29-12-2009

Voor FC Twente was 2009 een succesvol voetbaljaar. Zowel in de Eredivisie als in Europa lieten de Tukkers zich gelden. Nu de laatste dagen van 2009 zijn aangebroken, een goed moment om even terug te blikken op dit afgelopen jaar. Vandaag het eerste deel van het jaaroverzicht 2009. Donderdag, op Oudejaarsdag, het tweede en laatste deel.

Januari

 

4 januari
FC Twente wordt verkozen tot sportploeg van het jaar 2008. De sportverkiezing is georganiseerd door RTV Oost, de Stentor en de TC Tubantia. FC Twente krijgt de prijs door de goede prestaties in de Eredivisie en in de UEFA Cup.

5 januari
De selectie van FC Twente arriveert in La Manga om zich voor te bereiden op de tweede seizoenshelft. Voor McClaren is het de eerste keer dat hij met het fenoneem winterstop wordt geconfronteerd. “Maar de andere stafleden hebben genoeg ervaring op dit gebied, dus daar haal ik mijn voordeel weer uit”, aldus McClaren.

12 januari
Robbie Wielaert vertrekt naar Ajax. Wielaert komt tot 83 wedstrijden voor FC Twente.

14 januari
Peter Wisgerhof komt de verdediging van FC Twente versterken. De verdediger komt over van NEC en tekent in Enschede een contract voor 3,5 seizoen.

17 januari
Met Peter Wisgerhof in de basis verslaat FC Twente in De Grolsch Veste Vitesse met 2-1. De winnende treffer wordt twintig minuten voor tijd gemaakt door Kenneth Perez.

18 januari
Stein Huysegems vertrekt naar KRC Genk. De 26-jarige aanvaller tekent daar een contract tot 2013. Huysegems kwam in Enschede tot 39 wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde.

20 januari
Voorafgaand aan de Nieuwjaarsreceptie wordt in de hal van De Grolsch Veste het standbeeld van Epy Drost onthuld. De beide kleindochters van Epy, Dewey en Zoë, onthulden het beeld van Mister FC Twente. Daarnaast wordt bekend dat de hoofdtribune van De Grolsch Veste de naam ‘Cor Hilbrink’ tribune gaat dragen. Hilbrink was voorzitter van FC Twente en heeft in de jaren zestig en zeventig een grote bijdrage geleverd aan de club.


24 januari

Ferry Pirard is zaterdagmorgen op 61-jarige leeftijd overleden. Pirard speelde in de jaren zeventig vier seizoen voor FC Twente. Daarna was hij in diverse functies betrokken bij de club. Zo was hij jarenlang elftalbegeleider van de A1 en Jong FC Twente.

25 januari
FC Twente wint in Almelo van Heracles met 2-1. Op slag van rust brengt Kenneth Perez FC Twente op voorsprong met een afstandschot. In de tweede helft maakt Arnautovic er 0-2 van. Geheel onnodig maakt FC Twente de wedstrijd nog spannend, door vlak voor tijd de 2-1 weg te geven. Na afloop spreekt McClaren de legendarische woorden: ‘You have to completely kill the beast, otherwise it will come back and bite you.”

25 januari
FC Twente trekt Nikita Rukavytsya aan. De 21-jarige aanvaller uit Australië komt per direct over naar Enschede.

28 januari
FC Twente plaatst zich op overtuigende wijze voor de kwartfinale van de KNVB-beker. In Den Haag wordt ADO met 5-1 geklopt. Nkufo en Denneboom zijn uitblinkers met beide twee treffers.

Edson Braafheid wordt door bondscoach Bert van Marwijk opgenomen in de voorselectie van het Nederlands Elftal. Het is voor Braafheid de eerste keer dat hij in aanmerking komt voor het ‘grote’ Oranje.

Februari

4 februari
Sander Boschker viert zijn 500e competitiewedstrijd voor FC Twente in stijl. In De Grolsch Veste wint FC Twente van NAC Breda (4-1). Boschker wordt voorafgaand aan het duel gehuldigd op het veld, onder andere door een mooie sfeeractie van Vak-P. Door de zege klimt FC Twente naar de tweede plaats.

9 februari
Wout Brama verlengt zijn contract bij FC Twente. De middenvelder uit de eigen jeugdopleiding tekent een verbintenis tot medio 2012. Drie dagen na Brama verlengt ook Sander Boschker zijn contract, tot medio 2011.

