18-12-2016

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 19, dat zaterdag met 3-0 won van de leeftijdsgenoten van Zeeburgia. Dankzij de zege gaat de ploeg van trainer Bert Konterman met een positief gevoel de winterstop in. “We zijn met zijn allen hongerig om het in januari weer op te pakken”, reageert Konterman.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

Met FC Twente onder 19 heeft Konterman een paar goede weken achter de rug. “De sfeer in de groep is een stuk beter dan pakweg een maand geleden. Er staat meer een team op het veld, dat een goede focus en mindset heeft. Dat is echt een positieve verandering”, zegt Konterman, die een paar extra ogen niet wil onderschatten. “Onlangs hebben we er een goede kennis van mij bijgehaald, dat hebben we met de hele groep besloten. Die man beleefde topsport vanuit het volleybal en brengt veel ervaring met zich mee.”

“De jongens maximaal laten presteren”
“Die ervaring heeft hij ook opgedaan op een school waar hij verantwoordelijk was voor groepsdynamica en leiderschap. Hij hielp kinderen die het net wat zwaarder hadden. Hier heeft hij dat vertaald naar de jongens die het wat pittiger hebben, door er een positieve draai aan te geven”, zegt Konterman. “Alle negativiteit willen we uitbannen, zodat de jongens een fijne omgeving hebben waarin ze plezier hebben en hun talenten kunnen ontwikkelen. In zo’n omgeving kun je als speler ook maximaal presteren.”

“We zitten in een positieve flow”
Eerder dit seizoen gaf FC Twente onder 19 in de slotfase cruciale tegengoals weg. De leeftijdsgenoten van Excelsior en Brabant United merkten de afgelopen weken echter dat daar verandering in is gekomen. Toen scoorde Onder 19 juist late, belangrijke doelpunten. “En tegen De Graafschap (1-0 verlies, red.) speelden we een prima wedstrijd, maar lukte het net niet om de stand om te draaien. Maar wat je toen ook al zag, en dat is het belangrijkste: de spirit en inzet zijn goed. We zitten in een positieve flow.”

“Het had ook 6-0 kunnen zijn”
Zaterdag uitte die positieve flow zich in een 3-0 zege op Zeeburgia O19. “Na een fijne trainingsweek begonnen we sterk, met een goede concentratie en focus. We wilden alles alleen net iets te snel doen, het werd daardoor wat onrustig en slordig. Maar de strijd bleef en vlak voor rust kwamen we op 1-0, dat gaf ons wel een extra boost. Na rust raakte Zeeburgia ongeduldig. We winnen de wedstrijd uiteindelijk met 3-0, maar het had ook 6-0 kunnen zijn.”

“Hongerig om het weer op te pakken”
In januari gaat Onder 19 vol vertrouwen door. “Het is mooi om te zien hoe de jongens in de kleedkamer uit elkaar gingen. We zijn hongerig om het in januari weer op te pakken, we hebben er weer zin in. Ik ga na deze goede afsluiter ook met veel energie de winterstop in, dat is een positief teken”, vervolgt Konterman. “Na de winterstop spelen we in een nieuwe competitie om handhaving in de Eerste Divisie. De doelstelling is om mee te draaien bij de bovenste ploegen. In 2017 gaan we er met zijn allen weer volle bak tegenaan.”