05-01-2012

Steve McClaren keert terug bij FC Twente in de functie van Trainer/Coach – Manager Technische Zaken. De Enschedese club en McClaren hebben overeenstemming bereikt over een contract voor tweeënhalf seizoen. Steve McClaren volgt bij FC Twente Co Adriaanse op.

- Onderaan deze pagina een interview met voorzitter Joop Munsterman (FC Twente TV) -

Steve McClaren was al eerder actief voor FC Twente. In juni 2008 werd hij aangesteld als Trainer/Coach – Manager Technische Zaken van FC Twente. In het eerste seizoen eindigde FC Twente op een tweede plaats in de Eredivisie, behaalde de club de voorronde van de UEFA Champions League en bereikten de Tukkers de KNVB bekerfinale. Een jaar later beleefde FC Twente met Steve McClaren haar succesvolste seizoen uit de clubhistorie. In strijd om het kampioenschap van Nederland bleef FC Twente Ajax en PSV voor en bezorgde McClaren FC Twente op 2 mei 2010 haar eerste landstitel in de geschiedenis van de club. Steve McClaren werd de eerste Engelse trainer die in het buitenland een hoofdprijs won sinds de Portugese landstitel van Sir Bobby Robson in 1996.

In de twee seizoenen dat Steve McClaren trainer was van FC Twente, boekte hij ook mooie successen in Europa. In het eerste jaar debuteerde McClaren met de club in de voorronde van de UEFA Champions League tegen Arsenal, waarna FC Twente in de UEFA Cup voor het eerst in dertig jaar de tweede ronde wist te bereiken. Na wedstrijden tegen Manchester City en Schalke 04 overwinterde McClaren met FC Twente in Europa. Ook het seizoen daarna wist FC Twente de knock-outfase van de Europa League te bereiken.

Na de successen bij FC Twente zette Steve McClaren zijn trainerscarrière voort bij het Duitse VfL Wolfsburg. Hij tekende een contract voor twee seizoenen bij de Bundesligaclub, maar in februari 2011 kwam er een einde aan dat dienstverband. In datzelfde jaar keerde McClaren terug in Engeland. In juni 2011 werd hij aangesteld als de nieuwe trainer van Nottingham Forrest. In oktober 2011 vertrok hij vanwege de tegenvallende resultaten bij de club uit de First Division.

Steve McClaren was als speler actief bij onder meer Hull City AFC, Derby County, Bristol City en Oxford United. Als trainer startte hij zijn loopbaan bij Oxford United. Daarna was hij actief als assistent bij Derby County en Manchester United, waar hij samenwerkte met Sir Alex Ferguson. In 1999 won Manchester United ‘The Treble’.

In 2001 werd hij hoofdtrainer van Middlesbrough. Met deze club won hij in 2004 de League Cup en stond hij in 2006 in de finale van de UEFA Cup. Vanaf  EURO 2004  was hij tevens actief bij het Engelse elftal. Daar fungeerde hij als assistent van Sven-Göran Eriksson. Vanaf 1 augustus 2006 tot en met 22 november 2007 was Steve McClaren bondscoach van het Engelse nationale elftal.

Steve McClaren tekent vrijdag zijn contract en wordt daarna gepresenteerd aan de pers. Zaterdag zal hij aansluiten bij de selectie, die vanaf vrijdag op trainingskamp is op Gran Canaria.