06-05-2017

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 14, dat zaterdag voor de derde keer op rij een resultaat boekte. Op eigen terrein speelde de ploeg met 2-2 gelijk tegen De Graafschap O14. Na afloop toonde trainer Jeffrey de Visscher zich tevreden met de ontwikkeling van zijn ploeg. “En dat uit zich nu in punten.”

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

Onder 14 pakte in de laatste drie wedstrijden vijf punten. “Met als hoogtepunt de wedstrijd tegen Roda JC, waarin we heel goed speelden en met 3-1 wonnen”, zegt de trainer. “We spelen nu nog twee wedstrijden tegen fysiek sterke tegenstanders. Voor ons is het iedere keer weer een uitdaging om daar met onze speelwijze tegen te strijden. We moeten het puur van het voetbal hebben: snel positiespel spelen en uit de duels blijven. Daar moet over een heel seizoen verbetering in zitten en dat zit het bij ons ook.”

Fijn gevoel
“De laatste weken uit zich dat in punten. Dat is een fijn gevoel voor de jongens, zo’n succeservaring. Nu moeten we de laatste twee wedstrijden van het seizoen goed afsluiten”, vervolgt de oefenmeester, die tevreden is over de manier waarop zijn spelers zich hebben ontwikkeld. “Er zit een stijgende lijn in.”

In het begin wennen
Het vijfde punt in drie wedstrijden behaalde Onder 14 zaterdag tegen De Graafschap O14. “Het was een wedstrijd waarin we in het begin moesten wennen aan de tegenstander, die in een ander systeem speelde dan gebruikelijk en ons tot ‘kop cirkel’ aan de bal liet. Die speelwijze komen we niet vaak tegen. Naarmate de wedstrijd vorderde, pakten we dat beter op en herkenden we de ruimtes om door te voetballen.”

Ruimtes goed herkend
Een situatie waarin Onder 14 de ruimtes herkende, was bij de 1-1. “Dat was een snelle counter met een dieptepass door de verdediging van De Graafschap. Mika Hopman was er snel bij en kwam eerder bij de bal dan de keeper, hij legde breed en Bram Marsman kon de bal vrij intikken.” De 2-2 maakte Onder 14 een kwartier voor tijd, toen het via Mika Hopman balverlies in de Doetinchemse tegenstander afstrafte.

Blij met een punt
Onder 14 herstelde zich dus twee keer van een achterstand: eerst vlak na het beginsignaal en later vlak na rust. “Bij de tweede tegengoal duelleerden we drie keer niet met overtuiging. De bal bleef bij ons in de ‘zestien’ en zij konden zo scoren. Dat is iets wat beter moet”, aldus De Visscher. “Na de 2-2 kwamen we een paar keer goed weg en bleef het gelijk. Wat dat betreft mogen we blij zijn met een punt vandaag.”