06-07-2017

In aanloop naar komend weekend reizen vanuit de hele regio enkele honderden FC Twente-supporters naar Schotland om enkele bijzondere FC Twente-dagen in Stranraer te beleven. De supporters kijken uit naar hun bezoek aan het Schotse stadje. Sinds 2006 bestaat er een bijzondere vriendschap tussen FC Twente en Stranraer.

Vandaag de vooruitblik met Theo Snelders. Binnen FC Twente is hij de absolute Schotland kenner.

Lees ook Op naar Stranraer…:

“Niet alleen mijn haar is rood, ik ben Red to the Bone”

“Gaat unieke reis worden”

 “Enschedese Boys leeft voort”

Stranraer: “Overspoeld met aanvragen”

“Voor supporters prachtige voetbaltrip naar Stranraer”

In 1988 maakte Snelders de overstap naar Schotland waar hij speelde voor Aberdeen en Glasgow Rangers. Met Aberdeen behaalde Snelders zijn grote successen, het eerste seizoen werd hij verkozen tot “Players Player of The Year”. Het tweede seizoen lukte het Aberdeen om zowel de League Cup als de Schotse FA-cup te winnen. Bij beide Cups had de doelman een belangrijk aandeel. In de penaltyserie van de FA Cup keerde hij de laatste strafschop van Celtic. “Ik kom de laatste tijd regelmatig in Schotland”, vertelt Snelders, die dit weekend ook afreist naar Stranraer. “Buiten dat het een prachtig land is, zorgen de mensen die er wonen dat het zo prettig is om er te zijn. De warme hartelijke manier waarop de mensen met elkaar omgaan spreekt mij erg aan. Daarnaast zijn mijn kinderen er geboren en heb ik er veel vrienden wonen. Het is voor de FC Twente-supporters die meegaan te hopen dat het mooi weer wordt. Dan is het uitzicht op de weg tussen Glasgow en Stranraer echt geweldig. Je bent er tussen de bergen, maar ook vlakbij de zee.”

Groot avontuur

Theo Snelders debuteerde in 1980 voor FC Twente, een week na zijn 17e verjaardag, en stond hij in acht seizoenen bijna tweehonderd maal onder de lat. “Ton van Dalen tipte Sir Alex Ferguson, die in 1988 van Aberdeen naar Manchester United ging. Ferguson nam de doelman van Aberdeen mee en adviseerde de club om mij te benaderen. In mijn omgeving hadden ze zoiets van ‘wat moet je daar’, maar voor mij was het een groot avontuur waarbij ik achteraf heel blij ben dat ik daar niet naar geluisterd heb. Ik er een geweldige tijd gehad.”

Theo Snelders met zijn zoon Ryan tijdens hun bezoek aan Schotland

Theo Snelders met zijn zoon Ryan tijdens hun bezoek aan Schotland

 

Unieke bekerfinale

Het absolute hoogtepunt was de bekerfinale van 1990. Een uitverkocht Hampden Park, met 40.000 supporters van Celtic en 25.000 fans van Aberdeen, was getuige van het sterke optreden van Snelders.  “De sfeer die dag was echt onbeschrijflijk. De wedstrijd eindige in 0-0 en strafschoppen moesten de beslissing brengen. Het was de eerste keer in de geschiedenis van het bekertoernooi dat de wedstrijd op die manier werd beslist. De spelers schoten de ene na de andere penalty binnen en ik zag hoe de Celtic supporters werden opgejut door hun spelers, de druk werd steeds groter. Ik deed hetzelfde richting onze fans. Het gevolg was een oorverdovend kabaal, wat ook wel de Hamden Roar wordt genoemd. Vervolgens pakte ik de volgende strafschop, schoot Aberdeen de volgende raak en pakten wij die de beker.”

Indrukwekkende bekerwinst

Dat de bekerwinst indruk heeft gemaakt bleek vorige maand weer. Aberdeen en Celtic stonden opnieuw tegenover elkaar. Snelders was als gast aanwezig bij het duel en had zijn zoon meegenomen. “Het is alweer 27 jaar geleden dat Aberdeen de Schotse beker voor het laatst won. Mijn zoon kreeg er destijds niet veel van mee, hij was drie jaar oud toen we naar Glasgow verhuisden. Daarom was het juist mooi dat hij nu wel mee kon maken hoe het er aan toe gaat.” Het werd een onvergetelijk weekend voor Snelders. “Heel mooi om te zien dat ze je ook na al die jaren nog altijd niet vergeten zijn.”

Stranraer

Ook Snelders is dit weekend aanwezig in Stranraer. “Het zal ongetwijfeld weer een heel speciaal weekend worden. Het blijft heel bijzonder hoe iets heel treurigs, en eigenlijk heel kleins tussen een paar mensen, de basis kan zijn voor een hechte vriendschap tussen twee clubs en daardoor duizenden mensen raakt.”

Afgelopen seizoen stonden Aberdeen en Celtic wederom wederom tegenover elkaar in de FA Cup finale. In aanloop naar die eindstrijd bracht de BBC een voorbeschouwing met Theo Snelders.

 Item te zien na 8 min en 30 sec.