04-07-2017

In aanloop naar het weekend van 8 juli reizen vanuit de hele regio enkele honderden FC Twente-supporters naar Schotland om enkele bijzondere FC Twente-dagen in Stranraer te beleven. De supporters kijken uit naar hun bezoek aan het Schotse stadje. Sinds 2006 bestaat er een bijzondere vriendschap tussen FC Twente en Stranraer.

Vandaag de vooruitblik met Rob McKinnon, Jeroen Heubach en Rik Platvoet. De drie oud-spelers zijn erbij als FC Twente in Stranraer is en spelen een speciale voorwedstrijd met ‘Boys 10’…

Lees ook:

“Gaat unieke reis worden”

 “Enschedese Boys leeft voort”

Stranraer: “Overspoeld met aanvragen”

“Voor supporters prachtige voetbaltrip naar Stranraer”

Trots in een FC Twente-shirt

“De aanleiding van de vriendschapsband tussen Stranraer en FC Twente is natuurlijk heel triest”, zegt Rik Platvoet. De oud-spits stipt het overlijden aan van Dennis van Unen in 2007. Dennis’ laatste wens vormde de basis voor het contact tussen de Schotten en supporters van FC Twente. “Uiteindelijk is er iets heel moois uit voortgekomen. Je moet wel van beton zijn om daar geen speciale gevoelens bij te krijgen”, zegt Platvoet, die in 2011 en 2014 aanwezig was bij de Red Day’s in Stranraer. “Dat waren hele bijzondere voetbalevenementen voor de Schotse jeugd en heel speciaal om daarbij aanwezig te mogen zijn.” Die ervaring heeft Jeroen Heubach ook. “Het enthousiasme voor FC Twente in Stranraer is echt prachtig, heel mooi om te ervaren. Dan zie je tijdens zo’n voetbalclinic al die kinderen trots in een FC Twente-shirt lopen, dat is natuurlijk geweldig.” Voordat FC Twente in Stranraer speelt, komt het voormalige Enschedese Boys 10-elftal, versterkt enkele oud-FC Twente spelers, die zaterdag in actie tegen Oud Stranraer. “De jongens van Boys 10 ken ik veelal van vroeger, via school of uit de buurt. Met hen een wedstrijd spelen is altijd leuk”, zegt Platvoet. “Het is gewoon heel gezellig, zeker nu er zoveel FC Twente-supporters meegaan naar Schotland. Het wordt een hartstikke mooi tripje”, kijkt Heubach vooruit.

 

DSCN1313

Jeroen Heubach en Rik Platvoet tijdens een eerder bezoek aan Stranraer

 

Rob McKinnon

Wanneer FC Twente in Schotland is, kan Rob McKinnon niet ontbreken. “Ik hoop dat het weer niet al te Schots is”, lacht de voormalig verdediger van FC Twente. “Ik heb ‘slechts’ twee seizoenen bij FC Twente gespeeld, maar het waren wel de twee mooiste jaren uit mijn voetbalcarrière. We hadden een geweldig team, we werden derde en speelden Europees voetbal. Ondanks dat het al lang geleden is, McKinnon kwam in 1996 naar Enschede, volg ik FC Twente nog steeds. Via Facebook heb contact met supporters, zij houden me op de hoogte van het wel en wee van de club.” Om daar lachend aan toe te voegen “niet alleen mijn haar is rood, ik ben Red to the Bone.”

Grote naam

McKinnon was net als Heubach en Platvoet ook aanwezig bij de eerdere FC Twente-dagen in Schotland. Maar dat nu de eerste selectie er speelt, is heel bijzonder voor het stadje en de inwoners. “Het is een deel van Schotland waar niet veel is. Je hebt er de veerboot naar Noord-Ierland en de voetbalclub. En natuurlijk een aantal pubs, maar dat is in Schotland onvermijdelijk. Dat dan het grote FC Twente op bezoek komt vinden de mensen fantastisch. Vergis je niet, FC Twente heeft in Schotland echt een grote naam. Deels doordat Scott Booth en ik er hebben gespeeld, maar ook door de prestaties. De Schotten en Tukkers lijken eigenlijk wel op elkaar. Ze houden van voetbal en gezellig een biertje drinken.”

Rob McKinnon, Jeroen Heubach en Rik Platvoet komen zaterdag in actie in Stranraer, zij spelen een voorwedstrijd met Enschedese Boys 10.

Rob McKinnon, Jeroen Heubach en Rik Platvoet komen zaterdag in actie in Stranraer, zij spelen een voorwedstrijd met Enschedese Boys 10.