03-12-2016

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 13, dat zaterdag de thuiswedstrijd tegen de leeftijdsgenoten van FC Utrecht met 0-3 verloor. “Voetballend was dit niet nodig geweest”, zegt trainer Job Lamberink na afloop.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

FC Twente onder 13 kende op het Trainingscentrum in Hengelo een matige start. “We kwamen al na drie minuten op achterstand. Daarna kregen we wel iets meer controle en een goede kans op de gelijkmaker, maar we waren vooral op onze eigen helft goed aan het voetballen. Op de helft van de tegenstander waren we minder gevaarlijk”, meent Lamberink. “In het begin van de tweede helft hadden we een sterke fase, waarin we met veel druk naar voren speelden en FC Utrecht al vroeg in de opbouw vastzetten.”

“Het ontbreekt soms nog aan passie”
De druk naar voren leverde echter niet het gewenste resultaat op. “Op een ongelukkige manier kwamen in de tweede helft op een 0-2 achterstand. FC Utrecht ging na die goal sterker spelen en wij waren niet meer in staat om de wedstrijd om te draaien”, vervolgt Lamberink, die vorige week met zijn ploeg nog een 4-0 overwinning boekte op de leeftijdsgenoten van NEC/FC Oss. “Het verschil met vandaag zat hem in de tegenstander. FC Utrecht is een klasse beter dan NEC/FC Oss en bood ons vandaag veel weerstand.”

Toch was de nederlaag volgens Lamberink op voetballend gebied niet nodig geweest. “Ik vind dat het er bij ons soms aan ontbreekt dat we met onze passie een wedstrijd willen winnen, we willen niet ten koste van alles een resultaat halen. Dat geldt ook voor de agressiviteit in duels. Het moet van onze kant allemaal wat harder, we moeten grote jongens worden. Daar moet je met veel plezier en beleving voor kunnen spelen.”

“We blijven vol vertrouwen doorgaan”
Ook op tactisch gebied ligt er voor de spelers van Onder 13 een belangrijk leerelement in het verschiet. “In de samenwerking kunnen we nog een grote winst behalen. Hoe we bijvoorbeeld samen verdedigen en hoe de verdediging en aanval zich ten opzichte van elkaar verhouden”, stipt Lamberink aan. “Het zijn nu soms twee losse linies en dat zag je vandaag in de wedstrijd tegen FC Utrecht terug. We zijn in de laatste weken wel zo gaan spelen dat de jongens in het veld meer moeten nadenken over hun samenwerking.”

Met kleine stapjes gaat het spel dan ook vooruit. “We staan nu op de ranglijst in de middenmoot. En ook al leiden we in deze categorie op voor resultaat, we hadden hoger kunnen en moeten staan. Met de kwaliteit die we hebben, zat er tot nu toe meer in. Maar we blijven vol vertrouwen en gaan gewoon door.”