Top 10 spelers met de meeste doelpunten voor FC Twente:

In het bestaan van FC Twente sinds 1965 zijn er tal van spelers geweest die indruk maakte door onder meer hun scorend vermogen. Jan Jeuring was jarenlang all-time topscorer, maar zijn record sneuvelde in 2009 toen Blaise Nkufo wederom een goal maakte onderweg naar zijn totaal van 114. Onderstaand treft u een overzicht van alle topscorers van FC Twente sinds de oprichting van de club.

NaamGoals
1. Blaise N’Kufo114
2. Jan Jeuring103
3. Theo Pahlplatz62
4. Jan Vennegoor of Hesselink59
5. Ab Gritter55
6. Kick van der Vall54
7. Manuel Sanchez Torres53
8. Dick van Dijk52
9. Frans Thijssen47
10. Halvar Thoresen46

Meer informatie over topscorers vind je in de FC Twente statistieken

PERIODE 1965-1975

De eerste 10 levensjaren van de nieuwe fusieclub, zijn gerust opmerkelijk te noemen. De eerste twee jaar in de eredivisie begint men nog vrij rustig met een 13e en een 11e klassering. Gaandeweg profileert FC Twente zich meer en meer als een club die niet meer is weg te denken uit de vaderlandse voetbaltop. Mede dankzij het koopmanschap van bestuursleden Henk Olijve en Cor Hilbrink, stijgt FC Twente tot grote hoogten. FC Twente sluit deze periode af met 2 verloren finales, de nationale bekerfinale tegen FC Den Haag en de UEFA cup finale tegen het Duitse Borussia Mönchengladbach.

Seizoen 65-66
Hans Roordink beet het spits af als eerste topschutter van het nog maar net opgerichte FC Twente. Roordink, afkomstig van de Enschedese Boys maakte tijdens zijn eerste en enige seizoen voor FC Twente elf doelpunten, waarna hij zijn carrière bij Heracles voortzette.

Seizoen 66-67
All-time clubtopscorer Jan Jeuring (foto) gaf tijdens zijn eerste officiële seizoen voor FC Twente meteen zijn visitekaartje af door seizoenstopscorer te worden met 10 doelpunten. Op dat moment had men vanzelfsprekend geen idee, dat Jan Jeuring zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in de geschiedenis van FC Twente.

Seizoen 67-68
De van het Schiedamse SVV afkomstige Dick van Dijk baarde gelijk al in zijn eerste seizoen voor FC Twente opzien door met maar liefst 22 goals clubtopscorer te worden. FC Twente bleek een goudhaantje binnen te hebben gehaald.

Seizoen 68-69
Wederom werd Dick van Dijk dit seizoen topschutter, met het voor FC Twente (nog steeds) ongekende seizoenstotaal van maar liefst 30 doelpunten. Met dit aantal werd hij ook nationaal topscorer. Dit aantal doelpunten, maar vooral ook zijn hoofdrol in de legendarische thuiswedstrijd tegen Ajax (5-1) van dat seizoen, zorgde ervoor dat hij de overstap maakte naar de hoofdstad. Nadat hij zijn voetballoopbaan in Frankrijk had beëindigd, vestigde hij zich in Nice als makelaar. Helaas overleed hij aldaar veel te vroeg op 8 juli 1997.

Seizoen 69-70
De Hongaarse speler Antal Nagy werd de eerste buitenlandse topscorer van FC Twente. In dit seizoen werd hij met 18 doelpunten topscorer van FC Twente. Hij kwam in 1969 over van Standard Luik uit België en vertrok in 1972 naar Marseille.

Seizoen 70-71
De inmiddels wat meer ervaren Jan Jeuring liet dit seizoen met 17 doelpunten zien dat ook hij het scoren nog niet verleerd was. Hij had in de voorgaande drie seizoenen, na zijn eerste topscorertitel in 1967 ook al 26 doelpunten gescoord.

