10-01-2013

FC Twente heeft donderdagavond de finale van de Maspalomas Cup met 2-0 gewonnen van Lausanne Sport. Op Gran Canaria, waar FC Twente zich voorbereidt op de tweede seizoenshelft, scoorde Luc Castaignos beide doelpunten.

Nadat FC Twente maandag de wedstrijd tegen HJK Helsinki na strafschoppen winnend af wist te sluiten, speelde ploeg van Trainer/Coach Steve McClaren donderdagavond op Gran Canaria de finale van de 28eeditie van de Maspalomas Cup. Tegenstander was het Zwitserse Lausanne Sport, dat het Noorse Strømsgodset wist uit te schakelen. In vergelijking met het duel van maandag waren er aan Twentse kant twee wijzigingen in de basisformatie. Willem Janssen verving Leroy Fer en Felipe Gutiérrez speelde op de plek van Edwin Gyasi.

Eerste helft

FC Twente was in de openingsfase de bovenliggende partij. De ploeg zette druk op de defensie van de Zwitsers en kwam via Tadic en Janssen tot de eerste mogelijkheden. Met name de kans voor Janssen had een mooie afronding verdiend. De middenvelder dook op achter de verdediging na een lange bal van achteruit en zijn volley was net niet hard genoeg om de doelman te passeren. Tien minuten deed zich een soortgelijke kans voor en deze werd in 19e minuut op mooie wijze afgerond door Luc Castaignos (1-0). De spits kreeg de bal van Tadic, draaide fraai weg en joeg de bal in de touwen. Gezien het spelbeeld een verdiende voorsprong. De eerste mogelijkheid voor Lausanne viel na 26 minuten te noteren. Daarbij werd het een beetje geholpen door een misverstand in de Twentse defensie. Na een te korte terugspeelbal werd de bal niet goed werd weggewerkt en opgepikt door de spits van Lausanne,die net naast schoot. In het laatste deel van de eerste helft bleef FC Twente de boventoon voeren met haar veldspel, kwamen de Zwitsers er wel enkele malen gevaarlijk uit, maar wisten beiden teams geen echte grote kansen meer te creëren.

Tweede helft

FC Twente begon ongewijzigd aan de tweede helft. Daar waar Twente voor rust het volledige initiatief had, lieten de Zwitsers in deze fase meer zien. Toch was  het FC Twente dat na een klein uur spelen opnieuw scoorde. Na een enkele fraaie combinaties tussen Chadli en Tadic, stond Castaignos aan het eind van de aanval om de 2-0 te scoren. In het laatste deel van de wedstrijd hield FC Twente het overwicht, maar waren de gevaarlijke momenten voor het Zwitserse doel schaars, mede doordat de ploeg in een te laag tempo speelde om Lausanne meer onder druk te zetten. Gescoord werd er niet meer, waarna FC Twente de Maspalomas Cup kreeg uitgereikt.
FC Twente verblijft tot zaterdag op het Spaanse eiland om zich verder voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Zaterdag 19 januari treffen de Tukkers in eigen stadion RKC Waalwijk.
FC Twente – FC Lausanne Sport 2-0 (1-0)
Scoreverloop
19’ Castaignos 1-0
57’ Castaignos 2-0
Opstelling FC Twente: Mihaylov, Rosales, Douglas, Bengtsson (82’ Wisgerhof), Schilder (65’ Braafheid), Brama, Janssen, Tadic, Gutiérrez (55’ Hölscher), Castaignos (73’ Bulykin), Chadli.

Foto’s: Herman Oude Alink