27-05-2011

Een groep FC Twente-supporters beleefde afgelopen week, in het Schotse Stranraer, een stadje met amper 10.000 inwoners, bijzondere dagen. Het hele weekend stond in het teken van FC Twente, de club waarmee de inwoners sinds enkele jaren een bijzondere band hebben. Tachtig supporters, waaronder het team van Enschedese Boys 10, reisden samen met onder meer voorzitter Joop Munsterman, Theo Snelders, Jeroen Heubach en Frans Thijssen naar het Zuidwesten van Schotland.

Hoe begon de vriendschap met de Schotten?
Er is sinds enkele jaren een bijzondere vriendschap tussen spelers van een vriendenteam van Enschedese Boys en Schotse FC Twente-supporters. Na een lang ziekbed overlijd in 2007  FC Twente-supporter Dennis van Unen. Als Dennis ziek wordt, zetten zijn teamgenoten van de Boys alles op alles om één van zijn laatste wensen uit te laten komen: The Old Firm bezoeken. Ze komen in contact met de Schotten Jim en James. Ze kenden elkaar vaag, maar de een is fan van de Rangers en de ander van Celtic. Nadat ze het verhaal horen, stellen ze zonder aarzeling hun kaart ter beschikking. Hierdoor kan de wens van Dennis worden vervuld. Na het overlijden van Dennis groeit het contact met Jim en James uit tot een speciale vriendschap.

Millennium FC
De Schotten raken onder de indruk van FC Twente en besluiten hun speciale band om te zetten in iets tastbaars. De voetbalclub Millennium FC werd in 2008 opgericht en de elftallen van deze club spelen in FC Twente-tenues met het Twentse Ros als logo. Het idee om een fandag te organiseren, groeide uit tot een fanweekend met trainingen voor de lokale jeugd die door Jeroen Heubach, Theo Snelders en Frans Thijssen werden gegeven. Ook oud-FC Twente speler Rob McKinnon bracht afgelopen weekend een bezoek aan Stranraer. Daarnaast speelde Boys 10 een wedstrijd tegen een lokaal team en werd Dennis van Unen door zijn vrienden herdacht. Net als Boris Dijkhuizen, eveneens speler van Boys 10, die in 2009 plotseling overleed.

Onvergetelijk en uniek weekend
Jeroen Gerritsen, aanvoerder van Enschede Boys 10, kijkt met een warm gevoel terug op het weekend in Stranraer. “Het was ontzettend bijzonder om op die plek in Schotland twee vrienden van ons te herdenken. Er waren diverse emotionele momenten. Zeker het moment voorafgaand aan de wedstrijd die wij speelden. Terwijl het You ‘ll never walk alone klonk, werden Boris en Dennis herdacht. Ook de vader van Boris en vrouw van Dennis waren in Schotland. Allemaal heel speciaal.” Tijdens het weekend waren er diverse activiteiten voor de jeugd. “Het was fantastisch om de enthousiaste Schotse kinderen, 600 in totaal, bezig te zien. We waren diep onder de indruk en het was een onvergetelijk en uniek weekend.”

Foto’s: www.raynerphoto.com