22-02-2017

Aanvoerder Jesse Bosch kon het van tevoren bijna niet geloven en trainer Sjors Ultee noemde het vooraf al onvergetelijk: de reis naar Suriname was voor FC Twente onder 17 een hele belevenis. “In een tijdsbestek van 10 dagen hebben de jongens samen veel moois meegemaakt”, aldus Ultee.

In Suriname genoot Onder 17 van een aangeklede reis. “Het draaide daar natuurlijk om het voetbal, maar alles eromheen was heel mooi”, zegt Bosch, die als voorbeeld het teamuitje naar de jungle van Bergendal noemt. “Daar zijn bijna geen woorden voor. We kwamen langs veel mooie uitzichtpunten en stonden dicht op de dieren. Iets verderop maakten mensen muziek, dat was echt een heel bijzondere plaats.”

Intense week
Het kijkje in de jungle was voor Onder 17 zeker niet de enige activiteit om de Surinaamse cultuur beter te leren kennen. Ook ging het team op bezoek bij de Nederlandse ambassade, bezocht het een voormalig slavernijdorp en stond het stil bij het monument van de SLM-ramp. Ultee: “Het was voor de spelers een intense week. Jongens van 15/16 jaar maken ineens heel veel mee in een tijdsbestek van 10 dagen.”

Voor even beroemdheden
“En de jongens moesten zich aanpassen. Thuis kennen ze alle gewoontes, maar in Suriname was alles anders. Voor een mens is dat heel leerzaam”, vervolgt Ultee. Tijdens de stadswandeling kregen de spelers van Onder 17 een beeld van de Surinaamse cultuur. “De mensen spraken onze jongens aan. Ze waren voor even beroemdheden. Het was mooi om te zien hoe de interactie met de lokale bevolking verliep.”

In de profwereld
“De mensen herkenden ons van televisie, want de wedstrijden van het toernooi werden live uitgezonden”, gaat Bosch verder. “We hadden het gevoel dat we in de profwereld zaten. De mensen hadden ons zien spelen en wilden met ons op de foto of vroegen om een shirt. Iedereen op straat sprak ons aan, ze waren er echt mee bezig.” Ultee: “Voor de jongens was dat een geweldige ervaring, dat zijn ze in Nederland niet gewend. Het was voor hen een voorrecht om voor even voorop te lopen in de Surinaamse samenleving.”

Cultuur niet te vergelijken
De culturele verschillen kwamen niet alleen op straat tot uiting. Bosch: “Ik had van tevoren verwacht dat er meer overeenkomsten zouden zijn tussen Nederland en Suriname, maar ze zijn niet te vergelijken”, zegt de aanvoerder. Hij kan er achteraf om lachen: “Voor een van de trainingen was het busje dat ons zou ophalen een half uur te laat. En toen we een andere keer voor een training wilden vertrekken, werden we gebeld dat er in het stadion opeens een wedstrijd gespeeld moest worden. In Nederland gebeurt dat niet.”

Hoogtepunt tegen Suriname
Op Surinaamse bodem speelde Onder 17 wedstrijden tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht en tegen die van de nationale elftallen van Suriname en Curaçao. “We verloren in de laatste minuut van Curaçao (0-1), maar hadden in die wedstrijd wel heel goed verdedigd. Daarna speelden we tegen FC Utrecht (0-0) en lieten we ook goed aanvalsspel zien. In de laatste wedstrijd, tegen Suriname (2-2), beleefden we onze piek. We maakten goede goals en gaven geen veldkansen weg. Het voelde wat onrechtvaardig toen we diep in de blessuretijd nog een tegendoelpunt kregen. Daarna was de wedstrijd ook meteen voorbij.”

Dansen op de tribune
“Het was misschien wel onze beste wedstrijd van het seizoen”, vult Ultee aan, waarna Bosch inhaakt: “In het begin baalde ik wel van die late goal. Maar als ik nu terugkijk, vind ik niet dat ons goede gevoel mag lijden onder dat doelpunt. Ik vond het ook de mooiste wedstrijd die we daar hebben gespeeld. Er hing zo’n goede sfeer. Iedereen op de tribune stond te dansen en te schreeuwen, die ambiance was echt gaaf.”

Geweldige ervaring
Al met al kijkt Onder 17 terug op een geslaagd avontuur in Suriname. Daar heeft het de basis gelegd voor de rest van het seizoen, met daarbij in het bijzonder voor de komende weken. “Ik ben blij dat ik met deze leuke selectie deze reis heb mogen maken. Het was een hele ervaring om met z’n allen in een stadion te spelen”, besluit Bosch. Ultee sluit af: “Het was een geweldige ervaring, in alle opzichten en voor iedereen.”

Onder17inSuriname2Onder17inSuriname3Onder17inSuriname6Onder17inSuriname5Onder17inSuriname4Onder17inSuriname7