19-11-2016

Ieder weekeinde wordt er op FC Twente.nl een team van de Voetbalacademie uitgelicht. Deze week is dat FC Twente onder 11, dat zaterdag in Twello een eigen georganiseerd toernooi speelde met de nationale top onder de leeftijdsgenoten. Luc Stolker, trainer van Onder 11, kijkt met een redelijk gevoel terug op de dag. “Deze weerstand moeten we blijven opzoeken, bijvoorbeeld in een volgend toernooi.”

Bekijk ook de uitslagen en statistieken van de overige jeugdwedstrijden.

Naast het Onder 11-team van FC Twente maakten Ajax, PSV, Feyenoord, SC Heerenveen en Vitesse deel uit van het deelnemersveld. “Het is echt top dat we zo’n toernooi hebben kunnen organiseren. Uit de eerste reacties blijkt dat de andere clubs er net zo over denken. Het is toch de Nederlandse top die we bijeen hebben gebracht”, zegt Stolker, die binnen de club ook Coördinator Onderbouw is. “Vandaag waren ook enkele scouts van ons aanwezig. Zij keken, vanuit een bepaald gekozen thema binnen talentherkenning, mee bij de verschillende wedstrijden. Intern gaan we hierover in gesprek, zodat we ons blijven verbeteren op alle gebieden. Zo was het toernooi voor ons breder dan alleen het voetbal binnen de lijnen.”

“De intensiteit lag een stuk hoger dan normaal”
In de competitie wint FC Twente onder 11 de meeste wedstrijden. Op het toernooi was dat anders. “In deze wedstrijden zijn details bepalend. In de competitie krijgen we doorgaans meer tijd, maar ploegen als Ajax, PSV en Feyenoord straffen een verkeerde aanname af. Het is voor het proces waar de jongens nu in zitten goed dat we daar vandaag op gewezen zijn. Dat helpt je om naar een beter niveau te groeien. Daarom moeten we op trainingen kritisch blijven: het gaat vaak goed, maar het kan altijd beter, vooral in de details.”

Over de weerstand in de toernooiwedstrijden is Stolker tevreden. “In de gemiddelde competitiewedstrijd krijgen we deze weerstand niet. De intensiteit lag een stuk hoger en daardoor was het voor de jongens zwaarder. Ook omdat ze nu vijf of zes keer een kwartier speelden en niet vier keer. Daar komt bij dat de jongens kunstgras zijn gewend in plaats van natuurgras. Toch was het goed dat we vandaag op natuurgras speelden. Het vraagt net wat meer, de spelers moesten zich aanpassen aan andere omstandigheden.”

“Goede dingen gezien in het samenwerken”
Op het toernooi deden alle clubs, op SC Heerenveen na, mee met twee Onder 11-teams. FC Twente eindigde op de negende en tiende plaats. “De resultaten vallen wat tegen. Maar het had er ook anders uit kunnen zien, in sommige wedstrijden was het verschil erg klein”, meent Stolker. “We hebben goede wedstrijden gespeeld waarin we het soms te gemakkelijk weggaven, vooral als de ruimtes te groot werden. De momenten waarop we dicht bij elkaar speelden, hadden we initiatief in balbezit en konden we bij balverlies druk op de bal krijgen. Voor het team zat er nog een leerelement in: als het tegenzit, moet je blijven strijden en initiatief nemen. Daar gaat het om en dat heb ik op sommige momenten wat gemist.”

“Maar ik heb in het samenwerken zeker ook veel goede dingen gezien”, voegt Stolker eraan toe. Zelf is de trainer voorstander van een herhaling van het toernooi. “De contacten zijn bij deze editie gelegd en Feyenoord liet al weten dat het goed is om daar een soortgelijk toernooi op te zetten. Dat zou hartstikke mooi zijn, want ik vind dat we deze weerstand moeten blijven opzoeken.”

Onder11toernooi5 Onder11toernooi2 IMG_0069Onder11toernooi1