in Enschede als in Turijn moet het grote Juventus haar meerdere erkennen in FC Twente. De Enschedeërs bereiken de finale en ontmoeten wederom een oude bekende in Borussia Mönchengladbach.

De finale begint goed voor FC Twente, want in Duitsland blijft het 0-0. Niets lijkt FC Twente van een Europese hoofdprijs af te kunnen houden. Maar op woensdag 21 mei 1975 komt iedereen die FC Twente een warm hart toedraagt van een koude kermis thuis. In Enschede komt Borussia binnen 10 minuten op een 0-2 voorsprong en bouwt deze uit naar een ontnuchterende 1-5 uitslag. Aan de Europese droom van FC Twente komt op een ontluisterende manier een einde.

De langverwachte eerste prijs volgt uiteindelijk in 1977. Op Hemelvaartsdag 20 mei wint FC Twente de nationale beker door met 3-0 van PEC Zwolle te winnen. Zonder fortuin gaat deze overwinning niet gepaard, want een glaszuiver Zwols doelpunt wordt afgekeurd. In de verlenging breekt Epi Drost de ban met een verwoestend schot van 40 meter in de bovenhoek. Mede door zijn doelpunt ontvangt ‘Mister FC Twente’ later uit de handen van Prins Bernhard de KNVB Beker. Twee dagen later worden de spelers gehuldigd in Enschede, waar duizenden mensen zich verzameld hebben rond het stadhuis.

Ondertussen krijgt FC Twente het in de tweede helft van de jaren zeventig steeds moeilijker. Het salarisniveau ligt verder onder dat van de concurrenten uit Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Jaarlijks wordt er met een tekort afgesloten en moeten er al spelers worden verkocht om de begroting nog enigszins sluitend te krijgen. FC Twente belandt in een negatieve spiraal, die enigszins wordt verbloemd door de bekerwinst in ’77 en twee verloren finales in ’75 en ’79. Het elftal raakt bovendien verouderd en de kern van het team wordt te lang gehandhaafd. Met acceptabele klasseringen in de subtop en middenmoot weet FC Twente de jaren zeventig relatief nog aardig af te sluiten.