04-02-2017

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 19, dat zaterdag een ruime overwinning boekte op de leeftijdsgenoten van Zeeburgia. Op het Trainingscentrum in Hengelo zegevierden de Tukkers met 5-1.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

“In het eerste half uur was het echt genieten”, zegt trainer Bert Konterman na afloop. “We kwamen sterk uit de startblokken en trokken meteen het initiatief naar ons toe. Over de grond voetballend, wilden we het doel van de tegenstander bereiken en dat lukte in de eerste helft heel goed. We hebben mooie aanvallen gezien en jongens die elkaar doelpunten gunnen. Van achteruit durfden de jongens in te dribbelen en vooruit te passen, het was absoluut genieten. De 4-0 stand na ruim een half uur was echt terecht.”

“Vertrouwen houden is belangrijk”
Vlak na de vierde Twentse treffer maakte Zeeburgia O19 de 4-1. Ryan Trotman zorgde in de tweede helft met zijn derde van de middag voor de 5-1 eindstand. “Wat de jongens nog moeten leren, is dat ze een goede eerste helft een vervolg moeten geven. Ze hoeven zich nergens druk om te maken, want ze kunnen hartstikke goed voetballen. Dat heb ik ze in de rust ook nog gezegd. In wedstrijden als deze is het zaak dat je ook in de tweede helft met vertrouwen speelt en dat je het positiespel goed blijft uitvoeren.”

“Stuk voor stuk goede voetballers”
“Toch zag je vandaag dat er nog een stukje onzekerheid in de ploeg kan sluipen”, vervolgt Konterman. “Na de rust was er onrust. Dat kwam doordat Zeeburgia nog even alles uit de kast haalde en opportunistisch speelde. Het was niet zo dat ze kansen creëerden, maar het resulteerde wel in slordigheden van beide kanten. Van onze kant is dat niet nodig, want we hebben allemaal jongens die goed kunnen voetballen.”

“Kerstboom heeft ons geen goed gedaan”
Voor Onder 19 waren de drie punten meer dan welkom. “We gingen met een goed gevoel de winterstop in, maar de kerstboom heeft ons geen goed gedaan.” Na twee vriendschappelijke potjes verloor Onder 19 de eerste competitiewedstrijd met 2-0 van AFC. “In die oefenwedstrijden konden we twee Duitse ploegen goede weerstand bieden. We leefden dan ook met hoop toe naar AFC-uit, maar het werd een domper.”

“Wedstrijd tegen AFC was een incident”
“Het was voor de jongens nog zoeken naar het juiste gevoel. Er zat spanning op en dan zie je toch dat een competitiewedstrijd anders is dan een training of oefenwedstrijd. En eigenlijk mag daar geen verschil in zitten”, meent Konterman. “Maar wat we vandaag hebben laten zien, geeft aan dat de nederlaag tegen AFC een incident was. Ik ben ervan overtuigd dat we het goede gevoel nu gaan doortrekken.”

“Juiste basis hebben we gelegd”
Volgende week is VVV-Venlo O19 de tegenstander in de derde wedstrijd van de nieuwe competitie. Na de 5-1 overwinning op Zeeburgia O19 heeft Konterman vertrouwen in een goede wedstrijd. “Het belangrijkste is dat we passie en lef tonen, dat we met elkaar overtuiging aan de dag leggen. Zo kun je er met elkaar voor zorgen dat je een team hebt dat vecht en strijdt. Dat is voor mij de basis en die hebben we vandaag gelegd. Als we op dezelfde voet verdergaan, gaat ons dit veel meer punten opleveren.”