21-04-2017

Onder 11 en Onder 13 kijken met een goed gevoel terug op de internationale toernooien die zij eerder deze maand speelden. Onder 11 reisde af naar het Italiaanse eiland Sardinië, terwijl Onder 13 over de grens neerstreek in België. Na afloop zijn trainers Luc Stolker (O11) en Job Lamberink (O13) het met elkaar eens: de internationale toernooien waren voor beide teams een succes.

“Al met al was het in België een fantastisch toernooi. Vooral qua sfeer was het genieten”, laat O13-trainer Lamberink weten. Stolker: “Bij ons was het in één woord fantastisch. Het weer zat mee, we hadden een mooi resort en met een eerste plaats was het resultaat natuurlijk geweldig. Dan is het altijd feest.”

Hechte spelersgroepen
Bij Onder 11 zag Stolker vooral hoe de spelers een hecht team vormden. “De jongens zorgden goed voor elkaar en hielpen elkaar wanneer het nodig was. We speelden mee met twee teams, maar we waren één spelersgroep. Ook toen een van de teams werd uitgeschakeld, bleven de jongens elkaar steunen in het toejuichen. We leerden elkaar tijdens het toernooi nog beter kennen, je trok continu met elkaar op.”

Lamberink: “Je groeit tijdens zo’n toernooi naar elkaar toe en kunt als trainer voor iedereen de tijd nemen, dat is een voordeel als je een grote groep hebt zoals wij. Ook buiten het toernooi trokken de jongens veel met elkaar op. In groepjes logeerden de spelers bij gastgezinnen, die overigens heel enthousiast waren.”

Ervaring als profvoetballer
“De jongens waren gemotiveerd om rust te nemen, om de volgende dag fit te zijn. Ze hebben zich binnen en buiten het veld goed opgesteld”, vervolgt Lamberink. Stolker vult aan: “Dat hebben wij de jongens in Italië ook meegegeven. Het is belangrijk om voor je lichaam te zorgen. Ze hebben kunnen ervaren hoe het is om als profvoetballer te leven en wat je ervoor moet doen. Helemaal fit blijven gaat niet vanzelf.”

Voetballend een niveau verder
In Italië won Onder 11 uiteindelijk het toernooi. “De Italianen speelden met veel passie en waren gemeen als het moest. Daar schrokken we in het begin van. Het ging met vallen en opstaan. De jongens zijn stoïcijns doorgegaan en hebben zich niet laten afleiden door de Italiaanse manier van spelen. In de finale konden we alle ingrediënten van de eerdere wedstrijden gebruiken en wonnen we van AS Roma.”

Waar Onder 11 in Italië voetballend de betere was, was Onder 13 dat in België. “De weerstand viel wat tegen. Qua wendbaarheid, snelheid en temporiseren waren we verder dan de Belgische ploegen. In de kruisfinales speelden we tegen Willem II en ADO Den Haag en hebben we het helaas weggegeven. De bal wilde er niet in en tegen ADO (om plek 3/4, red.) speelden we sterk, maar verloren we na strafschoppen.”

Mentaal heel waardevol
Stolker: “Met name op het mentale vlak hebben we een enorme slag gemaakt. We hebben het toernooi gewonnen, maar dat ging gepaard met enkele tegenslagen. Dat hoort ook bij de weg naar de top, die gaat niet recht omhoog. Je zult elkaar moeten helpen, zoals we dat in Italië hebben gedaan. De reis was heel waardevol voor het teamproces. We laten ons nu niet meer gek maken, die fase hebben we gehad.”

Onder 11 in Italië

Onder11Italie5Onder11Italie6Onder11Italie4Onder11Italie3Onder11Italie2Onder11ItalieGroepsfoto

Onder 13 in België

Onder13Belgie1Onder13Belgie2Onder13Belgie3