11-04-2017

Voor de spelers van Enschedese Boys 10 zal het weekend van 8 juli extra speciaal worden. Zij zijn erbij wanneer FC Twente in Schotland de oefenwedstrijd speelt tegen Stranraer. Tien jaar geleden ontstond na een tragische gebeurtenis een warme vriendschapsband tussen het vriendenteam en de Schotten. De band werd zo hecht dat Stranraer besmet raakte met het FC Twente-virus. “Je zou er bijna een Fanstore van FC Twente kunnen beginnen.”

Afgelopen weken heeft Jeroen Gerritsen al veel contact gehad met Jim McKie uit Stranraer. “Ze kijken daar in Schotland enorm uit naar de komst van FC Twente, ze zullen ons echt met open armen ontvangen”, vertelt Gerritsen. “We hebben al van veel supporters gehoord dat zij ook naar Schotland afreizen en Jim vertelde ons dat in een omtrek van 12 kilometer om Stranraer heen dat weekend geen hotelkamer meer te krijgen is. We zijn afgelopen jaren met een groep supporters drie keer in Stranraer geweest tijdens de Red Day, de voetbaldagen voor de jeugd, en we hebben elke keer weer gemerkt hoe enthousiast iedereen over FC Twente is. Je zou er bijna een Fanshop van FC Twente kunnen beginnen. Het zegt ook al genoeg dat de eigenaar van de plaatselijk pub, Billy Hodge,  twee jaarkaarten heeft van FC Twente. Er is elke wedstrijd wel iemand die speciaal vanuit Stranraer naar Nederland komt om bij een wedstrijd van FC Twente te zijn.”

Jim McKie vertolkt in Stranraer op maatschappelijk gebied een grote rol en zet zich in voor de jeugd. “We noemen hem ook weleens gekscherend de Sinterklaas van Schotland”, lacht Gerritsen. “Hij doet zo veel voor de samenleving daar. Daarom is het ook zo mooi, alleen voor hem al, dat FC Twente nu ‘echt’ naar Stranraer komt. Dat weekend heeft al veel impact op de inwoners en we krijgen super positieve reacties. Omdat FC Twente nu geen Europees Voetbal speelt is het voor de eigen supporters ook een mooie kans op een prachtige voetbaltrip naar Schotland. Zelf waren we met de jongens van ons voetbalteam van de Boys al van plan om deze zomer naar Schotland te gaan. We zijn dit jaar twintig jaar bij elkaar, en dan wordt het dit keer wel een heel speciaal weekend.” Het team van Enschedese Boys speelt op 8 juli een voorwedstrijd tegen een team van FC Millennium. De jeugdvoetbalclub in Stranraer speelt met het Twentse Ros op het shirt. “We voetballen tegen de trainers van deze teams, onder andere Jeroen Heubach, Rik Platvoet en Rob McKinnon spelen ook mee.”

 

Hoofdafbeelding_Stranraer-a

Hoe de warme vriendschapsband ontstond
In 2006 kreeg fanatiek FC Twente-supporter Dennis van Unen te horen dat hij terminaal ziek was. Zijn laatste wens was om een keer The Old Firm bij te wonen, de klassieke en roemruchte derby tussen Celtic en de Rangers. Een groep mede-supporters maakte werk van Dennis’ laatste wens en kwamen al snel in contact met Jim McKie en James Hilton. Buurmannen van elkaar in het Schotse dorp Stranraer, maar echt contact hadden de twee niet. Daar bracht dit bijzondere verzoek verandering in.

Jim en James besloten beiden hun kaarten beschikbaar te stellen, om de wens van Dennis in vervulling te laten gaan. Dennis – die in 2007 overleed – genoot met volle teugen van de Old Firm op Celtic Park. Het contact tussen de groep FC Twente-supporters en de mannen uit Stranraer bleef. Sterker nog: kort daarop werden Jim en James uitgenodigd om een wedstrijd van FC Twente bij te wonen. Daar werden ze al snel gegrepen door de passie en hartstocht voor FC Twente. Jim en James zouden het FC Twente-virus mee terugnemen naar Schotland.

Al snel speelt de plaatselijke jeugdvoetbalclub, FC Millenium, met het Twentse ros op haar shirt en worden de voorbereidingen getroffen voor een officiële FC Twente-supportersvereniging. De “Tukker Clan Stranraer” telt inmiddels ruim 600 leden. Daar blijft het niet bij, want voor de Schotse jeugd werden er afgelopen jaren drie FC Twente-dagen gehouden, onder het mom: “Red Day in Stranraer”. Onder meer oud-spelers Theo Snelders, Jeroen Heubach, Rob McKinnon en Frans Thijssen kwamen naar Stranraer om de jeugd een bijzondere dag te bezorgen. “Red Day in Stranraer” vond plaats in 2011, 2013 en 2015. Op 8 juli 2017 kleurt het Schotse stadje opnieuw rood…