11 februari
Edson Braafheid debuteert in het Nederlands Elftal.  Bondscoach Bert van Marwijk zet de vleugelverdediger in de basisopstelling in de wedstrijd in en tegen Tunesië.

19 februari
Een historische overwinning voor FC Twente in de UEFA Cup. In Marseille wordt Olympique geklopt met 0-1. FC Twente speelt het gehele duel uitstekend voetbalt en verbaast Europa met de terechte uitslag. Arnautovic zorgt op aangeven van Nkufo voor Twente’s treffer.

19 februari
De vrouwen van FC Twente verslaan koploper AZ. In Alkmaar won de ploeg van Mary Kok met 2-0. Marlous Pieëte was de vrouw van de wedstrijd met twee treffers.

22 februari
‘De actie van Theo maakte het verschil”, zei Steve McClaren na afloop op de persconferentie. De Trainer/Coach doelde op het afstandschot van Theo Janssen in de laatste minuut op bezoek  bij Sparta in Rotterdam. Janssen schoot FC Twente met een mooi schot naar de 2-1 overwinning.

26 februari
FC Twente is uitgeschakeld in de UEFA Cup. De Tukkers verliezen een zinderende wedstrijd van Olympique Marseille uiteindelijk na strafschoppen. Ben Arfa had na 24 minuten met een onwaarschijnlijke vrije trap voor de enige treffer van de wedstrijd gezorgd. Nkufo en Rajkovic misten een strafschop voor FC Twente.

Maart

1 maart
Blaise Nkufo maakt zijn honderdste treffer in competitieverband. Tegen ADO Den Haag scoort hij het enige doelpunt van de wedstrijd.

4 maart
FC Twente weet de halve finale van de beker te bereiken. In de eigen Grolsch Veste maakt Marko Arnautovic in de blessuretijd van de tweede verlenging het enige doelpunt tegen De Graafschap.

5 maart
Volgens planning wordt de grasmat van De Grolsch Veste vervangen. Door hevige regenval kan het thuisduel tegen PSV op de geplande datum geen doorgang vinden en wordt door de KNVB met een dag verschoven. FC Twente en PSV delen de punten. De gasten lijken met de winst aan de haal te gaan, maar in blessuretijd scoort Nkufo de gelijkmaker.

22 maart
FC Twente weet een overwinning te boeken op FC Groningen en blijft daardoor op de tweede plaats staan in de Eredivisie. Eljero Elia en Peter Wisgerhof weten de Tukkers op een comfortabele voorsprong te zetten. Marcus Berg scoort namens Groningen (2-1).

27 maart
Een bijzondere dag op het trainingscentrum in Hengelo waar het jaarlijkse gehandicaptentoernooi van de Twentse Zorgcentra wordt gehouden. Samen met spelers van de eerste selectie beleven de deelnemers een geslaagde dag.


April

6 april
FC Twente weet zich te versterken met een nieuwe aanvaller. Het jonge talent Luuk de Jong komt over van De Graafschap. Hij tekent bij de Tukkers een contract voor drie seizoenen met een optie voor nog een jaar. In zijn debuutjaar speelde hij dertien wedstrijden voor de Achterhoekers, waarin hij twee keer wist te scoren.

12 april
Marloes de Boer maakt haar rentree bij de Vrouwen van FC Twente. De international liep het seizoen daarvoor tijdens de bekerfinale een knieblessure op en moest negen maanden revalideren. De Boer vierde haar rentree met een 4-3 zege tegen DTS’35 in een oefenduel.

15 april
De Fanshop in Hengelo wordt officieel geopend. De winkel kent daarbij speciale aanbiedingen. Blaise Nkufo was bij de opening aanwezig. Fans maakten van de gelegenheid gebruik en lieten direct hun aankopen signeren.

18 april
Er komt een einde aan de ongeslagen reeks van twintig wedstrijden. In De Kuip verliest FC Twente met 1-0 van Feyenoord. Vanaf het begin was het duidelijk dat er voor beide ploegen veel op het spel stond. Uiteindelijk trekken de Rotterdammers aan het langste eind. Douglas, Tiote en Van Bronckhorst moesten het veld verlaten na hun tweede gele kaart en Roy Makaay wist de penalty te benutten.

21 april
“De supporters waren fantastisch. Een echte twaalfde man”, aldus McClaren na afloop van het gewonnen bekerduel tegen NAC Breda. De Tukkers wisten een 1-0 achterstand om te zetten in een 3-1 overwinning en konden zich opmaken voor de finale in De Kuip tegen Heerenveen.