Seizoen 71-72
René van de Kerkhof (foto) , de helft van de uit Helmond afkomstige tweeling, werd dit seizoen topscorer met tien doelpunten. Zijn broer Willy was dit seizoen met zes doelpunten ook aardig op schot.

Seizoen 72-73
Voor het eerst in de historie van FC Twente waren er aan het einde van dit seizoen twee topscorers. Zowel Jan Jeuring als René van de Kerkhof scoorden ieder dertien doelpunten voor FC Twente.

Seizoen 73-74
De van SC Cambuur afkomstige Fries Johan Zuidema, gaf tijdens zijn eerste seizoen voor FC Twente meteen zijn visitekaartje af, door met vijftien doelpunten topscorer van FC Twente te worden.

Seizoen 74-75
Ook dit seizoen werd Johan Zuidema topscorer bij FC Twente, zij het dan dat het er dit seizoen iets minder waren; tien. Na dit seizoen vertrekt hij naar NEC.

PERIODE 1975-1985

Deze periode kenmerkt zich door de grote tegenstellingen. In het seizoen ’76-‘77 wint FC Twente haar eerste prijs door in de Nijmeegse Goffert, PEC Zwolle in de bekerfinale met 3-0 te kloppen. In het seizoen ‘82-‘83 gebeurd wat iedereen voor onmogelijk had gehouden, het grote FC Twente degradeert naar de eerste divisie. Een absoluut sportief dieptepunt in de historie van de club.

Seizoen 75-76
Tijdens zijn voorlaatste seizoen bij FC Twente wordt Jan Jeuring voor de vierde keer topscorer bij FC Twente, ditmaal met 20 doelpunten.

Seizoen 76-77
De van Ajax afkomstige Volendammer Arnold Mühren (foto), maakte dit seizoen dertien treffers voor FC Twente en werd daarmee topscorer van de club. Hij zou de club in 1978 weer gaan verlaten om een buitenlands avontuur aan te gaan bij het Engelse Ipwich Town.

Seizoen 77-78
Ab Gritter volgde Arnold Mühren dit seizoen op als topscorer van FC Twente met vijftien goals. Gritter was in 1975 overgekomen van FC Groningen.

Seizoen 78-79
Ook dit werd het seizoen van Ab Gritter, ditmaal kwam hij op een totaal van veertien doelpunten. Hij bleef Twente nog tot 1982 trouw, om vervolgens zijn carrière af te sluiten bij Twentse buurman Heracles.

Seizoen 79-80
De Noor Hallvar Thoresen(foto)  meldde zich in 1976 door middel van een open sollicitatiebrief bij FC Twente. De club besloot hem een kans te geven en daar heeft men nooit spijt van gekregen. Dit seizoen werd hij topscorer met elf goals.

Seizoen 80-81
Ook dit seizoen was topscorerstitel voor Hallvar Thoresen, ditmaal kwam hij zelfs tot vijftien goals. Hiermee trok hij de aandacht van PSV, dat hem dan ook na dit seizoen overnam van FC Twente.

Seizoen 81-82
Dit werd het seizoen van één van de grootste publiekslievelingen in de geschiedenis van de club: Manuel Sanchez Torres. De van het Almelose PH afkomstige Spanjaard scoorde dit seizoen vijftien doelpunten.

Seizoen 82-83
De van Go Ahead Eagles overgenomen Martin Koopman, werd tijdens zijn eerste seizoen voor FC Twente meteen topscorer. Tijdens het slechtste seizoen van FC Twente’s ooit, kwam hij op een seizoenstotaal van zeven doelpunten.

Seizoen 83-84
In de eerste divisie scoorde de in 1982 van Middlesbrough over gekomen Brit Billy Ashcroft er lustig op los. Billy pakte met 21 doelpunten de topschuttertitel van FC Twente. Hij speelde in totaal drie seizoenen voor Twente, om daarna zijn carrière in z’n geboorteland bij Tranmere Rovers te vervolgen. FC Twente keerde na dit seizoen terug in de Eredivisie.

