10-12-2016

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 14, dat zaterdag met 3-1 verloor van Brabant United O14. “We maken de laatste weken stappen, het spelbeeld ziet er steeds beter uit”, zegt trainer Jeffrey de Visscher.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

In Brabant kende FC Twente onder 14 geen goede eerste helft. “Daarin was het van onze kant erg slecht. We stonden niet goed, hadden de veldbezetting niet voor elkaar en benutten de ruimtes niet. We kwamen daardoor niet aan het voetballen toe. Toch kregen we wel een goede kans om te scoren”, zegt De Visscher, die zag dat de bal er niet inging. De wedstrijd stevende vervolgens af op een 0-0 ruststand. “Maar een minuut voor rust scoren zij uit een counter en ga je alsnog met een achterstand naar de kleedkamer.”

“Meer naar voren in een 3-3-4-formatie”
“In de tweede helft hebben we het anders aangepakt dan dat we normaal doen. We hebben het helemaal omgegooid en zijn meer naar voren gaan spelen, in een 3-3-4-formatie. Daar hebben we de spelers voor”, vervolgt De Visscher. “Alleen scoorden zij vlak na rust een tweede keer, waardoor het voor ons weer een stukje moeilijker werd. Daarna was het van beide kanten een open wedstrijd met veel lange ballen, iets wat ons niet ligt. Er zat weinig voetbal meer in. Nadat we vier minuten voor tijd de 2-1 maakten, gingen we nog meer naar voren spelen. Uit een tegenaanval maakten zij in de slotfase nog een derde doelpunt.”

“Laatste weken ziet het er beter uit”
Het spel uit de eerste helft staat haaks op de ontwikkeling die FC Twente onder 14 de laatste weken heeft doorgemaakt. “We maken stappen en het spelbeeld ziet er steeds beter uit. We hebben het in het positiespel goed voor elkaar, de organisatie staat”, meent De Visscher. “We hebben niet een ploeg die dankzij veel snelheid en power tot kansen komt. Dat moet bij ons echt uit het positiespel komen, uit het combinatiespel tot het zestienmetergebied van de tegenstander. En dat gaat steeds beter.”

“Pijpje was leeg in de tweede helft”
“Daar zijn we op trainingen ook volop mee bezig. Je ziet dat het, ook in de samenwerking, een stuk beter gaat ten opzichte van eerder dit seizoen. Vaak konden we het in het begin van het jaar een helft volhouden en was het pijpje in de tweede helft leeg. Nu houden we het steeds langer vol”, zegt De Visscher.

“PSV wordt een zware dobber”
Volgende week zaterdag wacht voor FC Twente onder 14 de laatste wedstrijd voor de winterstop. Dan spelen de Tukkers thuis tegen PSV O14. “Zij begonnen dit seizoen niet goed, maar ze winnen de laatste weken met grote cijfers. Het wordt een zware dobber, maar we gaan er dit jaar nog één keer vol tegenaan.”

DeVisscher