19-02-2017

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 15, dat zaterdag met 1-1 gelijkspeelde tegen de leeftijdsgenoten van Sparta Rotterdam. “Van onze kant was het een aardige wedstrijd”, zegt trainer Theo ten Caat na afloop.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

“Ik vond het een onterecht gelijkspel, we verdienden meer. Over negentig minuten waren we de betere partij”, stelt de oefenmeester. “In de eerste tien minuten hadden we moeite met de diepe middenvelders van Sparta, maar dat losten we al snel op door een van onze centrale verdedigers door te schuiven. Sparta nam in verdedigend opzicht weinig risico en gokte op de snelle spitsen. Ook dat hebben de spelers naar behoren opgelost. In het laatste gedeelte van de eerste helft leverde ons dat goede mogelijkheden op.”

“Een lichting met een goede mentaliteit”
Het lukte Onder 15 vervolgens niet op voorsprong te komen. Sparta liet het netje vlak na rust wel bollen (0-1). “Na die goal hebben de spelers het heel goed opgepakt. Ze bleven geloven in een goed resultaat. Dat is een kenmerk van deze talentvolle lichting: de jongens hebben een goede veerkracht en mentaliteit”, vervolgt Ten Caat. “Uiteindelijk pakken we nog een punt dankzij een mooie vrije trap van Wessel Hofste.”

“De jongens spelen met overtuiging”
Ondanks het herstel vond Ten Caat dat zijn ploeg meer had verdiend. “Voetbal zegt niet alles. Bij ons is het probleem ook niet dat we geen kansen creëren, maar net het laatste stukje scherpte voor de goal kan beter. Het gaat toch om de doelpunten, die tellen. In deze fase van de competitie, en kijkend naar de stand op de ranglijst, doet een gelijkspel toch wel een beetje pijn. Maar de manier waarop de jongens spelen, verdient het hele seizoen al meer, ze spelen met overtuiging, opportunisme en goed voetbal.”

“Ik zie dat de spelers stappen maken”
“De punten komen natuurlijk niet vanzelf, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat we wedstrijden wel gaan winnen en gaan klimmen op de ranglijst. Ik zie dat de spelers stappen maken en ik ben tevreden over het spel dat we iedere week op de mat leggen. Nu is het zaak dat we onszelf meer gaan belonen”, gaat Ten Caat verder. “Dat kunnen we in de volgende wedstrijd al doen, tegen Vitesse.”

“Jongens verdienen een nieuw succesmoment”
Onder 15 beloonde zich begin februari wel in het bekertoernooi. Toen won het van Brabant United O15 en verzekerde het zich van een plek in de kwartfinales. “Dat was een mooi succesmomentje, zo’n moment verdienen de jongens snel nog een keer. In de beker spelen we nu tegen AZ en die wedstrijd kunnen we gewoon winnen, want tot nu toe hebben we elke tegenstander heel goed weerstand kunnen bieden.

Foto’s: Stephan Schukkink

DSC_1361DSC_1357DSC_1323DSC_1310DSC_1298