Seizoen 84-85
De Utrechter Willy Carbo (foto) speelde net als Billy Ashcroft drie seizoenen bij FC Twente. Hij werd al in z’n eerste seizoen voor Twente topscorer met vijftien doelpunten. Eén daarvan was legendarisch; de schitterende goal tegen Go Ahead Eagles in het Diekman Stadion die hij op onvoorstelbare wijze met zijn hak en omhaal in het doel werkte.

 

Willy Carbo

PERIODE 1985-1995

Net als de eerste tien jaar, kan deze periode als succesvol worden aangeduid. Het seizoen 85-86 sluit men nog af met een teleurstellende veertiende plek. Onder leiding van de teruggekeerde Kees Rijvers die opnieuw de lijnen uit gaat zetten bij FC Twente, groeit de club echter door naar stabiele subtopper, die menig topclub weer met knikkende knieën naar het Diekman liet komen. Het hoogtepunt van deze periode waren ongetwijfeld de drie opeenvolgende derde plaatsen in de vaderlandse competitie die de club eind jaren 80 wist te bereiken.

Seizoen 85-86
Ook Martin Koopman voegt zich bij het rijtje topscorers die bij FC Twente deze titel meer dan één keer in de wacht wisten te slepen. Tijdens het laatste seizoen onder de kleurrijke trainer Fritz Korbach wist hij negen maal vijandelijke net te vinden.

Seizoen 86-87
Als eerste Finse speler in de geschiedenis van FC Twente, wist Mika Lipponen ook nog eens topscorer van de club te worden. De kleine witblonde Finse international weet 8 keer het net te vinden. Dit aantal doelpunten weet ook Ulrich Wilson te bereiken. De speler die later bij FC Twente werd omgeturnd tot verdediger zal zijn titel dan ook moeten delen met de Fin.

Seizoen 87-88
Het aantrekken van Haarlem spits Piet Keur aan het in de zomerstop voor dit seizoen, blijkt een gouden greep te zijn. De uit Zandvoort afkomstige bon-vivant weet tijdens zijn eerste seizoen voor FC Twente meteen zeventien keer te scoren. Tijdens de met 7-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen DS’79 trakteert hij zichzelf op een verjaardagscadeau door maar liefst vijf keer te scoren.

Seizoen 88-89
Ook het tweede seizoen van Piet Keur verloopt succesvol, hij weet met één doelpunt minder dan vorig seizoen, opnieuw topscorer van FC Twente te worden. Met deze zestien doelpunten neemt hij afscheid van FC Twente, om zijn carrière bij Feyenoord voort te zetten.

Seizoen 89-90
De Deense spits Claus Nielsen (foto) moet de vertrokken Piet Keur doen vergeten. Dat gebeurt al snel als blijkt dat de kleine Deen met zijn enorme sprongkracht en doelgerichtheid menig verdediger weet te verassen. Hij wordt in zijn eerste seizoen voor FC Twente topscorer met veertien doelpunten.

Seizoen 90-91
Ook in zijn tweede en laatste seizoen voor FC Twente weet Claus Nielsen weer topschutter van FC Twente te worden. Met zestien doelpunten in zijn koffer keert hij terug naar zijn geboorteland, om bij Brönby te gaan spelen.

Seizoen 91-92
De in 1990 van de amateurs afkomstige Youri Mulder baart dit seizoen opzien door met maarliefst achttien doelpunten topscorer van FC Twente te worden. Hij vormt dit seizoen een ijzersterk koningskoppel met de van Ajax afkomstige Ronald de Boer die ook nog eens elf keer weet te scoren.

Seizoen 92-93
Ook dit seizoen weet Ronald de Boer elf keer het net te vinden, wat hem dit maal wel de topscorertitel oplevert. Door dat hij tijdens het seizoen weer terugkeerde bij Ajax, kreeg Prince Polley de kans om langszij te komen. Het belangrijkste doelpunt van deze elf treffer, is ongetwijfeld zijn treffer op de avond voor pakjesavond bij Ajax – FC Twente. In een doorweekt Olympisch stadion helpt hij FC Twente met zijn treffer aan de eerste uitoverwinning in Amsterdam.

