16-02-2017

In de online rubriek VESTE PROAT bespreekt de directie actuele zaken rondom de club. In deze editie van VESTE PROAT is het woord aan Commercieel & Technisch Directeur Jan van Halst en Financieel & Operationeel Directeur Erik Velderman.

Vanavond heeft de gemeenteraad met een meerderheid definitief ingestemd met het herfinancieringsplan voor FC Twente. Dat zorgt voor opluchting bij de club. We zijn dankbaar voor het feit dat de gemeente de toekomst van FC Twente als een gezamenlijke verantwoordelijkheid ziet en hiermee ook het vertrouwen uitspreekt in de nieuwe koers van de club. 

Veel waardering voor zorgvuldige werkwijze gemeente
Wat houdt dit herfinancieringsplan nu feitelijk in? De bestaande lening van de gemeente aan FC Twente – van 17 miljoen euro – wordt gehandhaafd, maar dan tegen marktconforme, gunstiger voorwaarden. Daarnaast staat de gemeente garant voor 8,4 miljoen euro, op basis waarvan FC Twente “goedkoop” geld gaat lenen om daarmee haar lopende hoogrentende leningen te herfinancieren. Dat gebeurt zo snel mogelijk. Het plan is erop gericht om het risico voor de gemeente te minimaliseren en tegelijkertijd een gezonde toekomst van FC Twente mogelijk te maken. Het college van B&W en de gemeenteraad zijn niet over één nacht ijs gegaan, het was een lang traject dat bijna anderhalf jaar heeft geduurd. We hebben veel waardering voor de zorgvuldigheid, waarmee het college en de raad te werk zijn gegaan en zaken hebben gewogen. Hiermee kan de club vooruit en werken aan de verdere gezondmaking.

Zaterdag goed voor de dag komen
Dit nieuws zorgt er hopelijk ook voor dat het weer steeds meer over voetbal gaat bij FC Twente. Na de winterstop hebben we zeven punten uit vijf duels gehaald. Natuurlijk zijn we niet tevreden met het optreden van afgelopen zondag in Rotterdam. Het is aan de ploeg om zaterdag weer goed voor de dag te komen als sc Heerenveen op bezoek komt. Binnen de Academie wordt hard gewerkt aan de wederopbouw. Michel Jansen zei het deze week nog in TC Tubantia: het duurt nog wel een aantal jaar voordat de Academie weer op het gewenste niveau is. Dat gaat stap voor stap en met vallen en opstaan. Bijzonder is de reis die O17 – op uitnodiging van de Surinaamse bond – op dit moment maakt in Suriname. Naast aandacht voor de sportieve aspecten, staan er ook andere belangrijke zaken op het programma. Zo hebben de jongens namens de club een bloemstuk gelegd bij het monument van de SLM-ramp die in 1989 plaatsvond en waarbij onder andere FC Twente-speler Andy Scharmin en zijn moeder om het leven kwamen. Voor de groep en staf een indrukwekkend moment.

Schikkingsvoorstel aanklager voor PSV-uit
Deze week hebben wij ook een schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal ontvangen naar aanleiding van wanordelijkheden bij het uitduel tegen PSV. Het betreft een boete van maar liefst 12.500 euro en de voorwaardelijke straf van het spelen van een uitduel zonder publiek met een proeftijd van twee jaar. Dit alles omdat er vuurwerk is afgestoken door FC Twente-supporters en er een vechtpartij heeft plaatsgevonden. De aanklager geeft aan dat in de straf rekening is gehouden met de openstaande voorwaardelijke straf van 5000 euro, die we kregen naar aanleiding van eerder afgestoken vuurwerk in het uitvak bij sc Heerenveen. We hebben het eerder gezegd: stop met vuurwerk! Voor alle duidelijkheid: deze boetes verhalen we rechtstreeks op de verantwoordelijke personen, naast het feit dat deze personen een stadionverbod krijgen. Voor wat betreft het schikkingsvoorstel voor PSV-uit: dit is een zware straf voor de club en die vele goedwillende supporters. We betreuren het dat er wanordelijkheden hebben plaatsgevonden, zeker ook omdat we er alles binnen onze mogelijkheden aan hebben gedaan om dit te voorkomen. We hebben tot dinsdag 12.00 uur om beroep aan te tekenen.

E-sporter en mascotte
Onlangs presenteerden we met Jaimy de eerste officiële E-sporter van FC Twente. Een enthousiaste FC Twente-jongen die namens de club meedoet in de E-divisie. Qua prestaties kent hij een stroeve start, maar hij werkt er hard aan om daar verandering in te brengen. Duidelijk is dat E-sports een nieuwe ontwikkeling is, die ongelooflijk populair is onder jongeren. Dat merken we bijvoorbeeld aan de vele reacties. Dinsdag is er voor Young Reds-leden een FIFA-toernooi in het stadion. Jaimy is daar uiteraard ook bij. Daarnaast zijn er plannen om speciaal voor de Kidsclub een mascotte in het leven te roepen. Uitdrukkelijk niet voor op het veld, maar juist voor bij evenementen van de Kidsclub. We krijgen vaak vragen van kinderen, die dat ontzettend leuk zouden vinden. Dus we willen hier ook serieus naar kijken.

Jonge mantelzorgers en Walking Football met Schalke 04
Ook op maatschappelijk vlak zitten we bepaald niet stil. Zo hebben we zaterdag 160 jonge mantelzorgers op bezoek. Samen met SIZ Twente zorgen we ervoor dat zij even al hun zorgen vergeten en vanuit een skybox van de wedstrijd kunnen genieten. Ons Walking Football-team is afgelopen weekend op bezoek geweest bij Schalke 04 om daar een toernooi te spelen. Een sportieve, maar bovenal gezellige dag. Als kers op de taart bezocht het team ook nog de wedstrijd in de Veltins Arena tegen Hertha BSC. Binnenkort start onze stichting ‘Scoren in de wijk’ met het nieuwe project ‘Scoren met noaberschap’, waarbij we proberen te helpen bij het tegengaan van langdurige werkloosheid in Enschede. Daarnaast is het wijkentoernooi om de FC Twente Cup in volle gang. Mooi om te zien hoe de jongeren zich als ware ambassadeurs van de club inzetten voor hun eigen buurt richting het eindtoernooi in juni.

Kortom, met het herfinancieringsplan van de gemeente is er een heel belangrijke horde genomen. Dat geeft meer rust en stabiliteit bij de club, wetende dat er nog veel werk te verzetten is.

 

Tot zaterdag in De Grolsch Veste

Jan van Halst & Erik Velderman