22-10-2017

Voor de spelers van FC Twente Onder 11 is het best een bijzonder seizoen. Ze spelen immers voor het eerst in hun leven bij een betaald voetbalorganisatie. En dat is soms nog wennen. “Maar dat is logisch, de jongens komen in nieuw team en in een nieuwe omgeving”, zegt trainer Luc Stolker.

Bekijk ook alle uitslagen en statistieken van het afgelopen jeugdweekeinde.

In de eerste maanden hebben de spelers van Onder 11 zich positief laten zien bij hun trainer. “Ze vliegen samen over het veld, kantelen goed naar de kant van de bal en verdedigen als team. Die basisprincipes komen er steeds beter in. Deze principes proberen we aan te reiken op een manier die bij de leeftijd van de spelers past: we gebruiken beeldspraak, metaforen, animaties en videobeelden. Ik zie dat de jongens progressie boeken: in de manier van trainen, de leerhouding en het spel tijdens de wedstrijden.”

Uitblinkers
Dat proces verloopt voor iedereen anders. “De één heeft meer tijd nodig om zijn plekje te vinden in de groep dan de ander. Maar dat is logisch, want de jongens spelen in een nieuw team en in een nieuwe omgeving. Bij hun amateurclub waren ze vaak de uitblinker, nu spelen ze met andere jongens om zich heen die ook goed zijn”, vervolgt Stolker. “En ze spelen nu iedere week tegen sterke tegenspelers, en het tempo ligt een stuk hoger. Vooral op dat punt kunnen we nog veel winst behalen.”

Ruimte voor fouten
“Voor sommige jongens brengt dat ook een bepaalde druk met zich mee. Ze voetballen nu voor FC Twente en vinden van zichzelf dat alles ineens goed moet gaan. Maar die druk hoeven ze zichzelf helemaal niet op te leggen: bij ons heb je juist de ruimte om fouten te maken. Dat is alleen maar goed, want daar leer je van. Iets nieuws leren kost nu eenmaal tijd en gaat niet van de ene op de andere dag. Keihard werken en steeds weer opnieuw dingen proberen beter te doen dan de vorige keer, daar gaat het om.”

Ontzettend leergierig
Over de leergierigheid van de groep heeft Stolker echter geen klagen. “De spelers laten iedere keer weer zien ontzettend leergierig te zijn. Ze komen graag naar trainingen en maken een gretige indruk. Plezier is uiteindelijk de basis, ook voor deze leeftijdscategorie. Dat plezier is er en dat is een grote kracht.”

Mix van kwaliteiten
“Verder hebben we in de groep een mix van kwaliteiten. We hebben spelers die heel vaardig zijn in de kleine ruimte, maar ook spelers die sterk zijn in hun passing of juist in de verdedigende duels. Daarnaast gaat het ‘samen verdedigen’ steeds meer echt samen en dus beter”, aldus Stolker, die zijn ploeg zaterdag zag verliezen van Vitesse O11. “Zij zijn net wat verder dan wij. Maar als we in de afronding nog wat scherper worden en leren ons beter onder de druk uit te spelen, worden we minstens gelijkwaardig.”

Foto’s: Gerrit Snippert

IMG_3891 IMG_3929 IMG_3917 IMG_3952 IMG_4007 IMG_4037 IMG_4023 IMG_3970 IMG_4056 IMG_4069 IMG_4101 IMG_4097 IMGL5611 IMGL5604 IMG_4121 IMGL5653 IMGL5671 IMG_4001 IMG_3997 IMG_3936