/de-club/historie/de-hoofdprijzen/knvb-beker-1977//de-club/historie/de-hoofdprijzen/amstel-cup-2001//de-club/historie/de-hoofdprijzen/landskampioen-2010/http://www.fctwente.nl/de-club/historie/de-hoofdprijzen/johan-cruijff-schaal-2010/http://www.fctwente.nl/de-club/historie/de-hoofdprijzen/http://www.fctwente.nl/de-club/historie/de-hoofdprijzen/

De hoofdprijzen: 1977/2001/2010/2011

Sinds de oprichting van FC Twente in 1965 wisten de Tukkers meerdere successen te boeken. Met regelmaat speelt de club uit Enschede mee om de hoogste plekken in de Nederlandse competitie en werden meerdere podiumplekken behaald. In de KNVB Beker heeft FC Twente zich doen gelden en werden meerdere halve finales en finales gespeeld. Ook Europees werden die prestaties behaald.

Hoewel de Tukkers altijd een geduchte tegenstander vormden, werd dit niet altijd omgezet in een prijs. De trots op de hoofdprijzen die wel gegrepen werden is er alleen maar groter om. In 1977 wonnen de Tukkers de KNVB Beker tegen PEC Zwolle, een prijs die in 2001 wederom werd veroverd tegen PSV. De grootste prijs uit de clubhistorie werd behaald in 2010. Jaren werd er op gehoopt, over gedroomd en was het gewenst: het landskampioenschap. Als landskampioen pakte FC Twente vervolgens in datzelfde jaar ook nog de Johan Cruijff-Schaal tegen Ajax. In datzelfde seizoen 2010/2011 wisten de Tukkers beslag te leggen op de KNVB Beker en het seizoen 2011/2012 werd begonnen met de tweede winst van de Johan Cruijff Schaal.

Onderstaand worden de hoofdprijzen chronologisch toegelicht, elk met hun eigen bijzondere verhaal.

1977: KNVB Beker

/de-club/historie/de-hoofdprijzen/knvb-beker-1977/In de jaren ‘70 steelt FC Twente de harten van vele voetballiefhebbers en krijgt de ploeg van Kees Rijvers en later Spitz Kohn aansluiting met de nationale, en zelfs de internationale top. In 1974 wordt op de voorlaatste speeldag het kampioenschap verspeelt aan Feyenoord, maar twee jaar later, in het seizoen 1976-1977, waarin de ploeg voor het eerst sinds jaren beneden verwachting presteert in de Eredivisie en uiteindelijk genoegen moet nemen met de negende plek, is het juist wel raak. Op donderdag 19 mei 1977 wint FC Twente de KNVB-beker door met 3-0 van PEC Zwolle te winnen. De overwinning komt pas tot stand in de verlenging, waarin Epi Drost met een enorme knal het duel openbreekt. Daarna verdubbelde Arnold Mühren de voorsprong en tekende Jan Jeuring voor de derde Twentse treffer. De eerste hoofdprijs van FC Twente is een feit.

Lees het hele item over de KNVB Beker in 1977

2001: Amstel Cup

/de-club/historie/de-hoofdprijzen/amstel-cup-2001/Menigeen kan zich de zomerse Hemelvaartsdag van 2001 nog goed voor de geest halen. Niet vanwege het traditionele dauwtrappen, maar vanwege de enorme prestatie die FC Twente in de Rotterdamse Kuip boekte door ten koste van PSV de Amstel Cup te winnen. Het was voor de Tukkers een bijzondere dag. Meer dan 35.000 supporters reisden vanuit Twente af naar Rotterdam om de ploeg te ondersteunen. Met een strafschoppenserie die een ongelooflijk verloop kende, wist FC Twente te winnen. Doelman Sander Boschker was de held van FC Twente en hij zorgde er met drie gestopte strafschoppen voor dat het een paar dagen lang volksfeest was in Enschede en omstreken.

