07-07-2017

Vrijdagmiddag vertrekt de selectie van FC Twente naar Schotland voor een bijzonder oefenduel met Stranraer FC. Zaterdagmiddag, 16.00 uur Nederlandse tijd, speelt FC Twente in het Schotse stadje. Vanuit de hele regio reizen enkele honderden FC Twente-supporters de ploeg achterna om een speciaal voetbalweekend te beleven. Sinds 2006 bestaat er een warme vriendschap tussen supporters van FC Twente en de inwoners van Stranraer.

‘FC Twente in Stranraer’ op Social Media

De komende dagen is ‘FC Twente in Stranraer’ te volgen via deze website, maar vooral via onze social media-kanalen. Via Twitter (@fctwente), Facebook. Instagram (fctwente_official) en Snapchat (fc-twente) houden we je niet alleen op de hoogte van de wedstrijd, maar ook van de (supporters) activiteiten rondom het duel.

2aa

Hoe de warme vriendschapsband ontstond

In 2006 kreeg FC Twente-supporter Dennis van Unen te horen dat hij terminaal ziek was. Zijn laatste wens was om een keer The Old Firm bij te wonen, de klassieke en roemruchte derby tussen Celtic en de Rangers. Een groep mede-supporters maakte werk van Dennis’ laatste wens en kwamen al snel in contact met Jim McKie en James Hilton. Buurmannen van elkaar in het Schotse dorp Stranraer, maar echt contact hadden de twee niet. Daar bracht dit bijzondere verzoek verandering in. Jim en James besloten beiden hun kaarten beschikbaar te stellen, om de wens van Dennis in vervulling te laten gaan. Dennis – die in 2007 overleed – genoot met volle teugen van de Old Firm op Celtic Park. Het contact tussen de groep FC Twente-supporters en de mannen uit Stranraer bleef. Sterker nog: kort daarop werden Jim en James uitgenodigd om een wedstrijd van FC Twente bij te wonen. Daar werden ze al snel gegrepen door de passie en hartstocht voor FC Twente. Jim en James zouden het FC Twente-virus mee terugnemen naar Schotland.

Al snel speelt de plaatselijke jeugdvoetbalclub, FC Millenium, met het Twentse ros op haar shirt en worden de voorbereidingen getroffen voor een officiële FC Twente-supportersvereniging. De “Tukker Clan Stranraer” telt inmiddels ruim 600 leden. Daar blijft het niet bij, want voor de Schotse jeugd werden er afgelopen jaren drie FC Twente-dagen gehouden, onder het mom: “Red Day in Stranraer”. Onder meer oud-spelers Theo Snelders, Jeroen Heubach, Rob McKinnon en Frans Thijssen kwamen naar Stranraer om de jeugd een bijzondere dag te bezorgen. “Red Day in Stranraer” vond plaats in 2011, 2013 en 2015. Op 8 juli 2017 kleurt het Schotse stadje opnieuw rood…

Lees ook:

Op naar Stranraer…:

Theo Snelders even terug in ‘zijn’ Schotland

“Niet alleen mijn haar is rood, ik ben Red to the Bone”

“Gaat unieke reis worden”

 “Enschedese Boys leeft voort”

Stranraer: “Overspoeld met aanvragen”

“Voor supporters prachtige voetbaltrip naar Stranraer”

 

55fffc77-20b0-4108-8ac3-ac403f5c0ca6