FC Twente speelde vanaf de oprichting in Stadion Het Diekman. Dit stadion was in 1956 reeds klaar voor gebruik en Sportclub Enschede speelde daar haar thuiswedstrijden. Na de fusie tussen Sportclub Enschede en de Enschedese Boys wordt Stadion Het Diekman de thuisbasis van de nieuwe Enschedese eredivisionist. Het speelt er tot 1998 meerdere memorabele wedstrijden. Vanaf 1998 wordt het nieuwe Arke Stadion in gebruik genomen en doet Het Diekman niet langer dienst als thuisbasis van de Tukkers. Met pijn in het hart wordt afscheid genomen van het bijzondere onderkomen van FC Twente. Inmiddels is Stadion Het Diekman afgebroken.

De Voorhistorie

In 1947 zijn de verschillende sportaccommodaties in Enschede nodig aan vernieuwing toe. De grote voetbalverenigingen in de stad hebben verouderde complexen en ook de clubs voor andere sporten hebben behoefte aan een nieuw terrein. De gemeente gaat bezig met het ontwerpen van een sportpark met daarin een stadion, een zwembad en bijbehorende velden. Het complex moet worden gebouwd op het toenmalige “Erve Dieckman”. Aanvankelijk zijn de grote voetbalverenigingen niet zo te porren voor de bouw van een stadion; zij zien meer in uitbreiding en renovatie van hun eigen accommodaties. Na een hoop touwtrekken over en weer wordt in 1953 toch gestart met de bouw van het stadion. De kosten bedragen zo’n drie miljoen gulden (1,3 miljoen euro). Het is dan nog niet duidelijk wie de bespeler van het stadion gaat worden. Zowel Sportclub Enschede, Rigtersbleek en Enschedese Boys hebben interesse. De keuze valt uiteindelijk op Sportclub Enschede, aangezien deze club op het punt staat om in de nieuw te vormen eredivisie te gaan spelen. De beide andere verenigingen spelen een of meerdere niveaus lager.

De opening

Op 8 augustus 1956 is het moment dan eindelijk daar: Stadion Het Diekman wordt officieel geopend. Voor zo’n 22.000 toeschouwers speelt Sportclub Enschede de openingswedstrijd tegen het Duitse Preussen Münster. Abe Lenstra, een absolute vedette in de jaren ’50, heeft de eer om het allereerste doelpunt in het stadion te maken. Na 20 minuten benut hij een strafschop. Gerrit Moddejonge voegt hier later nog twee doelpunten aan toe om zo een 3-0 zege tot stand te brengen. In de eerste jaren na de opening vonden veel grote evenementen plaats in het stadion. Zo was vanaf 1957 Het Diekman startplaats en finish van de Marathon van Enschede. Ook traden grote artiesten uit die tijd op, zoals Louis Armstrong. Sportclub Enschede speelde legendarische wedstrijden tegen bijvoorbeeld Santos (met Pelé) en FC Köln.

FC Twente

Als in 1965 Sportclub Enschede en de Enschedese Boys fuseren tot FC Twente, wordt Het Diekman het onderkomen voor de kersverse eredivisionist. Op 12 augustus speelt de ploeg voor het eerst in Het Diekman, tegenstander is Aston Villa. Door doelpunten van Egbert ter Mors en Spitz Kohn eindigt de wedstrijd in 2-2. 15.000 toeschouwers zijn getuige van de wedstrijd. Tien dagen later is Telstar de tegenstander in de allereerste competitiewedstrijd van FC Twente. Het duel eindigt in 1-1.
De naam van FC Twente en stadion Het Diekman worden definitief gevestigd als op 3 november 1968 het grote Ajax op bezoek komt. FC Twente wint met maar liefst 5-1 in het meest legendarische duel dat ooit in Het Diekman is gespeeld. Voor ruim 26.000 toeschouwers werden de Amsterdammers van de mat gespeeld. Schrijvers op doel, Drost, De Vries, Bronkers en Huve achterin, Ten Donkelaar, Achterberg en Houwaart op het middenveld, en voorin Van Dijk, Jeuring en Pahlplatz. De laatstgenoemde scoorde de openingstreffer, waarna Ajax nog terug kon komen via Keizer. Daarna was het echter gedaan met de tegenstand. Door treffers van Van Dijk (3 maal) en nogmaals Pahlplatz komt de eindstand van 5-1 op het bord te staan.

