21-04-2017

Op 13 mei 2000 wordt Enschede getroffen door de vuurwerkramp. Bijna precies een jaar later, op 24 mei 2001, wint FC Twente de KNVB Beker. Op het eerste oog hebben de vuurwerkramp en de bekerwinst weinig met elkaar te maken, maar voor vele spelers en supporters van FC Twente ligt dat anders. De documentaire over deze gebeurtenissen is zondag 23 april (21.00 uur) te zien op FOX Sports. 

In de aangrijpende documentaire Geschenk uit de hemel vertellen bekerheld Sander Boschker, toenmalig aanvoerder Erik ten Hag, geboren en getogen Enschedeër Jeroen Heubach en ook FC Twente-supporters Willy en Herman Stokkers, Johnny Wagenaar en Martin en Jessie van der Molen over de enorme betekenis die de bekerwinst had voor hen en de stad Enschede, in het licht van de vuurwerkramp een jaar eerder

In het seizoen 1999-2000 strijdt FC Twente tot op het laatst mee voor Europees voetbal. Op de laatste speeldag is een zege op Feyenoord in De Kuip nodig om Europa in te mogen. Een dag voor de wedstrijd, op 13 mei, traint het team zoals gebruikelijk op de velden bij Vliegbasis Twenthe, als de selectie plotseling wordt opgeschrikt door een serie harde knallen. Twee kilometer verderop voltrekt zich een catastrofe: de wijk Roombeek wordt grotendeels weggevaagd als de vuurwerkfabriek ontploft. Ruim 20 doden, een kleine 1000 gewonden en zo’n 250 verwoeste huizen zijn het gevolg. En van het ene op het andere moment is voetbal onbelangrijk geworden voor de spelers. Hoewel geen van hen een dag later wil voetballen, gaat de wedstrijd tegen Feyenoord toch door. Het wordt 1-1. Ze hadden er het hele seizoen voor gestreden, maar niemand maalt erom.

Op 24 mei 2001 speelt FC Twente wederom in De Kuip. In de finale van de KNVB Beker. Een volksverhuizing van Twentse supporters komt op gang. Zo’n 35.000 Tukkers nemen de Kuip in beslag en creëren een onvergetelijke bekersfeer. Na de reguliere speeltijd en de verlenging staat het nog altijd 0-0, waardoor een strafschoppenserie de winnaar uit zal moeten wijzen. De penaltyserie begint desastreus, maar dan staat Sander Boschker op. Met drie reddingen op rij bezorgt hij FC Twente de beker in een euforische Kuip. En Enschede kan eindelijk weer eens lachen, na een jaar vol tegenslag.

Bekijk de trailer in onderstaande videoplayer