07-10-2017

FC Twente Onder 12 staat na drie competitiewedstrijden op negen punten. Die punten verzamelde het relatief eenvoudig, dankzij ruime zeges op achtereenvolgens de leeftijdsgenoten van Fortuna Sittard, De Graafschap en Roda JC. “De weerstand van de tegenstanders is alleen wel te laag.”

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

Dat zegt trainer Job Lamberink na afloop van de 23-6 overwinning op Roda JC O12. Hij wil dan ook graag dat zijn team de weerstand opzoekt. “In dit eerste half jaar doen we dat met oefenwedstrijden. We spelen dan op een groot veld elf tegen elf. De spelers komen daardoor in andere situaties en moeten grotere afstanden overbruggen. In het tweede half jaar spelen we in een competitie met hogere weerstand.”

Diversiteit als kracht
Dat zou de ontwikkeling van de spelers ten goede komen, stelt Lamberink. “In een oefenwedstrijd boden we Ajax onlangs heel goed weerstand. Naar dat niveau willen we toegroeien. En dat kan, want we hebben een groep met veel potentie. De kracht van deze groep? Dat is de diversiteit. We hebben enerzijds fijne, motorische spelers en anderzijds hebben we spelers met veel power. Dat is een mooie combinatie.”

Meten met de betere teams
“Maar voor het proces waarin we nu zitten, zou het beter zijn om wekelijks tegen topteams te spelen”, vindt de trainer, die zijn spelers dan ziet aanvallen én verdedigen. “De laatste weken hoeven we nauwelijks te verdedigen. We spelen continu op de helft van de tegenstander of hebben de bal heel snel terug. Daarom zoeken we graag de weerstand op, want dan kunnen we ons ook meten met de betere teams.”

Positief resultaat
Zaterdag won de talentvolle lichting dus ruim van Roda JC O12. “Het resultaat is positief, maar voetballend kon het beter. We waren onrustig, maakten verkeerde keuzes en lieten voor het doel kansen onbenut. Daar lopen we de laatste weken vaker tegenaan: we wisselen mooie momenten af met mindere.”