29-10-2017

Gertjan Verbeek (55) is de nieuwe trainer en technisch manager van FC Twente. Hij tekent een contract tot aan de zomer van 2019. Jan de Jonge (54) komt met Verbeek mee en wordt als assistent-trainer toegevoegd aan de staf van de eerste selectie.

Gertjan Verbeek: “Iedereen weet dat ik een emotionele binding heb met FC Twente. Ik ben op 500 meter van het Diekman opgegroeid en voetbalde zelf als jongetje bij het nabijgelegen Zuid Eschmarke. Bij de wedstrijden van FC Twente in het Diekman – in de jaren 70 en 80 – kroop ik dan weleens met mijn vriendjes onder het hek door om zo gratis naar binnen te komen. Ik herinner me ook het bijzondere scorebord in het Diekman, de fanatieke supporters op Vak Q en de gewonnen bekerfinale in ’77 in de Goffert waar ik bij was.”

“Ik heb in het verleden een aantal keren gesproken met FC Twente over een functie, maar dat ging om uiteenlopende redenen niet door. Mooi dat het er nu toch van komt. Deze functie – van trainer én technisch manager – past bij mij. Binnen het gehele voetbalbedrijf is er nog veel werk aan de winkel bij FC Twente. Neem bijvoorbeeld de scouting; die is kind van de rekening geworden, maar wel ontzettend belangrijk in een voetbalclub. Gelukkig zijn er al goede stappen gezet. Met mijn kennis en ervaring kan ik ook een belangrijke rol spelen om het verloren terrein in te halen.”

“FC Twente staat voor een geweldige uitdaging. Hoewel niet helemaal vergelijkbaar heb ik bij AZ ook met een dergelijke situatie te maken gehad. We hebben toen de boel langzaam weer opgebouwd, maar daar horen wel keuzes bij en het nemen van verantwoordelijkheden. FC Twente heeft in haar beleidsplan als doel uitgesproken om op termijn terug te keren in de subtop van Nederland met als ambitie het spelen van Europees voetbal. Hoewel een beleidsplan natuurlijk een dynamisch document is – dat je ieder jaar moet evalueren – vind ik ook dat een club met de grootte van FC Twente binnen afzienbare tijd weer moet kunnen concurreren met clubs als Vitesse, AZ en FC Utrecht. Voor nu hebben we geen tijd te verliezen om uit de onderste regionen weg te komen. Daarom vind ik het fijn dat Jan (De Jonge, red.) met me meekomt, want wij hebben aan één woord genoeg. Het wordt gezien het programma een flinke klus, maar daar gaan we met de staf, spelers en directie alles aan doen.”

Van Halst: “Verbeek eist veel van zijn omgeving en van zichzelf”
Jan van Halst: “Gertjan Verbeek is een trainer die staat voor aanvallend voetbal. Hij brengt veel ervaring met zich mee, is gretig en wil graag bij FC Twente werken. Hij heeft aangetoond spelers beter te maken. Daarbij eist hij veel van zijn spelers, staf, omgeving en van zichzelf. Dat geldt ook voor Jan de Jonge. Hun werkwijze past binnen het topsportklimaat dat we nastreven. Verbeek heeft ook ervaring met het werken onder moeilijke omstandigheden. Daar heeft hij bijvoorbeeld in het verleden bij AZ mee te maken gehad, toen ook een club in opbouw. Er is nog heel veel werk te verzetten bij FC Twente. Ook daarom willen we de ervaring, kennis en expertise van Verbeek breder inzetten en gaat hij ook de rol van technisch manager vervullen. In de rol van technisch manager krijgt hij medeverantwoordelijkheid over het aan- en verkoopbeleid, de scouting en de jeugdopleiding, in samenwerking met de huidige directie.”

Over Gertjan Verbeek

De voetballer Verbeek
De in Deventer geboren Gertjan Verbeek groeit op in Enschede. Hij voetbalt daar bij de amateurclub Zuid Eschmarke en later bij de Hengelose clubs ATC ’65 en Achilles ’12. Gertjan bezoekt in zijn jeugd als supporter de wedstrijden van FC Twente in het Diekman. Vanaf 1984 komt hij als voetballer tien jaar lang uit voor sc Heerenveen, met uitzondering van het seizoen 1986/1987. Dat jaar draagt hij het shirt van SC Heracles ’74. Hij speelt er 31 wedstrijden en maakt er 12 goals. In de tien jaar Heerenveen komt Verbeek tot 254 wedstrijden, waarin hij 38 keer scoort. Met Heerenveen wint hij twee keer de nacompetitie en is hij in ’93 verliezend bekerfinalist.

De trainer Verbeek
Verbeek traint tijdens zijn loopbaan als voetballer al diverse jeugdelftallen bij de Friese club en gaat na zijn carrière – in 1994 – als assistent-trainer bij sc Heerenveen aan de slag. Dat doet hij onder Foppe de Haan. In 2001 wordt Verbeek hoofdtrainer bij Heracles, in 2002 wordt zijn takenpakket er uitgebreid met de rol van technisch manager. Door zijn prestaties in Almelo haalt Heerenveen hem in 2004 terug als hoofdtrainer en slaagt hij erin om zich jaarlijks te plaatsen voor de UEFA Cup. In 2008/2009 wordt Verbeek hoofdtrainer bij Feyenoord, maar in de winter van 2009 vertrekt hij daar weer. Na opnieuw een periode bij Heracles gaat Verbeek vervolgens bij AZ aan de slag als hoofdtrainer. Met AZ wint hij in 2013 de KNVB beker. 2013 is ook het jaar dat Verbeek als trainer de overstap maakt naar de Duitse competitie. Eerst bij 1. FC Nürnberg en later bij VfL Bochum. Bij laatstgenoemde neemt hij in de voorbereiding van dit seizoen afscheid.

De samenwerking met Jan de Jonge 
Na zijn actieve loopbaan als voetballer – onder andere bij FC Groningen, sc Heerenveen en FC Emmen – wordt Jan de Jonge trainer van FC Emmen. De Jonge en Verbeek kennen elkaar van het CIOS en zetten nog tijdens hun voetbalcarrière de jeugdopleiding bij sc Heerenveen op poten. De Jonge wordt na zijn periode bij FC Emmen assistent-trainer bij sc Heerenveen. Eerst onder Foppe de Haan, daarna onder Verbeek. De Jonge kiest er vervolgens voor om weer op eigen benen te staan en gaat een aantal jaar aan de slag bij De Graafschap. Net als Verbeek keert ook De Jonge uiteindelijk terug bij sc Heerenveen en wordt ook De Jonge een keer hoofdtrainer bij Heracles. In 2015 kiest De Jonge voor een avontuur op Cyprus. In 2016 kruisen de wegen van De Jonge en Verbeek zich opnieuw. De Jonge wordt bij VfL Bochum assistent-trainer onder Verbeek. Hij vertrekt daar gelijktijdig met Verbeek.  

 

 

WhatsApp Image 2017-10-29 at 20.38.04