11-05-2017

Beeldmerk_kleurIn het FC Twente Museum in De Grolsch Veste is speciale aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van het voetbal in Nederland. Voetbal kent haar oorsprong in Enschede. In 1885 bracht Jan Bernard van Heek het voetbal vanuit Engeland naar ons land. Enschede, waar voetbal begon.

Lees ook: Selectie presenteert op historische wijze nieuwe thuisshirt

In voetbalweekblad Voetbal International kwam deze onthulling in 2012 al aan het licht. Journalist Frans van den Nieuwenhof deed de ontdekking dat voetbal niet door de Haarlemmer Pim Mulier, maar door de Enschedeër Jan Bernard van Heek naar Nederland werd gebracht. In 1885 liet Van Heek, telg uit de beroemde textielfamilie, de bal voor het eerst in ons land rollen. In het Museum is een bijzondere verzameling krantenartikelen te zien en een historische foto. Op dit beeld uit 1885 zijn de spelers van de Enschedesche Football Club te zien, met daarbij Jan Bernard van Heek. Ruim 130 jaar later werd deze foto nagemaakt met de huidige selectie van FC Twente in het nieuwe shirt, een eerbetoon aan diegene die het voetbal naar ons land brachten.

1885 – Hoe voetbal naar Nederland werd gebracht…

Jan Bernard van Heek maakt in 1884 in het Engelse Burnley kennis met de voetbalsport. Van Heek verblijft in Burnley, eind 19e eeuw het katoencentrum van de wereld, en tijdens zijn stage maakt hij kennis met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van textiel. Voor de 21-jarige Van Heek is er ook tijd voor ontspanning en speelt hij mee met textielfabrikanten, de sport smaakt voor Van Heek naar meer. In het voorjaar van 1885 keert hij met een bal terug in Enschede. Middels een brief nodigt hij vrienden en kennissen uit. Op landgoed ’t Amelink, nabij Lonneker, wordt in 1885 voor het eerst in Nederland tegen een bal getrapt en het enthousiasme is groot. Op 30 juni 1885 wordt de Enschedesche Football Club opgericht.

5e663477-6515-4c76-8bcb-ddca3de9a863

15050442-5023-4411-a5f2-f7efb3572b11

Op ‘t Amelink zijn sinds enkele jaren ook speciale borden geplaatst die de plek aanduiden en het verhaal vertellen.

 

Twentse historicus J.J. van Deinse was in 1885 bij dit moment aanwezig en beschreef enkele jaren later deze historische gebeurtenis.

“In het voorjaar  van 1885 werd mij op een goeden dag een lijst aangeboden met vele namen van allerlei kennissen hier ter stede daarop, welke lijst het verzoek inhield van Jan Bernard van Heek, om op een bepaalden avond samen te willen komen, ten einde te worden ingewijd in de kunst van het spel, waarvan wij nog nooit hadden gehoord, namelijk het Footballspel, dat van Heek in Engeland had leeren kennen”