Lees hier meer over de wedstrijd en het Twentse feest

2010: Landskampioen

/de-club/historie/de-hoofdprijzen/landskampioen-2010/In 2010 maakte FC Twente het tot dan toe onmogelijk geachte waar. In zijn tweede seizoen als hoofdtrainer wordt zijn ploeg kampioen van Nederland. Een zinderend slot van de competitie wordt door FC Twente enorm knap afgesloten met de bevrijdende 2-0 overwinning in Breda. Duizenden mensen zijn getuige van het grootste voetbalfeest dat Twente ooit gekend heeft. De terugreis duurt uren omdat vele duizenden blije supporters de snelweg op gingen en de ploeg onthaalden. Op de wedstrijddag is het aantal mensen in de stad niet te overzien en een dag later staan er 70.000 mensen bij het stadion om de ploeg te huldigen. Het absolute hoogtepunt van de club.

Lees meer over deze onvergetelijke prijs

2010: Johan Cruijff Schaal

Na het winnen van de KNVB Beker of het landskampioenschap kan een ploeg met een prijs beginnen aan een nieuw seizoen. Daarom stonden een week voor de start van de competitie 2011/2011 landskampioen FC Twente en bekerwinnaar Ajax tegenover elkaar in de Amsterdam ArenA. FC Twente speelde een ijzersterke wedstrijd en was de bovenliggende partij. De snelle voorsprong door Luuk de Jong werd niet weggegeven en hierdoor begon FC Twente ook dit seizoen goed. Voor het eerste werd de Johan Cruijff Schaal gewonnen. De drie prijzen die in Nederland zijn te winnen heeft de club hierdoor allemaal in haar bezit.

Lees meer over de eerste winst van de Johan Cruijff Schaal

2011: KNVB Beker

/de-club/historie/de-hoofdprijzen/amstel-cup-2001/Na het winnen van de Johan Cruijff Schaal kreeg FC Twente op zondag 8 mei 2011 de kans om een tweede prijs binnen te halen in het seizoen ’10-’11, de KNVB Beker. In een sfeervolle Kuip nam de ploeg van Preud’homme het op tegen Ajax. FC Twente begon niet goed aan de wedstrijd en stond snel met 0-2 achter door doelpunten van De Zeeuw en Ebecilio. Vlak voor rust brak Wout Brama de wedstrijd open door de 1-2 te scoren. Na rust zetten De Tukkers Ajax direct onder druk en dit resulteerde in de dikverdiende. Theo Janssen rondde in de 56e minuut een prachtige aanval af. FC Twente vergat vervolgens het duel naar zich toe te trekken, waardoor een verlenging noodzakelijk was. In de verlenging kregen beide ploegen kansen, maar uiteindelijk trok FC Twente aan het langste eind. Door een prachtige trap van Janssen kopte Janko in de 118e minuut de winnende treffer binnen. Na 10 jaar ging de KNVB Beker weer mee naar Enschede.

Lees meer over de KNVB Beker 2011

 

2011: Johan Cruyff Schaal

 

Net als een seizoen eerder trapten FC Twente en Ajax het seizoen 2011/2012 af met de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Bij deze editie waren in vergelijking met vorig jaar de rollen omgedraaid. FC Twente won in 2011 de beker, terwijl Ajax kampioen werd. De Amsterdammers gingen als favoriet het duel in en waren met name in de eerste helft de gevaarlijkste ploeg in de bijna uitverkochte Amsterdam ArenA. Scoren deden de Ajacieden niet, terwijl FC Twente het net wel wist te vinden. Marc Janko zorgde voor de 1-0 uit een penalty, nadat Luuk de Jong in het strafschopgebied werd neergelegd door de naar Ajax vertrokken Theo Janssen.  Na rust wisselde Adriaanse offensief, maar een rode kaart direct na rust voor Steven Berghuis noodzaakte de oefenmeester het plan om te gooien. Daardoor was de organisatie even zoek en dat leidde al gauw tot de gelijkmaker. Toby Alderweireld bracht met een zondagsschot zijn team naast  FC Twente.  Ondanks het ondertal vonden de Tukkers bij vlagen de vrije man en twintig minuten voor tijd zagen de toeschouwers hoe uitblinker Bryan Ruiz zijn team op bijzonder fraaie wijze  aan de leiding hielp. Deze treffer bleek de beslissende te zijn, waardoor FC Twente voor het tweede seizoen op rij de Johan Cruijff Schaal wist te winnen.

Lees meer over de tweede winst van de Johan Cruijff Schaal