27-11-2016

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat koploper FC Twente onder 17. De ploeg van trainer Sjors Ultee boekte zaterdag op bezoek bij directe concurrent sc Heerenveen een belangrijke 0-1 zege. Vooral in verdedigend opzicht speelden de Tukkers een sterk duel. “Als je leert winnen, leer je ook beter voetballen”, zegt Ultee na afloop.

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

Vooraf spraken de spelers niet over de stand op de ranglijst, al deed die er wel toe. “Net als wij speelt Heerenveen om de eerste plek. Het is een van onze grootste concurrenten in deze competitie. Dan is het fijn dat je daar in een uitwedstrijd drie punten pakt”, vindt Ultee, die tevreden is met de manier waarop de overwinning tot stand kwam. “We hebben op alle fronten een stabiele en volwassen wedstrijd gespeeld.”

“Grootste winst in de samenwerking”
Met name in verdedigend opzicht maakte FC Twente onder 17 zaterdag het verschil. “Na de wedstrijd zeiden de jongens: we hebben niet veel de bal gehad en toch hebben we goed gespeeld.” Daar is Ultee het mee eens: “We hebben als team goed verdedigd en waren tachtig minuten bereid vanuit de taak te voetballen. We lieten geen mannetjes lopen en bleven hard voor elkaar werken. Dat vind ik ook de grootste winst die we de laatste weken hebben geboekt: samen taken uitvoeren en elkaar altijd steunen.”

“Slecht toernooi leverde ons veel op”
De winst die Onder 17 de laatste weken doormaakt, heeft het voor een deel te danken aan het toernooi van midden oktober. “Op dat toernooi kregen we veel tegendoelpunten. Dat waren we in de competitie niet gewend. Het was een hele slechte dag. Daarna hebben we met de jongens de beelden van het verdedigende werk besproken”, gaat Ultee verder. “In trainingen hebben we vervolgens meer het accent gelegd op het verdedigen. Het is typerend, in de goede zin van het woord, hoe dat is opgepakt.”

“Mooie combinatie, zakelijke afronding”
“Uit de laatste drie wedstrijden, tegen drie goede tegenstanders, hebben we zeven punten gepakt. Daarin hebben we slechts twee doelpunten geïncasseerd en tegen Heerenveen hielden we de nul. Dat is ons vandaag vooral gelukt doordat we in verdedigend opzicht niet achteruitliepen. We kregen goed druk op de bal en veroorzaakten stress bij de tegenstander. We leren steeds beter wedstrijden winnen. En als je leert winnen, leer je ook beter voetballen”, meent Ultee, die in de aanvalslinie eveneens volwassenheid zag. “We maakten de juiste keuzes, en met een mooie combinatie en een zakelijke afronding scoorden we.”

“De jongens stralen trots uit”
Dankzij de overwinning in Friesland blijft FC Twente onder 17 koploper. Dat is een verschil met vorig jaar, toen de ploeg tegen degradatie speelde. “Deze positie geeft een ander soort druk, die de jongens uitdaagt zich extra te bewijzen. We willen nu op dezelfde voet doorgaan en ons plaatsen voor de promotiepoule na de winterstop. En het leukste is: de jongens stralen met elkaar uit dat ze een trots team zijn”, besluit Ultee.

FB_IMG_1480197427618 FB_IMG_1480197434232 FB_IMG_1480197470235 FB_IMG_1480197478762 FB_IMG_1480197185864 FB_IMG_1480197197297 FB_IMG_1480197325141 FB_IMG_1480197380802 FB_IMG_1480197393677