08-08-2016

Supporters met een nieuwe pas kregen afgelopen zaterdag bij de tourniquets de foutmelding ‘Melden bij de Supporters Service Unit’ te zien door een technische storing. Toen dit probleem bekend was zijn de stewards over gegaan op een visuele controle van de passen zodat zoveel mogelijk mensen op tijd waren voor de aftrap.

Seizoenkaarthouders die een nieuwe pas hebben ontvangen en afgelopen zaterdag de foutmelding zagen hoeven geen verdere actie te ondernemen. We zijn druk bezig met het oplossen van deze technische storing en verwachten dat bij de thuiswedstrijd tegen Sparta op zaterdag 27 augustus alle nieuwe passen werken.

Alle seizoenkaarthouders die hun plek van vorig seizoen ongewijzigd hebben verlengd hebben géén nieuwe pas ontvangen en konden zonder problemen het stadion betreden. Hun pas uit seizoen 2016-2017 is opgewaardeerd.