29 april
Trainer/Coach Steve McClaren behoort tot de drie genomineerden voor de Rinus Michels Award, de prijs voor beste trainer van het seizoen. Naast hem waren ook Mario Been (NEC) en Louis van Gaal (AZ) genomineerd. De winnaar zou bekend worden gemaakt tijdens de Nationale Trainerscongres in Tilburg.

Mei

1 mei
Cupkoorts in Twente. De beschikbare toegangskaarten waren binnen anderhalf uur uitverkocht. Door het hele land probeerden de FC Twente-supporters kaarten te bemachtigen.

3 mei
FC Twente stelt begin mei de tweede plaats in de competitie zeker. In de Grolsch Veste wordt AZ met 3-0 ruimschoots aan de kant gezet. Hiermee kan de voorronde van de Champions League de ploeg van Steve McClaren niet meer ontgaan. Kenneth Perez opent de score met een schitterende vrije trap. Peter Wisgerhof en Eljero Elia zorgen vervolgens voor de eindstand. Naaste concurrent Ajax verliest op het Kasteel in Rotterdam met 4-0 van Sparta Rotterdam en kan de Tukkers niet meer achterhalen.

9 mei
FC Twente-keepster Tiffany Loeven wordt door bondscoach Vera Pauw opgeroepen voor het Nederlands Vrouwenelftal. Hier komt zij een bekende tegen, Marlous Pieëte behoort eveneens tot de selectie.

10 mei
FC Twente verliest het laatste competitieduel tegen Ajax met 1-0. Urby Emanuelson schiet na een uur spelen de eindstand op het scorebord. FC Twente kan zich volledig richten op de bekerfinale tegen SC Heerenveen.

17 mei


FC Twente sluit het succesvolle seizoen toch af zonder een tastbare prijs. In de Rotterdamse Kuip verliest FC Twente de strijd om de KNVB-beker van SC Heerenveen. Na negentig minuten spelen staat het 1-1 door doelpunten van Goran Popov en Eljero Elia. In de verlenging zorgen Bonaventura Kalou en Youssouf Hersi voor de 2-2. SC Heerenveen schiet de daaropvolgende strafschoppen net iets beter in dan de Tukkers.

19 mei
FC Twente versterkt de selectie met de Irakees international Nashat Akram. De 25-jarige middenvelder komt over van Al-Gharafa uit Qatar en tekent in Enschede een contract voor drie jaar, met de optie voor nog een seizoen.

 

28 mei
FC Twente Vrouwen sluiten het seizoen af op een vijfde plek. In Kerkrade wordt Roda JC knap met 3-1 aan de kant gezet.

29 mei
Alfred Schreuder wordt toegevoegd aan de Technische Staf van FC Twente. Schreuder liep eerder al stage bij FC Twente. Hij tekent een contract voor drie jaar.

Juni

9 juni
Edson Braafheid vertrekt naar Bayern München. De Oranje-international tekent in Beieren een contract voor vier seizoenen. Op dezelfde dag ontvangt FC Twente de Zilveren Haring. Een prijs voor een persoon, club of instelling die de regio Twente positief op de kaart heeft gezet.

18 juni
Al snel na het vertrek van Edson Braafheid heeft FC Twente ook al een vervanger in huis. De 20-jarige Vitesse-verdediger Nicky Kuiper tekent in Enschede een contract dat hem voor vijf seizoenen aan FC Twente bindt. Hij kan gelijk aansluiten bij de eerste training van het seizoen.

19 juni
Jong FC Twente-speler Joran Pot vertrekt voor twee jaar naar RBC Roosendaal. In Roosendaal zal de jonge middenvelder gaan spelen onder oud-FC Twente-trainer Rini Coolen.

20 juni
FC Twente heeft de eerste oefenwedstrijd van het seizoen gewonnen. In Vroomshoop wonnen de Tukkers met 1-5 van de regioselectie van clubs uit de gemeente Twenterand. Vujicevic, Nkufo, Rukavytsya en Nahrwold (2x) zorgen voor de eerste overwinning van het seizoen.

22 juni
Petteri Pennanen en Tuomas Rannankari komen over van de Finse club Kups Kuopio en tekenen in Enschede een contract voor respectievelijk twee en drie seizoenen.

30 juni
Wilma van Ingen treedt toe tot de Raad van Commissarissen. Zij vult het gat op dat Annie Schreijer-Pierik na haar vertrek had achtergelaten.