11-04-2017

FC Twente onder 11 staat een bijzondere week te wachten. De ploeg speelt op het Italiaanse eiland Sardinië een vierdaags toernooi, het Torneo Internazionale di Pasqua San Martino Acqua. “Een hele mooie ervaring”, zegt trainer Luc Stolker in de aanloop naar de buitenlandreis van Onder 11.

In november kwam de uitnodiging binnen, met de vraag of Onder 11 rond Pasen zou willen deelnemen aan een toernooi met onder meer jeugdteams van Italiaanse topploegen. “Vanaf dat moment zijn we gaan kijken naar de opties en hebben we onze deelname bevestigd”, zegt teammanager Ingrid de Croon. “In Italië vinden ze het geweldig dat wij samen met Heerenveen aanwezig zijn als Nederlandse bvo’s”

Meer dan alleen voetbal

Op Sardinië speelt Onder 11 een vierdaags toernooi. Na het toernooi blijft de ploeg nog een dag. “We willen de jongens meer laten zien dan alleen het voetbal. Dat is leerzaam en dat vinden we belangrijk”, meent Stolker. Voor de spelers van Onder 11 belooft het een bijzondere én leerzame reis te worden. “Sommige jongens hebben nog nooit in een vliegtuig gezeten en gaan een week alleen op pad”, weet De Croon. Stolker: “De negentien spelers slapen samen op vier kamers. Ze leven met elkaar en zullen daardoor voor elkaar moeten zorgen. Voor het teamproces is dat misschien wel het belangrijkste leerelement van de reis.”

Leven als profvoetballer

“Daarnaast willen we ze ook een beetje laten zien wat het inhoudt om een profvoetballer te zijn en hoe het is om te leven als een prof. Voor de jongens is het belangrijk dat ze voldoende rust pakken en goed voor hun lichaam zorgen. Ze spelen in andere, warmere omstandigheden. En dat vier dagen achtereen”, vervolgt Stolker. “De spelers gaan merken dat het programma van het toernooi pittig en intensief is.” Op het Torneo Internazionale di Pasqua San Martino Acqua speelt Onder 11 onder meer tegen de O11-teams van AS Roma, SS Lazio en Torino. “We spelen in de opleiding wel eens tegen Duitse of Belgische ploegen, maar een Italiaanse tegenstander kom je bijna nooit tegen. Het is leuk om dat een keer mee te maken. Toch verwacht ik een wisselend niveau, want we spelen ook tegen een amateurclub uit Milaan.”

Poster in kleedkamer

Voor Stolker en De Croon wordt het eveneens een drukke week. De Croon: “Ik heb veel tijd en energie in de organisatie gestoken, je wilt het goed voor elkaar hebben. In Italië brengt dat ook verantwoordelijkheid met zich mee.” De spelers hebben er in ieder geval veel zin in. Stolker: “In onze kleedkamer hangt een poster van het toernooi. De jongens worden er elke keer aan herinnerd, ze spreken er regelmatig over.”

 

Deelnemers internationaal toernooi: FC Twente (2 teams), AS Roma, SS Lazio, Torino, Cagliari, sc Heerenveen, Olbia Calcio, CdF Alghero, US Ghilarza, Montalbo, Star Sport, CdF Milano, Puri e Forti Nuoro.

Spelers FC Twente onder 11: Jonah te Fruchte, Twan Mandema, Kerem Coban, Brian du Gardijn, Mats Rots, Tijn Tusveld, Aymen Sliti, Lucas Vennegoor of Hesselink, Dani Tijman, Liam Vasterink, Joris Eppink, Stan Struik, Jeppe Wijnreder, Thijn Barkel, Robin van Duiven, Tije van den Beld, Owen Panneflek, Christiaan Scholten, Jannes Sassen.

 

Foto’s: Bas Everhard

20170401-FCT O11-PSV O11-_E1_942120170401-FCT O11-PSV O11-_E1_9482