08-04-2017

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 12, dat zaterdag alweer de laatste wedstrijd speelde in de nieuwe competitie nadat het na de jaarwisseling kampioen werd. “Dat is jammer, want we speelden wedstrijden op het niveau waar we graag naartoe willen”, zegt trainer Vincent Voshaar na de wedstrijd tegen AZ O12.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

Onder 12 verloor zaterdag met 2-4 van AZ O12. Die stand kwam tot stand na zes deelwedstrijdjes: vier op een klein veld en twee op een groot veld. “We hielden ons beter staande dan een half jaar geleden. Toen speelden we ook tegen AZ, op een minitoernooi, en waren we eigenlijk kansloos. Het krachtverschil was nu beduidend minder, het gat ten opzichte van een half jaar geleden is kleiner geworden”, zegt Voshaar.

Eigen spelletje spelen
De spelers van Onder 12 maken dan ook een groei door, constateert Voshaar. “We hebben stappen gemaakt. Het lukt ons steeds beter om in de duels te komen en op het voetballende aspect lukt het ons steeds beter ons eigen spelletje te spelen”, vervolgt de trainer. “Toch zie je dat een ploeg als AZ net wat volwassener is en een sterke functionele techniek heeft. Bij ons is het allemaal net wat jeugdiger.”

Grenzen verleggen
“Wat dat betreft was het vandaag weer een leerzame wedstrijd voor de jongens. Door het spelen van deze wedstrijden worden ze als speler beter en verleggen ze hun grenzen”, aldus Voshaar. “Het is jammer dat de competitie voorbij is, want we speelden wedstrijden op het niveau waar we graag naartoe willen. Maar we blijven deze weerstand in het restant van het seizoen opzoeken in oefenwedstrijden en op toernooien.”

Wennen aan groot veld
In die oefenwedstrijden, waarvan Onder 12 er na de winterstop al veel speelde, zijn O13-teams vaak de tegenstander. Op die manier worden de spelers goed voorbereid op de overstap naar volgend jaar. Dan spelen ze immers op een groot veld. “Dat was in het begin wennen voor de jongens. 8 tegen 8 op een klein veld of 11 tegen 11 op een groot vergt een andere manier van voetballen. De afstanden zijn bijvoorbeeld groter en de looplijnen zijn anders. Het is constant schakelen voor de jongens”, legt Voshaar uit.

Tevreden over ontwikkeling
“Op de trainingen bereiden we de jongens zo goed mogelijk voor op wedstrijden op grote velden. Er komt veel nieuws bij kijken: ingooien, buitenspel en doeltrappen”, somt Voshaar een aantal voorbeelden op. “De jongens zetten ook in dat opzicht stappen. Ze maken zich een groot veld steeds meer eigen en dat zullen ze volgend jaar moeten toepassen. Zolang ze zich blijven ontwikkelen zoals nu, zijn wij tevreden.”