Seizoen 93-94
In dit seizoen gaat Edwin Vurens met tien treffers aan de haal met de topscorerstitel. Hij maakt hiermee net één doelpunt meer dan Prince Polley. Beide spelers waren afkomstig van Sparta. De productie van de “koning van de kluts” strandt ditmaal op negen treffers.

Seizoen 94-95
Tijdens dit seizoen laat de ex-spits Michel Boerebach zien dat hij het scoren nog niet verleerd is. Hij grijpt de topscorertitel van FC Twente met twaalf doelpunten. Een aantal van die doelpunten zijn te danken aan zijn fameuze keiharde afstandsschoten.

PERIODE 1995-2005

De jaren rondom het millennium valt er bij FC Twente van alles te beleven. FC Twente speelt Europees voetbal en in 1998 verhuist FC Twente naar het Arke Stadion, wat later nog wordt uitgebreid tot De Grolsch Veste. De geweldige sfeer van de laatste jaren in het Diekmanstadion verhuist ook mee en zo ontstaat er een tweewekelijks spektakel in de Grolsch Veste, dat door de supporters ook wel met de “Hel van Enschede” wordt aangeduid. Het absolute hoogtepunt was de gewonnen bekerfinale tegen PSV, op 24 mei 2001. Met maar liefst 38.000 Tukkers toog Twente naar de Rotterdamse Kuip. Dit aantal is uniek voor zowel Twente als Nederland. Nog nooit speelde FC Twente voor zoveel eigen supporters en een uitspelende club met zoveel meegereisde supporters was ook in Nederland nog nooit vertoond. Het dieptepunt in deze periode is ongetwijfeld het faillissement, dat Twente in 2003 boven het hoofd hangt. Dankzij tal van saneringen en een uitgekiend plan “Twente in de steigers”, staat er in 2005 weer een kerngezonde club.

Seizoen 95-96
Voor het eerst sinds Jan Jeuring de topscorerslijst van FC Twente aanvoerde, heeft de club weer een Twente goalgetter: Arnold Bruggink. Aan het eind van het seizoenstaat het talent uit de eigen jeugd op twaalf doelpunten.

Seizoen 96-97.
De zojuist van Anderlecht overgekomen John Bosman (foto), geeft meteen in zijn eerste seizoen voor FC Twente zijn visitekaartje af met maar liefst twintig doelpunten. Het bleek voor FC Twente een fantastisch seizoen te worden. In een sfeervol Diekman stadion, eindigde Twente onder leiding van Hans Meijer op de derde plek.

Seizoen 97-98
Maar liefst drie clubtopscorers had Twente aan het eind van dit seizoen. Zowel Jan van Halst, als John Bosman en de van NEC afkomstige Fin Anti Sumiala eindigen op zes doelpunten. Op de laatste speeldag van dit seizoen, speelt Twente zijn eerste wedstrijd in het Arke Stadion. FC Twente wint overtuigend met 3-0 van PSV.

Seizoen 98-99
Jan Vennegoor of Hesselink gaat de geschiedenis in als eerste club topscorer van FC Twente in het Arke Stadion. Het Oldenzaalse talent baart opzien, door maar liefst 21 maal te scoren voor FC Twente.

Seizoen 99-00
Opnieuw is het Jan Vennegoor of Hesselink die topschutter van FC Twente wordt. Ditmaal treft de nuchtere Tukker negentien maal doel. FC Twente eindigt dit seizoen op de zesde plek.

Seizoen 00-01
Nog nooit heeft Twente een topschutter gehad, die het presteerde om maar liefst 3 seizoenen achter elkaar topscorer van FC Twente te worden. Er is echter één man die het wel presteert: Jan Vennegoor of Hesselink. Met zijn vijftien doelpunten word hij voor de derde keer FC Twente`s topscorer. Het bleek tevens zijn voorlopig laatste seizoen voor FC Twente. Tot groot verdriet van de supporters verruild hij Twente voor verliezend bekerfinalist PSV.

