31-05-2017

FC Twente onder 15 verzekerde zich vorige week dankzij een ruime overwinning op FC Volendam O15 opnieuw van een plek in de Eredivisie. Theo ten Caat, trainer van de ploeg, is tevreden. “We speelden ons pas in de laatste wedstrijd veilig, maar eigenlijk heb ik me nooit zorgen gemaakt.”

Met de handhaving in de Eredivisie hebben Ten Caat en zijn ploeg voldaan aan de doelstelling die vooraf op papier stond. “Het zat met de behaalde punten wat tegen, waardoor we in de onderste regionen van de competitie terechtkwamen. Het was zaak om Onder 15 in de Eredivisie te houden en dat is gelukt. We maakten het tot de laatste wedstrijd spannend, maar eigenlijk heb ik me nooit echt zorgen gemaakt.”

Goed spel van 16 tot 16
“In punten was het een moeizaam jaar”, gaat Ten Caat verder. “We hebben ook wedstrijden verloren waarvan ik als trainer dacht: we mogen best tevreden zijn over het spel en we hadden een beter resultaat verdiend. Het spel van ‘zestien’ tot ‘zestien’ was goed. We kwamen voorin alleen moeilijk tot scoren en achterin had het zakelijker gekund. Maar we speelden goed en creëerden kansen, dat was positief.”

Overtuigende slotwedstrijd
In de competitie van Onder 15 staken alleen PSV, Feyenoord en kampioen Ajax er bovenuit. “Met alle andere tegenstanders konden we dit seizoen goed wedijveren, daar deden we niet voor onder”, vervolgt Ten Caat, die zijn ploeg in de laatste wedstrijd van de competitie met 0-4 zag winnen van FC Volendam O15. “Dat was een overtuigende pot, we zijn geen moment in de problemen geweest.”

Succesvolle vlieguren
Onder 15 had het mede moeilijk door de fysieke verschillen ten opzichte van de tegenstanders. “Je ziet dat andere clubs selecteren op fysieke kracht, mijn groep was technisch vaardig en kleiner. Dat hebben we zo goed mogelijk proberen uit te spelen. Daarnaast hadden we na de winter vervelende blessures. Enkele jongens van Onder 14 hebben dat goed ingevuld en hebben alvast de nodige vlieguren kunnen maken.”

Hoogste niveau als doel
Met het oog op het volgende seizoen is dat een prettige winst, vindt Ten Caat. “En voor de Academie is het natuurlijk belangrijk dat Onder 15 volgend seizoen weer in de Eredivisie speelt. Je wilt altijd op het hoogste niveau spelen. Voor de individuele ontwikkeling van de jongens is dat goed. Ze moeten weerstanden niet alleen opzoeken op trainingen, maar ook in wedstrijden. Dat kan volgend jaar weer in de Eredivisie.”