19-11-2017

Dankzij supportersactie ‘Twente voor Twente’ heeft de jeugdscouting van de FC Twente Voetbalacademie een mooie volgende stap kunnen zetten. Er kan nu worden beschikt over  de module SoccerLAB; een applicatie waarin scoutingsrapporten worden opgeslagen, maar waarmee ook de ontwikkeling van spelers wordt vastgelegd.

Hoofd jeugdscouting Kenneth Zandvliet laat duidelijk merken hoe blij hij is met de aanhang van FC Twente. In de zomer van 2016 is vanuit het supportersinitiatief ‘Twente voor Twente’ ruim 80.000 euro opgehaald. In overleg met de organisatie van dit initiatief zijn er verschillende bestedingsdoelen geformuleerd, waaronder deze investering in de jeugdscouting. Dankzij de bijdrage van de supporters werd de scoutingsmodule SoccerLAB aangekocht. “Het is fantastisch dat de supporters dit mogelijk maken”, zegt Zandvliet. “Het toont aan hoe betrokken ze zijn. Ze staan klaar voor de club als het nodig is. Niet alleen op de momenten dat het goed gaat, maar juist ook als het minder gaat. Dat zie je maar bij weinig andere clubs in Nederland.”

<< lees ook: Twente voor Twente: Nieuwe doeken op de trappenhuizen >>

SoccerLAB is een module waarmee spelers gevolgd kunnen worden. Niet alleen kunnen er scoutingsrapporten in worden verzameld, maar ook informatie over de medische staat, administratieve- en  opleidingsgegevens van spelers kunnen erin worden verwerkt. En dat is een groot voordeel. “Het systeem is Twente-breed inzetbaar”, zegt Zandvliet. “Niet alleen in de jeugd, maar ook bij het eerste elftal. Door alle gegevens in één systeem te hebben, is alle informatie in één oogopslag te zien. Bovendien is SoccerLAB heel gebruiksvriendelijk. We zijn het systeem nu aan het testen, maar zodra alle slordigheden eruit zijn is het de bedoeling dat de scouts alle informatie over een speler via hun mobiele telefoon kunnen doorgeven. Dat kan al terwijl ze nog langs de lijn staan. Die informatie is dan ook direct zichtbaar voor mij of voor een van de clusterhoofden.”

Hoog aangeschreven

Het nieuwe volgsysteem is een hoog aangeschreven systeem. In Nederland werken onder meer Ajax en AZ ermee, terwijl ook veel Belgische clubs SoccerLAB gebruiken. Het doel van Zandvliet is om in de module een brede database aan te leggen, waarmee FC Twente al het talent in de regio in kaart kan brengen. “Door een goede scouting willen we er zorg voor dragen dat het niveau waarop de Voetbalacademie acteert verbetert. Tot en met de Onder 15 willen we dat doen met alleen maar talenten uit de eigen regio (uit een straal van 60 kilometer rondom Enschede, red.). In de hogere jeugdelftallen kan het noodzakelijk zijn om verder te kijken. Maar geen speler wordt aangetrokken zonder dat we twee of drie afzonderlijke rapporten hebben van verschillende scouts.”

Een van de voordelen aan SoccerLAB is volgens Zandvliet ook dat het mogelijk is om schaduwelftallen te maken. “In de jeugd ben je continu aan het doorselecteren. Je kijkt constant naar de behoefte in een elftal. Als wij onze database op orde hebben en er ontstaat ergens een witte vlek, dan kunnen we direct zien welke spelers in onze database dat gat kunnen opvullen, daardoor kunnen we heel snel schakelen en zorgen we ervoor dat we alleen maar de top binnenhalen.”

Volgende stap

Dankzij de aanschaf van SoccerLAB kan de afdeling jeugdscouting een volgende stap zetten op weg naar verdere professionalisering, al beseft Zandvliet wel dat het tijd nodig heeft om de scoutingsafdeling helemaal optimaal te laten werken. “Daar verwachten we nog wel een jaar of drie voor nodig te hebben. Maar we zijn blij dat we dankzij de supporters en de aanschaf van dit systeem een volgende stap kunnen zetten. Dat houd ik de scouts ook continu voor, dat we dit systeem te danken hebben aan mensen die toekomst in Twente zien. Dat is voor ons een stimulans om hier veel tijd in te steken, waardoor we er als club allemaal van profiteren.”

Foto van links naar rechts: Marcel Wolters (coördinator scouting middenbouw), Kenneth Zandvliet (hoofd jeugdscouting), Robert de Vries (Soccerlab), Bert de Bruin (coördinator scouting onderbouw)