20-08-2017

Het afgelegen Schotse stadje Stranraer verandert in een FC Twente-bolwerk als de de ploeg in de zomer van 2017 op bezoek komt. De oefenwedstrijd tegen de plaatselijke vereniging vormt het voorlopige hoogtepunt van een onwaarschijnlijke jarenlange vriendschapsband tussen Stranraer en FC Twente. De première van ‘Stranraer Tukker Clan’ is vanavond om 20.30 uur te zien op FOX Sports.  

In ‘Stranraer Tukker Clan’ vertellen Jim McKie, James Hilton en Jeroen Gerritsen over de ontroerende en ongelooflijke ontstaansgeschiedenis van die vriendschap. De documentaire is een ode aan toeval en onverwachte verbroedering.

Dennis van Unen en The Old Firm

De vriendschapsband ontstaat tien jaar geleden, wanneer de terminaal zieke FC Twente-supporter Dennis van Unen op zoek is naar kaartjes voor een wedstrijd tussen Celtic en Glasgow Rangers. Voor zijn dood wil hij namelijk graag één keer The Old Firm wilde meemaken. Zijn vrienden bellen stad en land af om die kaartjes voor hem te vinden. Zodoende gaat op een zeker moment de telefoon bij Jim McKie, een fabrieksarbeider en Glasgow Rangers-supporter uit Stranraer, een stadje gelegen in een uithoek van Schotland op zo’n twee uur rijden van Glasgow. Jim heeft nog nooit van Dennis van Unen gehoord, maar het verhaal dat hij hoort grijpt hem aan. Dus gaat ook hij op zoek. En ook al is de wedstrijd uitverkocht en valt het niet mee, het lukt: McKie weet twee kaartjes te bemachtigen voor Van Unen en zijn vrouw. Onwaarschijnlijker nog: McKie krijgt hulp van zijn collega James Hilton; iemand met wie hij normaliter liever niet over voetbal spreekt, omdat Hilton supporter is van Celtic, de aartsrivaal van Rangers. De twee Schotse mannen gaan samen naar Glasgow, waar ze Dennis van Unen op sleeptouw nemen. Ze bezoeken Parkhead, het stadion van Celtic, Hampden Park, het nationale stadion van Glasgow, en Ibrox, de thuisbasis van Glasgow Rangers, waar Van Unen en zijn vrouw The Old Firm zien.

Eerste team naar Stranraer

Het klikt tussen Van Unen, McKie en Hilton. Alsof het zo moet zijn. Van Unen beleeft een geweldig weekend en vertelt onophoudelijk over zijn grote liefde FC Twente tegen zijn Schotse gezelschap. Hij haalt ze over om snel naar Enschede te komen, om een wedstrijd te zien. En McKie en Hilton, die voordien nooit samen ergens heen gingen, komen. Het blijkt de laatste kans om Van Unen nog te zien. De kanker heeft hem inmiddels overmeesterd, hij overlijdt kort erna. Er wordt echter ook iets geboren: een hechte band tussen McKie, Hilton, de vrienden van Dennis en de club FC Twente. De jongens van Enschedese Boys 10, het vriendenteam waar Van Unen in had gevoetbald, gaan in de jaren erna op bezoek bij McKie en Hilton in Stranraer. Meer en meer Schotten bezoeken op hun beurt De Grolsch Veste in Enschede. In 2011 wordt zelfs een heuse Schotse FC Twente-supportersvereniging opgericht: de Stranraer Tukker Clan. En afgelopen zomer gebeurt iets wat tien jaar geleden nooit voor mogelijk was gehouden: het eerste team van FC Twente komt naar Stranraer, om tegen de plaatselijke club een oefenwedstrijd te spelen. Het is de voorlopige bekroning van een bijzondere band.