Seizoen 01-02
Als blijkt dat Twente in de eerste competitiehelft niet echt lekker draait, wordt besloten om tussentijds Jack de Gier van het Schotse Dunfermline over te nemen. Meteen in zijn competitie debuut bij Utrecht uit, geeft hij zijn visitekaartje af, door de enige Twentse treffer te scoren. Hij eindigt het seizoen als clubtopscorer met zes doelpunten.

Seizoen 02-03
In zijn derde en laatste seizoen eindigt Ellery Cairo als topscorer van FC Twente. Zijn spel en zijn zeven treffers maken bij het Duitse Freiburg dusdanig veel indruk, dat zij besluiten Ellery naar Duitsland te halen.

Seizoen 03-04
Technisch directeur Johan Plageman presenteert voor het seizoen de volstrekt onbekende Afrikaanse Zwitser Blaise N´Kufo. Deze imposante spits wordt gehuurd (met optie tot koop) van het Duitse Hannover ´96. N´Kufo blijkt voor Twente en zijn supporters een openbaring, in zijn eerste seizoen pakt hij de topscorertitel van FC Twente met veertien treffers.

Seizoen 04-05
Ook dit seizoen bleek Blaise N´Kufo (foto) weer zeer waardevol voor FC Twente. De balvaste spits scoort dit maal zestien keer. Aan het einde van het seizoen verraste hij de supporters positief, door zijn nog lopende contract te verlengen.

PERIODE 2005-heden

Seizoen 05-06
Ook in dit seizoen bewees Blaise N’Kufo zijn scorend vermogen en werd hij opnieuw clubtopscorer. De Zwitserse Congolees scoorde in 32 wedstrijden twaalf doelpunten.

Seizoen 06-07
In dit seizoen werd Blaise N’Kufo niet alleen clubtopscorer, maar zette hij ook een record neer door maar liefst vier seizoenen achtereen clubtopscorer te worden. Hiermee verbrak hij het record van Jan Vennegoor of Hesselink, die drie maal achter elkaar clubtopscorer werd. Blaise N’Kufo was dit seizoen maar liefst 22 keer trefzeker voor FC Twente.

Seizoen 07-08
Voor de vijfde opeenvolgende keer wordt Blaise N’Kufo topscorer van FC Twente. In de Eredivisie scoort de spits 22 keer. Op de nationale topscorerslijst moet hij alleen Ajax-spits Klaas Jan Huntelaar voor zich dulden. Zijn totaal aan competitiedoelpunten bij FC Twente heeft hij opgeschroefd naar 86.

Seizoen 08-09
Ook in zijn zesde seizoen bij FC Twente wist Blaise Nkufo clubtopscorer te worden. De Zwitserse aanvaller was met zestien goals van grote waarde in de het behalen van de tweede plaats in de competitie. Door zijn goals naderde Nkufo aan het einde van het seizoen all-time clubtopscorer Jan Jeuring op een doelpunt. Het record zal het daaropvolgende seizoen ongetwijfeld worden verbroken.

Seizoen 09-10
In zijn debuutjaar werd Bryan Ruiz Gonzáles topscorer bij FC Twente. De 24 treffers van de Costa-Ricaanse international zijn het op een na hoogste aantal in een seizoen. Alleen Dick van Dijk wist in een seizoen namens FC Twente vaker het net te vinden. Nummer twee op de Twentse topscorerslijst in het kampioensjaar, Blaise Nkufo, weet in zijn laatste jaar voor de Tukkers all-time topscorer te worden en passeert Jan Jeuring.

Seizoen 10-11
Marc Janko was in zijn eerste jaar bij FC Twente zeer trefzeker voor de Enschedese club. De Oostenrijker trof veertien keer het net. Een meer dan Theo Janssen.Luuk de Jong scoorde dat seizoen twaalf keer.