09-09-2017

FC Twente Onder 19 opende zaterdag het nieuwe seizoen met een 1-3 nederlaag tegen PEC Zwolle O19. “Het resultaat is uiteindelijk heel teleurstellend, maar we speelden wel een erg goede eerste helft”, zegt trainer Niek Loohuis na afloop. “Na de 1-0 hadden we ook de 2-0 moeten maken.”

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

“We begonnen heel goed aan de wedstrijd. We hadden een plan en dat pakte goed uit. PEC Zwolle wist zich geen raad met de manier waarop we hen stoorden. We hadden volledige grip op de wedstrijd en hebben helemaal niets weggegeven”, blikt Loohuis terug op de eerste 45 minuten, waarin Onder 19 één keer scoorde. “We kregen drie, vier honderdprocentkansen. Daar hadden er zeker twee van in gemoeten.”

Geweldige uitvoering
Dat gebeurde niet en dus bleef het bij 1-0. “In de rust hebben we aangegeven dat we ons plan moesten blijven uitvoeren, want de uitvoering was gewoon geweldig”, vervolgt Loohuis, die zag dat zijn ploeg direct na rust wederom een goede kans kreeg. “Die ging er niet in. PEC Zwolle ging toen ‘hoger’ spelen, met meer opportunisme. Uit het niets kwamen ze eigenlijk op gelijke hoogte.”

Doodzonde
Wat volgde, was een open wedstrijd met veel opportunisme. “De onderlinge afstanden tussen de linies groeiden en we raakten de grip kwijt.” Het lukte Onder 19 niet de controle te herpakken. PEC Zwolle scoorde de 1-2 en vlak voor tijd ook de 1-3. “Doodzonde, want in de eerste helft hebben we echt laten zien volgens een plan te kunnen spelen. Nu moeten we dat gaan volhouden en de score eerder uitbreiden.”

Vertrouwen
“De neutrale toeschouwer zou misschien zeggen dat wij hadden moeten winnen, maar daar koop je niets voor”, weet Loohuis, die met vertrouwen naar het duel toeleefde en dat vertrouwen ook behoudt. “We hadden een positieve voorbereiding achter de rug, maar vandaag was het net niet goed genoeg. We moeten de leermomenten meenemen, dan heb ik er alle vertrouwen in dat het volgende week goed gaat.”

Pijnpunten
Volgende week neemt Onder 19 het op tegen Feyenoord O18, terwijl het vandaag met PEC Zwolle een van de betere tegenstanders trof. “We speelden tegen een hele degelijke ploeg, waarvan ik verwacht dat ze dit seizoen bij de bovenste vier eindigen. Het is mooi dat we hen zo vroeg zijn tegengekomen. We weten nu welk niveau dat vraagt en we zijn ook achter onze pijnpunten gekomen”, besluit Loohuis.

Maximale eruit halen
Eerder deze week kwam assistent-trainer Mike van Houten al aan het woord. Hij is tevens coördinator van de keeperstrainers. “We zullen samen tot iets moeten komen”, zei hij over vorming van de ‘basisvisie’ onder de keepers. “We willen als web het maximale uit de opleiding van de jeugdspelers halen.”