10-04-2017

Een goede pass, een uitstekende verdedigende actie of een tegenstander die uit de rug wegloopt. Iedere wedstrijdsituatie wordt vastgelegd bij spelers van FC Twente onder 17. Het team werkt sinds dit seizoen met het Nacsport videoanalyse systeem, een hulpmiddel dat de ontwikkeling van jeugdspelers een impuls kan geven.

Het meten van dergelijke situaties gebeurt al jaren bij het eerste elftal en FC Twente wil het gebruik van een videoanalyse systeem nu ook inbakeren in de jeugdopleiding. “De meerwaarde van dit systeem is dat we alles kunnen visualiseren”, zegt Hoofd Opleiding Michel Jansen. “Het is een ideaal hulpmiddel. Soms denk je in een wedstrijd een bepaalde situatie te zien, maar op beeld blijkt dit toch anders te zijn. De informatie die je uit die situaties haalt kan gebruikt worden om teams, maar ook individuen beter te maken. Maar kan ook gebruikt worden door scouts of om stagespelers te analyseren.” Jansen is blij dat er in de Voetbalacademie eindelijk met een dergelijk systeem wordt gewerkt. “Ten opzichte van andere clubs liepen we hier echt op achter. Vanaf volgend seizoen willen we bij alle teams met Nacsport gaan werken.”

IMG_8365

Trainer Sjors Ultee: “Het is erg gebruiksvriendelijk. Iedere toets kan je toewijzen aan een speler.”


Onder 17

Dit seizoen heeft FC Twente met het Onder 17-team reeds een pilot gedraaid met Nacsport. Trainer Sjors Ultee is bijzonder te spreken over het systeem. “Het is erg gebruiksvriendelijk. Iedere toets kan je toewijzen aan een speler. Als trainer kan je alles zelf coderen, zodat je voor iedere speler wedstrijdbeelden kan selecteren die op hem van toepassing zijn. Daardoor krijg je een op maat gemaakte analyse”, vertelt Ultee.

Hiernaast is er uitstekende ondersteuning en wordt het programma snel doorontwikkeld met frequente updates. Ultee ziet een groot voordeel in het werken met dergelijke beelden. “Veel spelers zijn visueel ingesteld. Beelden blijven beter hangen dan wanneer je bepaalde situaties mondeling aanhaalt. Wanneer je bijvoorbeeld met een speler “die ene situatie vlak voor rust, weet je nog?” bespreekt, dan herinnert de speler dat zich vaak nog slechts vaag.

Met beelden kan je alles veel duidelijker terughalen. Als trainer kan je bovendien allerlei lijntjes en pijltjes toevoegen om de boodschap te verduidelijken. Dat maakt het geven van feedback een stuk gemakkelijker. Bovendien bouw je op deze manier een database van wedstrijdsituaties op, die ook voor andere teams gebruikt kan worden. Ik vind dit systeem een aanwinst voor de club. De Voetbalacademie van FC Twente wil weer stappen voorruitzetten, ik denk dat dit een mooi voorbeeld is van de professionaliseringsslag die we aan het maken zijn.”

Over Nacsport

“We zijn zeer verheugd dat na een goede test dit seizoen bij het Onder-17 team van Sjors Ultee komend seizoen de hele Voetbalacademie van FC Twente met Nacsport gaat werken”, wil Nacsport benadrukken. “Dat een mooie club als FC Twente voor Nacsport kiest voor de video analyses is wederom een bevestiging dat onze software ook uitermate geschikt is voor professionele voetbalorganisaties. We hebben inmiddels gebruikers in meer dan 10 verschillende sporten en we zijn de afgelopen jaren in het voetbal heel erg hard gegroeid. Sinds onze samenwerking met Hans van Dijkhuizen zijn er in Noordoost Nederland ook veel nieuwe voetbalclubs bijgekomen. Deze samenwerking is ook tot stand gekomen door de werkzaamheden van Hans. We willen FC Twente bedanken voor het vertrouwen in onze software en kijken uit naar een goede en langdurige samenwerking.”

IMG_8419

Michel Jansen, Hoofd Opleiding, en Carlo Daniels namens Nacsport.