30-12-2016

De teams van de FC Twente Voetbalacademie hebben op dit moment winterstop. Een mooi moment om per team de balans op te maken: hoe gaat het en wat zijn de ambities voor het nieuwe jaar?

In deze editie de teams uit de midden- en onderbouw: Onder 15, Onder 14, Onder 13, Onder 12 en Onder 11.

Onder 15

Onder 15-trainer Theo ten Caat: “In het begin van het seizoen waren we als groep onvolwassen, zowel op voetballend gebied als in de sociale vaardigheden. Het gaat nu stukken beter. Ik moet mijn ploeg daarvoor ook de complimenten geven. Fysiek zijn we vaak de mindere, maar voetballend zijn we in fases van wedstrijden vaak de betere. Toch zullen de resultaten in het nieuwe jaar vele malen beter moeten zijn.”

“We willen natuurlijk graag in de Eredivisie blijven. Maar daar is wel een grote stap voor nodig. Want als je voetballend niet de mindere bent en wedstrijden toch verliest, heeft dat met de mentale hardheid te maken. Het ontbreekt aan het echt willen winnen, het is geen spelletje meer”, gaat Ten Caat verder. “De mentale weerbaarheid bepaalt uiteindelijk of je profvoetballer wordt, mits je de andere, voetballende facetten beheerst. De belangrijkste stap voor het nieuwe jaar is dat dit besef bij de jongens groeit.”

Onder 14

Onder 14-trainer Jeffrey de Visscher: “We hebben een erg goed voetballende ploeg, maar we lopen iedere wedstrijd tegen fysiek sterkere tegenstanders aan. Naarmate het seizoen vorderde, hebben we de onderlinge samenwerking zo verbeterd, dat we ons daartegen hebben kunnen wapenen. In de laatste wedstrijd voor de winterstop viel alles samen en wonnen we knap met 1-0 van PSV.”

Na de winterstop speelt Onder 14 in een nieuwe competitie. “Dan verwacht ik wedstrijden waarin we meer resultaat boeken, ook omdat de tegenstanders fysiek gelijkwaardiger zijn. De lijn die we hebben ingezet, zullen we moeten doorzetten. Dan kunnen we in wedstrijden weer beter voor de dag komen. We blijven hameren op de persoonlijke ontwikkeling en voor de jongens is het lekker als we meer resultaat boeken.”

Onder 13

Onder 13-trainer Job Lamberink: “Beetje bij beetje gaan we in wedstrijden beter voetballen, het ziet er van onze kant steeds verzorgder uit. Voetballend zijn we daarom vaak de bovenliggende partij. Maar door de fysiek vaak sterkere tegenstanders weten we wedstrijden niet altijd te winnen. Daardoor hebben we ook te weinig punten gehaald in de eerste seizoenshelft, ik verwacht er in de tweede seizoenshelft meer.”

“Als ik naar de stand en de kwaliteiten van onze selectie kijk, vind ik dat we bij de eerste 6 ploegen kunnen eindigen. Dan is er alleen wel een verbeteringsslag nodig. Met name in het verdedigende opzicht kan de onderlinge samenwerking beter”, vervolgt Lamberink. “We zijn richting de winterstop anders gaan spelen, waardoor de spelers wat moesten wennen. Daarom is ook het doorontwikkelen van onze speelstijl in de tweede seizoenshelft belangrijk. Samen met een betere samenwerking zal dit meer punten opleveren.”

Onder 12

Onder 12-trainer Vincent Voshaar, die met zijn ploeg tot nu toe alle wedstrijden won en daarmee aan kop gaat in de competitie: “Over de resultaten kunnen we niet anders dan tevreden zijn. Datzelfde geldt voor de ontwikkeling van de spelers. Dat we zo hoog staan heeft natuurlijk deels met de weerstand van de andere clubs te maken, maar we hebben ook zeker heel leuk gespeeld en de jongens hebben maximaal gepresteerd. Onder 12 is een talentvolle lichting en dat zie je terug aan de stand op de ranglijst.”

“Na de winterstop spelen we nog een paar wedstrijden en daarna spelen we een nieuwe competitie. Die loopt tot het einde van het seizoen. Dan krijgen we te maken met meer weerstand, maar voor de spelers is dat juist goed”, zegt Voshaar. “En we moeten niet vergeten dat deze lichting straks Onder 13 wordt en dat er dan wordt gespeeld op een groot veld. Daar bereiden we de spelers zo goed mogelijk op voor.”

Onder 11

Onder 11-trainer Luc Stolker: “Over de manier waarop de jongens zich in de eerste seizoenshelft hebben ontwikkeld, ben ik tevreden. Het is voor de spelers hun eerste jaar bij FC Twente. Alles was nieuw en het was wennen aan een hogere intensiteit, een grotere groep en een hoger tempo”, stelt Stolker. “We hebben de accenten in het begin vooral gelegd op de technische en coördinatieve aspecten. Resultaten zijn daar het gevolg van. Als ik kijk naar waar de spelers staan ten opzichte van hun leeftijdsgenoten, zijn die prima.”

“In de laatste wedstrijden hebben we erg goed gespeeld, daarom vind ik het jammer dat we nu winterstop hebben”, vervolgt Stolker. “In de tweede seizoenshelft ligt de nadruk meer op het kijkgedrag van de spelers en de oriëntatie in het veld. De jongens hebben al veel progressie geboekt, ook omdat ze leergierig zijn.”