11-02-2017

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 13, dat een knappe prestatie neerzette tegen FC Groningen onder 13, de nummer drie van de ranglijst. Na een 0-1 achterstand bij rust won de ploeg van trainer Job Lamberink met ruime cijfers: 5-1. “Een tweede helft met een geweldige ommekeer”, aldus de trainer na afloop.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

“In de eerste helft hadden we moeite met het vrijspelen van onszelf. FC Groningen zette hoog druk, waardoor we weinig van onze goal konden afkomen. Het lukte ons niet de bovenliggende partij te zijn, ook omdat FC Groningen een stuk agressiever was aan de bal. We kregen na goed combinatiespel nog wel een kans op de gelijkmaker, maar de eerste helft was van onze kant vooral moeizaam”, zegt Lamberink.

“Geweldige ommekeer”
In de tweede helft stond er een totaal ander Onder 13 op het veld. “In de rust hebben we wat puntjes op de i moeten zetten en de jongens hebben het met elkaar echt heel goed opgepakt”, vervolgt Lamberink. “We wisselden in de tweede helft snel van kant, omdat de ruimtes aan de zijkanten lagen. En we speelden bij ‘balbezit tegenstander’ kort op elkaar, om vervolgens druk op de bal te krijgen en in de duels te komen.”

Dat Onder 13 in de tweede helft sterk speelde, was deels de verdienste van invaller Elie Raterink. “Elie is een fysiek sterke spits en hij maakte er vandaag drie. Zijn spel gaf ons steeds de mogelijkheid om voorin aan te sluiten en de ruimtes achter de verdediging te benutten. We bleven daardoor op de helft van FC Groningen voetballen en uiteindelijk zorgden we voor een geweldige ommekeer in de wedstrijd.”

“Fantastische teamprestatie”
Na afloop roemt Lamberink vooral de collectieve prestatie van Onder 13. “De 5-1 overwinning hebben we vooral te danken aan een fantastische teamprestatie. We bleven in de tweede helft dicht bij elkaar spelen en ik zag strijd in de duels. Na de 2-1 zakte FC Groningen weg, terwijl wij bleven gaan. We hadden zelfs nog meer doelpunten kunnen maken, al was dat een beetje te veel van het goede geweest.”

“Het was echt een genot om te zien hoe de jongens de doelpunten vierden met elkaar. De vreugde spatte ervan af”, aldus Lamberink. “Als we op deze manier blijven voetballen en verdedigen, weet ik zeker dat we meer punten gaan pakken tegen hoog geklasseerde teams. Het ziet er van onze kant steeds beter uit. De samenwerking verloopt goed en er zit strijd in, dat is de basis om wedstrijden te kunnen winnen.”