In de loop der jaren groeit FC Twente uit tot een topclub die elk jaar Europees voetbal speelt en zodoende worden er heroïsche duels gespeeld in stadion Het Diekman. Zo is er in het seizoen 1970/1971 het kwartfinaleduel van de UEFA Cup tegen Juventus. In Turijn heeft FC Twente met 2-0 verloren en de ploeg is erop gebrand revanche te nemen in de eigen thuishaven. Door goals van Pahlplatz en Drost brengt de ploeg de stand in evenwicht, maar in de verlenging gaat het toch fout. Door blessures moet Twente de wedstrijd uitspelen met 9 man en Juventus weet daardoor nog twee maal te scoren, waardoor het Europese avontuur over is. In 1975 haalt FC Twente de finale van de UEFA Cup, tegenstander is het Duitse Borussia Mönchengladbach. Nadat de eerste wedstrijd in Duitsland in 0-0 is geëindigd, verwacht iedereen dat FC Twente het in eigen huis af zal maken. Al snel komen de ploeg en de fans van een koude kermis thuis. Binnen de kortste keren staat het 0-2 en is de wedstrijd gespeeld. Epi Drost scoort nog wel, maar het wordt uiteindelijk een ontluisterende 1-5.

Veranderingen

In de loop der jaren is er veel veranderd aan stadion Het Diekman. Was het stadion in het begin nog geheel onoverdekt, in de loop der jaren werden bijna alle zijdes overdekt. Begin jaren ’70 wordt begonnen met een overkapping over de marathontribune en de hiernaast gelegen staanvakken. Ook wordt de hoofdtribune overdekt. Als in de jaren tachtig en negentig enkele rampen plaatsvinden in stadions (onder andere in Brussel, Sheffield en Bradford), komt er een nieuwe regelgeving voor stadions. Deze regels beperken het aantal staanplaatsen in een stadion voor wedstrijden in Europees verband. In de beginjaren van Het Diekman zijn er nog zo’n 19.000 staanplaatsen aanwezig, tegenover 5.500 zitplaatsen. Na het plaatsen van stoelen in enkele vakken gaat de capaciteit later al terug tot 18.000 plaatsen. Na de stadionrampen wordt de capaciteit verder teruggebracht tot 13.500 plaatsen. Als Twente in het seizoen 1993/1994 tegen Bayern Munchen moet aantreden voor de UEFA Cup, wordt besloten een noodtribune te plaatsen aan de korte zijde (Vak U). Later wordt besloten om hier een permanente overdekte zittribune te maken in afwachting van een nieuw stadion. Zodoende is in de laatste jaren alleen de korte zijde bij Vak P nog in originele staat. Want ook het legendarische en karakteristieke scorebord is in de loop der jaren veranderd. De score werd aanvankelijk niet met cijfers aangegeven, maar met grote plastic ballen. In de jaren ’70 echter worden deze vervangen voor een elektronisch scorebord.

Het einde

Al vanaf halverwege de jaren ’80 wordt in Enschede gesproken over een nieuw stadion. In eerste instantie is de financiering echter een probleem, net als de locatie. Het is de bedoeling om een nieuw stadion te bouwen op het Diekmanterrein. Als echter blijkt dat dit financieel niet de beste oplossing is, wordt gekeken naar andere locaties. Zo komt men uit op het Business&Sciencepark, gelegen tegenover de Universiteit Twente. Eind 1996 worden de laatste knopen doorgehakt en kan er begonnen worden met de bouw. Op 31 januari 1997 wordt de eerste paal geslagen en vanaf dat moment is het duidelijk dat Het Diekman gaat verdwijnen. Met pijn in het hart wordt vervolgens op 22 april 1998 voor de laatste keer de gang naar Het Diekman gemaakt. Tegenstander is SC Heerenveen. Voor aanvang van de wedstrijd gaat het er emotioneel aan toe. Fanatieke supporters Henk-Jan List en Bianca Wijdijk treden op de middenstip in het huwelijk en oud-FC Twente spelers spelen een wedstrijd tegen de C-jeugd van FC Twente. Ook is de stadionspeaker van Liverpool, George Sephton, aanwezig. FC Twente en Liverpool delen het gebruik van ‘You’ll never walk alone’. Dit lied wordt bij beide clubs voor aanvang van de wedstrijd gedraaid en luidkeels meegezongen. De speaker is onder de indruk van het fanatisme bij de Twentse fans.

Dan is het tijd voor de wedstrijd. Voor 10.000 fans maken beide ploegen er een waardige afscheidswedstrijd van. Uiteindelijk wint FC Twente met 3-1. Nadat Chris de Witte en Rico Steinmann al scoorden, is Martijn Abbenhues de man die het allerlaatste doelpunt maakt in Stadion Het Diekman. Een groots vuurwerk betekent het einde van een gedenkwaardige avond. De supporters verlaten het stadion voor het laatst, met een brok in de keel. Je ziet ze denken; ‘die ouwe betonbak was zo slecht nog niet.’