05-09-2017

Het nieuwe seizoen van de FC Twente Voetbalacademie is ondertussen onderweg. Dat is een mooi moment om met twee betrokkenen nieuwe ontwikkelingen door te nemen. Met Job ten Thije en Mike van Houten heeft de opleiding in ieder geval twee trainers die staan te popelen om de Academie naar een hoger plan te tillen. “We willen innoverend zijn en de kwaliteit omhoog brengen.”

Beide mannen hebben binnen de Academie een veelzijdige functie. Ten Thije is trainer van Onder 16 en hoofd van de nieuwe afdeling Performance & Specialisme. Van Houten daarentegen is coördinator van de keeperstrainers, keeperstrainer bij de middenbouw en assistent-trainer bij het Onder 19-team.

Gezamenlijk visie opzetten
“Die rol schikt mij heel erg, ik voel me hier als een vis in het water”, zegt Van Houten, die tot vorig seizoen assistent-trainer was van Jong FC Utrecht en in Utrecht dezelfde rol vervulde bij de keepers. “Met het keepersteam proberen we tot een visie te komen die past bij de club. Vanuit deze visie creëren we een omgeving waarin het individu zich kan ontwikkelen, om dit ten uitvoer te brengen in het team. Het is niet zo dat ik als coördinator beslis, dat doen we met alle betrokkenen. Ik ben wel iemand die mensen in beweging brengt om gezamenlijk tot iets te komen. Dit past bij ons zeer gedreven keepersteam”

Menukaart voor ontwikkeling
Ook Ten Thije heeft een rol die hem goed ligt, naast het trainerschap bij Onder 16. Zo streeft hij met de tak Performance & Specialisme een optimale ontwikkeling na. Onderwerpen die daarbij komen kijken, zijn: videoanalyse, mentale weerbaarheid, veiligheid, innovatie en huisvesting en gastgezinnen. “Binnen de opleiding beschikken we over een menukaart die spelers, trainers en het team de gelegenheid geeft zich naar behoefte te ontwikkelen. We bieden ze dus items die ze kunnen gebruiken om beter te worden.”

Voorbeelden van zulke items zijn trainingen die de mentale vaardigheden van spelers versterken. “Hoe gaan de jongens om met spanningen? Hoe reageren ze op tegenslagen? Dat zijn vragen die we met spelers behandelen. En we kijken met hen ook naar hun zelfbeeld, om vervolgens persoonlijke doelen te stellen”, zegt Ten Thije, die spreekt uit ervaring. “Ik heb zo’n vijftien jaar bij jeugdzorg gewerkt, heb daar opleidingen en cursussen gevolgd en personeel getraind. Dat kan ik bij FC Twente goed gebruiken.”

Innovaties toepassen in basisvisie
Van Houten wil samen met de andere keeperstrainers graag een ‘basisvisie’ opzetten. “Het is belangrijk om keepers op een methodische en onderbouwde manier op te leiden. In ons keepersplan hebben we duidelijk omschreven hoe we de keepers technisch, tactisch, fysiek en mentaal willen opleiden. Dit kun je zien als een basisvisie”, legt Van Houten uit. “Het voetbal is continu in beweging en dus moet het spel van een keeper zich ook blijven aanpassen. Daarom is het van belang dat we binnen onze basisvisie ruimte houden voor innovatie, maar tegelijkertijd moeten we kunnen terugvallen op de verschillende facetten.”

Die innovaties komen uit de koker van de afdeling Performance & Specialisme. Ten Thije geeft een aantal voorbeelden: “Er zijn heel veel trainersinstrumenten die interessant zijn en kunnen leiden tot meer kwaliteit binnen de opleiding. Aan ons is het de taak om te kijken of dat past binnen de club. Is het bijvoorbeeld zinvol om met drones trainingen en wedstrijden te bekijken? Of loont het om spelers een situatie te laten simuleren met behulp van virtual reality? We willen innoverend zijn en de kwaliteit omhoog brengen.”

Eén web, maximale prestaties
Dat wil ook Van Houten, die zich focust op de keepers. “Iedereen binnen de club heeft ideeën, er staat al veel op papier. Nu is het zaak om die ideeën bij elkaar te brengen en dat om te zetten in de praktijk”, vindt de coördinator, die groot voorstander is van een gezamenlijke aanpak. “We willen bijvoorbeeld werken aan spelhervattingen vanuit de keepers. Dan kunnen wij dat op een bepaalde manier willen, maar de trainers moeten er ook achterstaan en het moet bij de club passen. Je zult met z’n allen tot iets moeten komen.”

Van Houten vult aan: “In het keepersplan staat ook hoe een keeper van FC Twente zijn fysieke gesteldheid dient te ontwikkelen. Vanuit het keepersteam hebben wij bepaalde waarnemingen, terwijl de specialisten ons met tests en analyses praktische informatie kunnen bieden. Zo probeer je gezamenlijk één web te vormen en te blijven, zodat we het maximale uit de opleiding van de spelers kunnen halen.”

Ingebakken speelwijze
Net als de keepers hebben ook veldspelers ontwikkelingsplannen. Ten Thije licht toe: “In het begin van het seizoen hebben we verschillende afspraken gemaakt, waaronder het voetballeerplan. We hebben daarin doelen gesteld, per individu en per team, en we hebben de speelwijze op papier gezet. Die speelwijze moeten we altijd terug kunnen zien, ongeacht in welke formatie de teams op dat moment spelen.”

“Wat dat speelplan inhoudt? We willen met de nodige beweging, creativiteit en dynamiek snel de diepte zoeken of voetballen via een man-meersituatie op het middenveld. In verdedigend opzicht willen we compact spelen, met de linies kort op elkaar en een gesloten as”, beschrijft Ten Thije. “Daar hebben tegenstanders over het algemeen moeite mee, zeker als we ook met z’n allen goed drukzetten.”

Sterke competitiestart
“Met Onder 16 hebben we inmiddels een aantal meetmomenten gehad en ik ben heel tevreden over wat ik gezien heb”, doelt Ten Thije onder meer op de sterke competitiestart. Van Houten staat hem bij, ook hij is enthousiast het nieuwe jeugdseizoen ingegaan. “Bij FC Twente zijn alle voorwaarden aanwezig om er iets moois van te maken. Ik vind het dan ook mooi om er zo veel mogelijk bij betrokken te zijn.”

Foto trainers FC Twente Voetbalacademie

Achterste rij van links naar rechts: Mike van Houten (coördinator keeperstrainers, keeperstrainer middenbouw), Douwe Jansen (trainer Onder 13), Frank Snijders (keeperstrainer onderbouw), Job ten Thije (trainer Onder 16, Hoofd Performance & Specialisme), Theo ten Caat (assistent-trainer Jong FC Twente), Michel Jansen (Hoofd Opleiding), Dennis Demmers (trainer Jong FC Twente), Guido den Dikken (trainer Onder 17), Rob Boudrie (kwaliteitscontrole en beleid), Niek Loohuis (trainer Onder 19), Sander Boschker (keeperstrainer bovenbouw)

Voorste rij van links naar rechts: Job Lamberink (trainer Onder 12), Luc Stolker (trainer Onder 11), Jeffrey de Visscher (trainer Onder 14), Sergio Babb (assistent-trainer Onder 11), Emino Meram (assistent-trainer Onder 16), Mourad El Idrissi (trainer Onder 15, videoanalyse).

Niet op de foto: Vincent Voshaar (trainer Onder 12).